Uhádněte, co je na obrázku

Název mluví za vše
Odpovědět
Jardax
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 0
Re: Uhádněte, co je na obrázku

Příspěvek od Jardax »

Je to koutovy odrazec, trojice zrcadel v pyramidalnim usporadani vraci paprsek presne tam odkud prisel, bez ohledu na polohu. Tady jich je jen nekolik pohromade.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Často jsem sem dával nějaké přístroje a součásti družic / sond. Tak si pro změnu dáme jeden celek - copak je tohle za stroj?

Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Samo
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 1388

Příspěvek od Samo »

Určite to je nejaká družica :-D možno meteorologická alebo snímkovacia.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Jsi na správné cestě. :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Navi
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 57

Příspěvek od Navi »

Omlouvám se, ale ještě Dugimu vlezu do otázky.
Pospíšil píše:HRRA = Hollow Retro Reflector Array - Pole dutých retro-reflektorů. Jsou to skleněné hranoly, vybroušené tak, že dopadající paprsek z libovolného úhlu odrazí zpět ve stejném směru. Na stejném principu například pracuje i odrazka na tvém kole. Slouží to k přesnému měření vzdálenosti objektu/družice od pozorovatele pomocí světelných paprsků. Vyšleš laserový pulz a velmi přesnými hodinami měříš dobu, kdy se ti vrátilo pár fotonů zpět. To je celé. Podobné retro-reflektory zanechaly i tři Apollo mise a dva Lunochody na Měsíci, takže už 40 let můžeme měřit vzdálenost Země - Měsíc s přesností na cm.
Jardax píše:Je to koutovy odrazec, trojice zrcadel v pyramidalnim usporadani vraci paprsek presne tam odkud prisel, bez ohledu na polohu. Tady jich je jen nekolik pohromade.
Díky za vysvětlení. Myslel jsem si, že to je odrazný hranol. Ale právě mě zarazilo jestli tento satelit má nějaký stabilizační a orientační systém. Protože tam nic takového nevidím. Nebo se bude moct měřit jen ve chvíli kdy se satelit natočí přibližně k Zemi? To mi moc pravděpodobné nepřijde.
Jinak jsem geodet a o principu odrazných hranolů už něco vím :-)
Ale každopádně díky za odpovědi.
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12036

Příspěvek od Pospíšil »

Navi píše:Ale právě mě zarazilo jestli tento satelit má nějaký stabilizační a orientační systém. Protože tam nic takového nevidím.
Podle http://www.czechspace.cz/sites/default/ ... ace_10.pdf bude mít VZLUSAT-1 jen hrubou stabilizaci pomocí magnetometrů.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Monty
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od Monty »

Povedal by som, že je určite vyrobený v USA alebo v Európe a určite je komerčný. Mám pravdu?
Monty
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od Monty »

SPOT 7 od Airbusu? :Drbe se na hlavě:
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

První část (USA nebo Evropa) máš dobře, druhou (komerční) ne a třetí (SPOT 7) už vůbec ne. :)
Obrázek

Samo
Reputace: 1388

Příspěvek od Samo »

Družica Sentinel 5 sa mi dosť podobá ale takisto jeto to aj s Montyho SPOT 7 :krčící rameny:
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“