Rover Rosalind Franklin (dříve ExoMars 2022)

Debaty o společném evropsko-ruském projektu pro průzkum Marsu
Odpovědět
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 205
Re: ExoMars 2018

Příspěvek od Lynx »

Vaclavik píše:
Lynx píše:Po dnešním jednání je situace jasnější, ale nelze k tomu říci nic bližšího. To je dobré vědět. :palec nahoru:
Sorry, ale není pojí povinností vám tu sdělovat žádné informace a já si rozhodnu co a kdy budu považovat za bezpečné a s ohledem na ESA a probíhající jednání slušné vypustit ven. Pokud nechcete po kouskách zákulisní informace, stačí říct ;) Ve včerejším příspěvku jsem sdělil, že proběhlo jednání, které udělalo v celé situaci kolem mise ExoMars 2018 více jasno.
Omlouvám se za ironii, ale jsem jen obyčejný a bezvýznamný nadšenec, toužící po podrobnostech v projektech, které ho zajímají. Samozřejmě nemohu vědět, v jakém režimu se které informace nacházejí a co můžete a nemůžete uveřejnit.
ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 1596

Příspěvek od ptpc »

Vaclavik píše:
Lynx píše:Po dnešním jednání je situace jasnější, ale nelze k tomu říci nic bližšího. To je dobré vědět. :palec nahoru:
Sorry, ale není pojí povinností vám tu sdělovat žádné informace a já si rozhodnu co a kdy budu považovat za bezpečné a s ohledem na ESA a probíhající jednání slušné vypustit ven. Pokud nechcete po kouskách zákulisní informace, stačí říct ;) Ve včerejším příspěvku jsem sdělil, že proběhlo jednání, které udělalo v celé situaci kolem mise ExoMars 2018 více jasno.
Čo sa mňa týka, osobne si veľmi cením, že mám informácie z "prvej ruky". A som ti za ne veľmi vdačný. :palec nahoru:
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Reputace: 4667
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclavik »

Pracovní verze startu mise ExoMars 2018 je rozhodně odložena z květnového startu. Ve hře je červen 2018, ale spíše to vypadá na tzv. "plnohodnotný" odklad do oficiálního záložního okna v červenci 2020.
ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od ptpc »

Vaclavik píše:Pracovní verze startu mise ExoMars 2018 je rozhodně odložena z květnového startu. Ve hře je červen 2018, ale spíše to vypadá na tzv. "plnohodnotný" odklad do oficiálního záložního okna v červenci 2020.
Tak to je škoda. :(
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od Lynx »

:( Tak to budeme mít v jednom okně start evropského i amerického roveru. Ne že by na tom bylo něco špatného, ale čistě z fanouškovského hlediska by lepší rozložení neškodilo.

V první chvíli mě napadlo, že se tím při všech negativech alespoň uvolní místo, aby InSight měl v celkem nabitém roce 2018 jistotu startu. Hm, tak asi ne. Jiný kosmodrom, jiná raketa, jiná agentura....
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Reputace: 4667
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclavik »

ptpc píše:
Vaclavik píše:Pracovní verze startu mise ExoMars 2018 je rozhodně odložena z květnového startu. Ve hře je červen 2018, ale spíše to vypadá na tzv. "plnohodnotný" odklad do oficiálního záložního okna v červenci 2020.
Tak to je škoda. :(
No je k tomu velké množství racionálních důvodů , zejména zpoždění ve vývoji, handrkování s průmyslovými partnery o kontraktu na stavbu apod. Dlouze jsem o tom hovořil na své přednášce, takže ti Dugi může potvrdit, že je to ze strany ESA a Roskosmosu opodstatněný a rozumný krok.
ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od ptpc »

Vaclavik píše:
No je k tomu velké množství racionálních důvodů , zejména zpoždění ve vývoji, handrkování s průmyslovými partnery o kontraktu na stavbu apod. Dlouze jsem o tom hovořil na své přednášce, takže ti Dugi může potvrdit, že je to ze strany ESA a Roskosmosu opodstatněný a rozumný krok.
Ako som už písal na inom mieste som samozrejme zato aby sa radšej počkalo, akoby misia mala odletieť nekompletná alebo s neotestovanými prístrojmi. Takže to plne chápem.
Som za premyslené a racionálne riešenia(a to nie len v kozmonautike) a tvojmu názoru plne dôverujem. :palec nahoru:
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2777

Příspěvek od Dugi »

Mohu potvrdit to, co píše Michal. na přednášce, kterou měl, tak velmi důkladně popisoval, co všechno je momentálně ve skluzu a jaké harakiri by se musely dělat, aby se to stihlo. Šití horkou jehlou by bylo slabé slovo, riskovalo by se víc, než zdrávo. Takže odklad je jediné rozumné řešení.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od Lynx »

Dugi píše:Mohu potvrdit to, co píše Michal. na přednášce, kterou měl, tak velmi důkladně popisoval, co všechno je momentálně ve skluzu a jaké harakiri by se musely dělat, aby se to stihlo. Šití horkou jehlou by bylo slabé slovo, riskovalo by se víc, než zdrávo. Takže odklad je jediné rozumné řešení.
Za těchto okolností je to jasná věc. S nikým se nezávodí, na termínu nezávisí životy, tak je odklad jediná volba. Sice neznám podrobnosti, ale podle zmínek zde by asi tentokrát bylo možno nevážit si práce některých zůčastněných odborníků (nevím jak mírněji to napsat, abych nevzbudil rozhořčené reakce :)
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2777

Příspěvek od Dugi »

O krok blíže ke startu!

Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij

Odpovědět

Zpět na „ExoMars“