Curiosity (MSL - Mars science laboratory)
- tonda
- Vesmírný badatel
- Reputace: 245
Re: MSL - Mars science laboratory
Jen aby to nebyly vltavíny,to by byl Mars osídlen kopáči cobydup!

- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 792
- Kontaktovat uživatele:
Duna samotná je pouze o něco tmavší, zdaleka není černá, jak to vypadá na černobílých fotografiích. Na druhé straně se obávám, že olivín je spíše taková zajímavost, něco jako "hele podívejte, on je tam poměrně hojně zastoupený i olivín", ale za tmasot dun možná nemůže. Jsem zvědav, co bude hlavní příčina, pokud se to dovíme z průzkumu složení. Je známo, že např. sopečné výlevné horniny jsou hodně tmavé a je nepochybné, že i v těch může být dost olivínu. No uvidíme.
Tie duny sú parádne! 

- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Nene, ve výlevných horninách olivín takřka nenajdešMaG píše:Duna samotná je pouze o něco tmavší, zdaleka není černá, jak to vypadá na černobílých fotografiích. Na druhé straně se obávám, že olivín je spíše taková zajímavost, něco jako "hele podívejte, on je tam poměrně hojně zastoupený i olivín", ale za tmasot dun možná nemůže. Jsem zvědav, co bude hlavní příčina, pokud se to dovíme z průzkumu složení. Je známo, že např. sopečné výlevné horniny jsou hodně tmavé a je nepochybné, že i v těch může být dost olivínu. No uvidíme.
"tmavost" způsobuje řada tmavých minerálu, které krystalizují přibližně v řadě olivín - pyroxeny - amfiboly - tmavé slídy
vedle nich krystalizují i "světlé" živce v řadě od silně bazických až po draselný živec
minerální složení závisí na složení primárního magmatu, především na poměru SiO2 a ostatních oxidů, čím více SiO2, tím více krystalizují minerály z pravé strany krystalizačních řad
převážná většina sopečných magmat má složení, které vede k převaze amfibolů
už složení s vysokým obsahem pyroxenů je vzácné, olivínové ještě více
olivínové vyvřeliny jsou de facto nediferencované útržky svrchního pláště, mohou se vyskytovat jako xenolity v běžných čedičích nebo jako tělesa ultrabazik, dělají ale jistě míň jak 1 % vyvřelin na Zemi
V podmínkách Marsu to bude jiné, tam není desková tektonika a diferenciace magmat v kůře běžela jinak, ale i tam je masivní výskyt olivínu zvlášní (mimo jiné svědčí o tom, že prach nebyl alterovaný vodou, jinak by se olivín rozpadl)
Edit: a ještě k té barvě, je to tak, olivín, je zelený, stejně tak většina tmavých minerálů má barvu (zelené, modré, ale i další), jenom minimum jich je opravdu černých
takhle ji vidíte ve výbrusu, nebo v dokonalém krystalu, v hornině se to ale chová jinak, spousta malých krystalů, které na sebe navazují v různých úhlech, i v poměrně malé tloušťce je to nakonec neprůchodné pro světlo a vnímáme to jako tmavou až černou barvu
já jsem třeba dělal diplomku na specifický typ kamene, který je makroskopicky dokonale černý, ve výbrusu vidíte, že je složený z velmi jemných jehlic amfibolů (zelených) a živců (průhledných)
- Evžen111
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 262
3Dobsah
Dugi, nevím kam to dát, tak to dávám sem. Byl jsem upozorněný na nějaké 3D video o Marsu. Na stránkách ESA je také podobné. Možná založit nějaké vlákno zaměřené na taková videa - a upozornění kde se dají koupit potřebné brýle
.
Snad neurazím, když to tady nějakou chvíli zůstane. Jestli to uznáš za vhodné přesunu na jiné místo, je to na Tobě.
E
Dugi, nevím kam to dát, tak to dávám sem. Byl jsem upozorněný na nějaké 3D video o Marsu. Na stránkách ESA je také podobné. Možná založit nějaké vlákno zaměřené na taková videa - a upozornění kde se dají koupit potřebné brýle

Snad neurazím, když to tady nějakou chvíli zůstane. Jestli to uznáš za vhodné přesunu na jiné místo, je to na Tobě.
E
Naposledy upravil(a) Evžen111 dne 4.4.2016 8:02, celkem upraveno 1 x.
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 792
- Kontaktovat uživatele:
petrsida: Jejda moc děkuju. Já samozřejmě úplně prohodil pojem olivín a pyroxen a jak je vidět stejně to neznám ani zdaleka. Holt úděl nás, co o těchto věcech něco píšeme je, že se máme pořád kde vzdělávat.
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
V pohodě, taky zjišťuju, že čím víc vím, tím víc se musím dál učit
Parádní 360 video ve 4K:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"I reject your reality and substitute my"
"I reject your reality and substitute my"