Ostatní zajímavosti

Tady můžete debatovat o tom jak popularizovat kosmonautiku. Můžete hodnotit již existující projekty, nebo sami navrhovat nové.
Odpovědět
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 756
Re: Ostatní zajímavosti

Příspěvek od Edemski »

Škoda, že není podrobnější popis, co to je za látky. Zdá se mi, jako by ta "kapka" na druhé straně zmizela :o
marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Wanderers je vízia expanzia ľudstva do slnečnej sústavy, na základe vedeckých myšlienok a konceptov. Miesta zobrazené vo filme sú skutočné miesta v Slnečnej sústave.http://vimeo.com/108650530

Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 10

Příspěvek od Gubarev »

Tohle je přesně ta forma sci fi, kterou mám rád. Supr udělaný vizuálně, pouštím to na velký bedny, z toho Saganova hlasu mě úplně mrazí. Ale hlavně tam díky bohu nejsou ty stupidní zápletky, který mě vždycky zabijou, než se lecjakej ten sci fi velkobiják stačí rozjet. Na tohle bych vydržel koukat jako na celovečerák, kdyby to mělo 90 minut. :) :palec nahoru:
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

50 let kosmicke stravy
Zajimavy prehled jednotlivych typu stravy a jidelnicku ruznych misi:
http://www.amusingplanet.com/2013/05/50 ... -food.html

CHris Hadfield
marekS
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Upgrade pro Stephena Hawkinga !

Komunikační systém fyzika S.Hawkinga během 2 dekád značně zastaral. Poslední 3 roky tak slavný fyzik pracoval s lidmi z Intelu na verzi nové.Výsledek nyní představili společně světu. Hawking díky novému systému může skrze svůj laptop nejenže nadále komunikovat, ale činit tak efektivněji a rychleji. Prediktivní systém psaní textu, který se v průběhu let vyvinul tak, že Hawking nyní píše v podstatě jen necelou pětinu znaků z celého textu, nyní může slavný fyzik obsluhovat 2x rychleji. Nadále používá systém syntézy mluvené řeči SwiftKey, jehož zlepšená predikce je jednou z klíčových částí zvýšené rychlosti. Kromě toho ale Hawking může dělat běžné činnosti až 10× rychleji, například prohlížení webu, čtení emailů a dokumentů apod., kde až dosud musel navigovat kurzor myší, zatímco nový systém tyto činnosti do značné míry automatizuje. Obsluha probíhá pomocí malého infračerveného snímače tváře, který má Hawking namontován na brýlích. Po stránce hw-sw výbavy nadále spoléhá na kombinaci notebooku Lenovo a OS Windows, konkrétně ThinkPad X220 Tablet s Intel Core i7-2620M, SSD Intel 520 a Windows 7.

Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Je Země opravdu kulatá, nebo je plochá, jak se nás o tom v minulých dobách snažili někteří přesvědčit. A nejen v minulých :)

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Dneska mi přišel jeden hodně zajímavý mail. Jeho autorem byl divák Dobývání vesmíru, který se zúčastnil přednášky člověka z české firmy CSRC, která zajišťuje výrobu elektronických součástek pro evropské družice. Divák si během přednášky informace zapsal a nyní mi je poslal. Ptal jsem se ho, zda mohu informace zveřejnit a dostal jsem jeho svolení. Mail přikládám tak, jak mi dorazil. Myslím, že v něm najdete mnoho zajímavých informací.

Momentalne pracuji na hardware pro misi Juice (k Jupiteru), pro Europian laser timing instrument (ELT) ci SABIB (monitorovani leteckeho provozu s pouzitim satelitu za ucelem zvyseni bezpecnosti - tady si nejsem jist zkratkou).
Dodnes se vetsina veci pro vesmir paji rucne... vetsi cast automatickych pajenych linek postavenych pro tento ucel za tezke penize nedostala razitko od ESA...
Na 1kg letoveho hardware vyvynuteho CSRC pripada cca 50kg pruvodni dokumentace...
CSRC byla zalozena kolem roku 1994 v dobre vire, ze CR nebude otalet se vstupem do ESA... nakonec dokazala cca 14let prezit i bez toho... kdyz CR sla do ESA jako prumyslovy partner, ESA byla prekvapena ze je v CR firma, ktera uz ma na obezne draze funkcni letovy hardaware....
Zastupci japonske vesmirne agentury pro zmenu sveho casu odmitali uverit ze CSRC zije, existuje a funguje bez podpory statu...
Na jedno pracovni misto ve "vesmirnem prumyslu" se prichyti 6-7 jinych pracovnich mist... spolu s tim ze ESA garantuje 90% navratnost investic, jde o velice vyhodnou investici pro podporu zamestnanosti... avsak, nemuze v teto branzi delat kazdy...
Pokud jde o integrovane obvody, jsou ruzne typy pouzder... udajne je kazdy pajec talentovany na jiny druh pouzder... a na kazde pouzdro a technologii pajeni musi mit pajec odpovidajici certifikat od ESA, jinak se nesmi letoveho hardwaru ani dotknout...
Nejlepsi pajeci jsou ti, kterym se nerozklepe ruka, kdyz drzi v pinzete cip za 50 000 euro...
Na deskach plosnych spoju se pouzivaji napr. specialni antivibracni prepazky...
Jelikoz v CR neexistuje zadna akademicka podpora ( v budoucnu by se melo zmenit), musi si CSRC kazdeho prijateho zamestnance draze vyskolovat (suplovat skolni system).
V branzi dle vyjadreni prednasejiciho panuje tvrdy konkurencni boj. Konkurencni boj tech nejelitnejsich odborniku.
I na tech nejmensich projektech pracuji spolecne firmy z nekolika statu. Oproti beznemu prumyslu je zde pro uspech nutna velka otevrenost, tedy sdileni know-how. Takze tim ze firmy spolupracuji ziskavaji nove know-how a zlepsuji se.
ESA se hrozi nejnizsi cenove nabidky ve vyberovem rizeni...
Jista Francousko-Italska firma si v minulosti vyzadala z CSRC odbornika na pajeni v pripade velkeho pouzdra nejakeho cipu v kriticke aplikaci (na zaklade zkusenosti z predchozi spoluprace s danou osobou, odmitli sverit zapajeni vlastnim odbornikum s certifikatem na pajeni daneho pouzdra).
Technicky dozor z ESA je pri mili a pratelsky ale nemilosrdny... kvuli jednomu chybejicimu pruvodnimu papiru bez mrknuti oka nepusti letovy hardver do vesmiru...
Podle vyjadreni prednasejiciho jsou pravidla vyberovych rizeni v ESA nastavena tak, ze je temer nemozne je politicky ci korupci ovlivnovat (udajne se hodnoti na 50 ukazatelu, ktere nezavisle hodnoti kazdy z ucastnickych statu ESA).
Firma ktera nema hardware ve vesmiru prakticky nema sanci dostat zakazku od ESA,s vyjimkou firem ze statu pristupujicich do ESA... kde panuji specialni podminky a zadava se prace na hardware ktery v pripade nefunkcnosti nenapacha prilis velke skody...
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 49

Příspěvek od tomas »

Hodně zajímavé informace. :palec nahoru:

Potom je jasné, proč se finanční příspěvek ČR do ESA snižuje. Bez korupce a rozkrádání to není nic zajímavého pro naše politiky a jejich mafiánské kamarádíčky. :(
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Ted jsem se zminil, ze vanoce uderily i na ISS a 2 minuty pote se objevi dalsi clanek, plny tipu na vanocni darky.
A nektere jsou tedy skutecne paradni... :slint:
http://www.space.com/27956-space-histor ... 9_36973597

CHris Hadfield
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Já chci všechnoooo :slint:
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.

Odpovědět

Zpět na „Popularizace vesmíru“