New Horizons
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Re: New Horizons
na webu kosmo.cz to vysvětlili uživatelé Josef Chlachula a NovýJiříkjakubh píše:Netuším, jestli se to řeší zrovna takhle, ale moje úvaha by byla asi následující:
Máme problém určit ze snímku planety rozměr jejího (velmi malého) kotoučku. Ale pokud vezmeme dostatečně velký počet snímků, mělo by být možné určit dráhu jeho centroidu po obloze s prakticky neomezenou přesností. Polohy hvězd bychom měli znát extrémně přesně z téhož důvodu. Takže poloměr lze odvodit mj. z vypočtené vzdálenosti hvězdy od centroidu měřeného kotoučku v okamžiku jejího pohasnutí, resp. rozsvícení. A opakovaným měřením samozřejmě nejistota opět klesá.
údaje k měření jsou zde
[url]ttp://www.astro.cz/clanky/ukazy/unikatni-zakr ... -quot.html[/url]
ve zkratce, je to spočítané z jednoho zákrytu pozorovaného na třech observatořích, díky kterému byly získány dva časy přechodu a tím rozměry 2 tětiv kruhu, z toho jde spočítat průměr
jenom je otázka, kde se vzala tak malá chyba
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Malý flashback - dnes je to přesně 50 let od momentu, kdy Mariner 4 jako první stroj zkoumal během průletu 14.7.1965 jinou planetu - Mars. Zajímavá shoda náhod - a rozhodně nádherná symbolika!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
- SuperRAPIT
- Vesmírný průzkumník
- Reputace: 2
New Horizons se právě trochu natočil z měsíce Nix zpět na Pluto. Právě ho zkoumá Lorri a Alice
"Všechno má své limity." -Daniel Štěpánek-
- ElCosmosCZ
- Aktivní nováček
- Reputace: 0
New Horizons se nepřetržitě blíží a už je pod hranicí 100000 Km. 

- NixCZ
- Zájemce o kosmonautiku
Kéž by mi fungovaly NASA’s Eyes. Při prvním spuštění to do nekonečna ukazuje "Downloading scene and interface". Když to ukončím a znovu spustím, tak akorát naskočí "Initialization failed: Scene definition download failed!"
Má někdo podobnou zkušenost??

Tak to nevím, já to dneska nespouštěl, protože nestíhám,ale jinak jsem nikdy neměl problém.
- Amper
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 214
Pluto s Charonem se toci kolmo na rovinu ekliptiky nebo New Horizons neleti v rovine ekliptiky ? A nebo je to vsechn "trochu sejdrem" ?
- ElCosmosCZ
- Aktivní nováček
NixCZ píše:Kéž by mi fungovaly NASA’s Eyes. Při prvním spuštění to do nekonečna ukazuje "Downloading scene and interface". Když to ukončím a znovu spustím, tak akorát naskočí "Initialization failed: Scene definition download failed!"![]()
Má někdo podobnou zkušenost??
Dělá mi to to samé, ale netuším jak to spravit.

NASA's Eyes mám spuštěné a běží mi bezproblémů. Problém hledejte jinde- hodně štěstí 

Naposledy upravil(a) Snoopy dne 14.7.2015 13:23, celkem upraveno 2 x.
-
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 4
A já myslel, že to nefunguje jenom mě. použil jsem win XP.