Základní informace o raketách Falcon a lodi Dragon
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Re: Základní informace o raketách Falcon a lodi Dragon
Klidně mne oslovujte Radim.
- Raul
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1
- Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
Zdařilé vyobrazení rodiny Falcon 9 R s měřítkem lidské postavy.

Už byl někdy nějaký Dragon znovupoužit? A pokud ne, plánuje se nějaká taková mise? Teď myslím konkrétní let, ne jen obecné plány
Všude pořád čtu jak ta kapsle vydrží až deset letů ale nenarazil jsem na žádné info že by některý letěl dvakrát, tak mně zajímá co a jak, aby to nedopadlo jak s SRB, že je nakonec levnější stavět nové

Všude pořád čtu jak ta kapsle vydrží až deset letů ale nenarazil jsem na žádné info že by některý letěl dvakrát, tak mně zajímá co a jak, aby to nedopadlo jak s SRB, že je nakonec levnější stavět nové

- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Dragon (budeme mu říkat nákladní) by pokud vím, znovupoužitelný měl být. Ale NASA je proti. Nehodlají si připojovat ke stanici něco, co už letělo, tak radši platí za nové nákladní Dragony. Pak tu ale máme druhý Dragon (budeme mu říkat Rider). Dragon Rider by taktéž měl být znovupoužitelný. A tady si nejsem jistý jestli to tady povolila nebo taky budou platit nové 

- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
ako som pisal nedavno:
nasa nema nic proti znovupouzitiu dragonu, a spacex moze taky aj pouzit pri lete na iss, ak by chceli...
v kontrakte je len to, ze nasa plati za kazdy let ako keby sa pouzil novy dragon, pretoze v case kontraktu nikto nevedel (a ani teraz nikto nevie), aka je cena znovupouziteho dragonu...
neletel 2x ziaden, a zatial sa to ani neplanuje
nasa nema nic proti znovupouzitiu dragonu, a spacex moze taky aj pouzit pri lete na iss, ak by chceli...
v kontrakte je len to, ze nasa plati za kazdy let ako keby sa pouzil novy dragon, pretoze v case kontraktu nikto nevedel (a ani teraz nikto nevie), aka je cena znovupouziteho dragonu...
neletel 2x ziaden, a zatial sa to ani neplanuje
Per aspera ad astra [42]
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Aha děkuji za opravu. Já měl opravdu za to, že NASA je proti :/
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 741
Dnes ráno jsem čučel na Discavery Science na pořad "Vědecký výzkum z doby hvězdných válek" V záběru Elon a tubus prvního stupně... Bába mlela něco o "sokolu"... Si říkám nahlas: jaký sokol?!? Dyť je to Falcon!
Ach ten nezvyk na překlady...
Ach ten nezvyk na překlady...

- kopapaka
- Zkušený vesmírný průzkumník
- Reputace: 2
Edemski: nezvyk na překlady?
Osobně mám pocit, že jména by se až na vyjímečné případy překládat neměla...
Pochopím to v knížce, pokud překladatel chce přiblížit postavu nebo děj čtenářovu jazyku, ale jinak..?
(scifi offtopic)
Viděl jsem pár lidí komentovat nepříliš malý prostor (pro kompletní osádku) Dragonu 2 a napadla mě taková blbinka.
Trunk je zásadně uváděn jako nepřetlakový - co kdyby se - samozřejmě na delší mise, ne k ISS - nahradil "tlakovým trunkem", případně orbitálním modulem vloženým dovnitř trunku?
Jen pro představu, obrázek Dragona (z KSP, takže ne úplně přesný...
) s druhou variantou...

(konec scifi offtopic)
Osobně mám pocit, že jména by se až na vyjímečné případy překládat neměla...
Pochopím to v knížce, pokud překladatel chce přiblížit postavu nebo děj čtenářovu jazyku, ale jinak..?

(scifi offtopic)
Viděl jsem pár lidí komentovat nepříliš malý prostor (pro kompletní osádku) Dragonu 2 a napadla mě taková blbinka.
Trunk je zásadně uváděn jako nepřetlakový - co kdyby se - samozřejmě na delší mise, ne k ISS - nahradil "tlakovým trunkem", případně orbitálním modulem vloženým dovnitř trunku?
Jen pro představu, obrázek Dragona (z KSP, takže ne úplně přesný...

(konec scifi offtopic)