28. díl - prosinec 2011

Tady můžete diskutovat o jednotlivých dílech seriálu Vesmírné výzvy
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26963
Reputace: 2730
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: 28. díl - prosinec 2011

Příspěvek od Dugi »

Zázraky jsou takový světlý bod, který ukazuje, že i o vědě se dá mluvit zajímavě. A když už jsi zmínil Okna, tak troufám si říct, že podobný boom už asi nikdy nepřijde. Sešlo se tam několik mimořádně vzácných faktorů - bylo to téma pro lidi zajímavé, pracoval na tom super štáb v čele s panem Grygarem, který pořad posunul na vyšší level. Navíc v tomhle pořadu se dařilo informovat o nových objevech "ze Západu". To také lidi přitáhlo k obrazovkám.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Příspěvky: 962
Reputace: 2
Bydliště: Znojmo
Registrován: 28.8.2011 12:42
Kontaktovat uživatele:
Re: 28. díl - prosinec 2011

Příspěvek od baranka »

tomas píše:To je pravda, ovšem já jsem měl na mysli ještě více do očí bijící případy, jako jeden nejmenovaný pořad, který se dostal prakticky do primetime na ČT1 (22:00) a v němž dostali volnou ruku šarlatáni a podobní. Né, že bych jim upíral právo na to mít vlastní pořad, ale zatímco věda okupuje odpolední časy a o nějaké upoutávce si může nechat zdát, tak na ně běžely upoutávky pořád a ten čas a program také bývá seriózní vědě zapovězen.

Myslím si, že pořad dělaný podobným způsobem jako bývaly Okna vesmíru dokořán by si diváky určitě získal. Dá se říci, že jediným pořadem, který se o něco podobného pokusil byly Zázraky přírody.
Zlatá slova, bohužel stačí se podívat na stránkách o podoných objevech a začíst se do diskuze a člověk žasne kolik lidí těmto pořadům věři a tyto názory na nich prezentují. Ať už je to o konci světa v roce 2012 nebo HAARP a chemtrails.
Jinak, dobrá práce Dugi. :palec nahoru:
PetrKK
Re: 28. díl - prosinec 2011

Příspěvek od PetrKK »

Tak ono hlavně Okna byly vysílány v době, kdy nic jiného nebylo. Dneska Pepíci chroustají brambůrky u růžové zahrady, ti ostatní utečou na National Geographic apod. stanice. Ten pořad se šarlatány se jmenoval Detektor a bohužel spíše než na problematiku veřejnoprávní televize ukázal na pokrytectví astronomů v naší zemi :|
Uživatelský avatar
tomas
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4837
Reputace: 47
Registrován: 2.4.2011 23:20
Re: 28. díl - prosinec 2011

Příspěvek od tomas »

Já jsem spíš myslel pořad Za zrcadlem, nebo tak nějak. Na Detektor jsem koukal v archivu ČT, až když ho nechal spolek Sisyfos zrušit. O obsahu mluvit nebudu, i když moderátor na začátku každého dílu upozorňoval, že pořad nenabízí jen fakta, ale i nepodložené hypotézy. Kdyby se ale takovýmto způsobem udělal seriózní pořad, myslím, že by určitě diváky získal. Ke každému tématu bylo vyrobeno množství počítačové animace a celé to mělo docela spád.
Obsahem to ale byl promarněný pokus, škoda.

Kdyby se použil stejný tým grafiků a tv pracovníků, ale za obsah by zodpovídal někdo erudovaný, tak by se výsledek určitě dostavil. Témat je dost, když nebudu teď počítat astronomii a kosmonautiku, tak z ostatních oborů jsou to například supravodivost, jaderná fúze, metamateriály, robotika, umělá inteligence, genetika a na spousty dalších jsem určitě zapomněl. Lidem z minulých staletí by připadaly tyto věci jako kouzla a čáry.

Odpovědět

Zpět na „Vesmírné výzvy“