Fotky oblohy ze stativu
Re: Fotky oblohy ze stativu
Ano, flatfield jsem nepoužil, protože nemám tušení jak je nafotit a všechny mé dosavadní pokusy o vytvoření a použití flatu dopadly strašně (ještě hůře než ve zveřejněném pokusu). Pokusím se pohledat nějaký použitelný návod, kde by se o tom psalo a pro příště se polepším
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Když se dívám na fotky které děláte, tak nejde jiný smajlík než Doufám že se mi někdy povede něco podobného!
Klidně mne oslovujte Radim.
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 752
- Kontaktovat uživatele:
Nejčastěji jsem uspěl když:Jamie píše:Ano, flatfield jsem nepoužil, protože nemám tušení jak je nafotit a všechny mé dosavadní pokusy o vytvoření a použití flatu dopadly strašně (ještě hůře než ve zveřejněném pokusu). Pokusím se pohledat nějaký použitelný návod, kde by se o tom psalo a pro příště se polepším
-jsem na objektiv fotoaparátu, nebo objektiv dalekohledu navlékl papírový ubrousek/kapesník a vypnul ho gumičkou
-jsem namířil objektiv na uniformě modrou nebo šedou oblohu / strop místnosti v rohu rovnoměrně osvětlený
Pak jsem cvakal snímky tak, že jsem nastavil nejmenší ISO a fotil "optimální expoziční dobou" (max. histogramu v půlce). Zároveň jsem se mezi fotkami snažil pootočit celým dalekohledem nebo foťákem alespoň o 30-45°. Tím se vymažou případné nehomogenity snímané plochy (oblohy).
Zkus. Potom samozřejmě snaž se fotit do RAWu a zpracuj to pak i s Darkframy (fotím s krytkou při stejné teplotě jako objekt, alespoň dva, lépe 4 snímky nebo nejlépe stejný počet jako snímků objektu (to nedělám nikdy)
Slož třeba v DeepSkyStackeru...
Dobrá, vyzkouším Díky za rady. Jinak darky používám a nefotím do ničeho jiného než do rawu
Ale jo! Není to vůbec špatné!
Ty barvy upravuješ, tak je se to dělá u neviditelných(ého) spektra? Nebo tohle je vidět přímo ve stativu? Mm.j mám pocit že 20km od Plzně bylo vyhlášeno místo pro idealní sledování oblohy, myslim že je to měsíc nebo dvaJamie píše:První letošní orion. Omluvte, že barvy vůbec nesedí S barvou se mi už nic lepšího provést nepodařilo
Škoda že ve světě kde jde štěpit atom, nejdou bořit lidské předsudky. - Albert Einstein
Barvy dodělávám až při zpracování v zoneru Ta verze, která vylezla bez úprav je nepublikovatelná Jinak ano, u Plzně je oblast tmavé oblohy, ale i tak je to celkem daleko.
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 752
- Kontaktovat uživatele:
Jamie zkus na uschovnu nahrát RAW data ať se mohu podívat s jakými vstupními daty pracuješ, abys měl představu, co a jakým postupem bych z toho případně dokázal dostat, ať víš, jak už to "umíš" zpracovat. Nebudu dělat žádný dekonvoluce nebo lokální úpravy, chci jen klasické metody. Jinak barvy ujeté nejsou, téměř všude máš přesně takové, jaké bych tam z nemodif. foťáku očekával. Mlhovina svítí hodně i v modré a ta NGC nad M42/43 je skoro jen modrá.