Fotky oblohy ze stativu
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Re: Fotky oblohy ze stativu
Mám Celestron AstroMaster 70 EQ. Foťák je normální digitál. Webku si zkusím půjčit jak to bude fotit. Jestli dobře, klidně bych si koupil a nebyl by problém ani zpatlat nějaký držák. A jelikož mě to baví, tak nervy určitě budou.
E// Teď jsem si vzpomněl že vlastně mám mikroskop do USB. Takže bych mohl použít ten. Někde tady na fóru jsem četl že je to možné, tak doma zkusím.
E// Teď jsem si vzpomněl že vlastně mám mikroskop do USB. Takže bych mohl použít ten. Někde tady na fóru jsem četl že je to možné, tak doma zkusím.
Klidně mne oslovujte Radim.
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Tak jsem se pokusil vyfotit měsíc, který dneska byl úplně rudý. Ale ta červená tam nejde vidět
A taky počasí konečně přálo, a já pozoroval Mars a Saturn. No, to mě zajímá, kdo to řekl že s tímhle dalekohledem uvidím saturnovy prstence. Byl jsem rád za červenou tečku. Zato mars byl o něco lepší. Ale povrch (jak slibovali) jsem pozorovat nemohl - jen větší červená tečka, skoro kotouček.
Měsíc (jde tam vidět kousek drátu - blbý výhled z balkónu):

Mars (Asi jsem blbě zaostřil a pak se to ještě rozklepalo, mohlo to být lepší)

P.S.: Saturn ani nešel vyfotit, strašně se to klepalo...

Mars (Asi jsem blbě zaostřil a pak se to ještě rozklepalo, mohlo to být lepší)

Docela pěkný Měsíc, jen tak dál!
Viděl jsi u Marsu alespoň bílé polární čepičky?
Viděl jsi u Marsu alespoň bílé polární čepičky?

-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Zvecsenie 90x je na Saturn malo. Pozicaj alebo si kup 7 mm okular /130x/.
Na tejto stranke je simulator, prepnut sa na visual view a v objects menu vybrat saturn,
http://www.12dstring.me.uk/fov.htm

Simulator nie je dokonaly, ale prstence Saturnu so 70 mm vidiet bude. Aj delenie.
Na tejto stranke je simulator, prepnut sa na visual view a v objects menu vybrat saturn,
http://www.12dstring.me.uk/fov.htm

Simulator nie je dokonaly, ale prstence Saturnu so 70 mm vidiet bude. Aj delenie.
Naposledy upravil(a) lamid dne 11.9.2014 0:12, celkem upraveno 1 x.
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
- Matyn
- Zkušený vesmírný průzkumník
- Reputace: 0
fretka323: Fakt supr, máš ten měsíc lepší jak já. 

Všechno je možné provést. Stačí chtít a mít dost peněz. A to je ten problém. Lidem se buď nechce, nebo nemají peníze.
http://vodnirakety.webnode.cz/
http://vodnirakety.webnode.cz/
Fretka: Pěkný měsíc
Docela se divím, že jsi neviděl prstence. Mě na prstence stačí i pouhé zvětšení 50x. Samozřejmě bez větších detailů, ale prstenec je dost výrazný a rozeznatelný. Při výběru okulárů si dávej pozor, aby výsledně zvětšení nebylo větší než dvojnásobek průměru čočky v milimetrech (u tebe je maximální možné zvětšení 140x, ale reálné je tak 120x, a i při tomto zvětšení začne obraz "měknout" a ztrácet kontrast). Docela dobrou volbou je zoom okulár
Hodně štěstí v dalším focení 

- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Ten zoom okulár zní zajímavě. Ale prstence jsem opravdu neviděl. Jen jakoby barevná hvězda. Ovšem, je tak torchu možné, že jsem se ani nedíval na Saturn
, mezi Marsem a "Saturnem" byl další barevný bod, o hodně slabší, ale nepodařilo se mi ho zaměřit a pak vylezly mraky :/
Dugi: (promiň všiml jsem si tě až teď
) kdybych přimhouřil oko, tak by tam ty polární čepičky i mohly být.

Dugi: (promiň všiml jsem si tě až teď

- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 735
Co že ten Měsíc je vertikálně zrcadlový? Jinak Saturn "vpoho" v "námočnickém" ruském dalekohledu 20x 50mmfretka323 píše:Tak jsem se pokusil vyfotit měsíc, který dneska byl úplně rudý. Ale ta červená tam nejde vidětA taky počasí konečně přálo, a já pozoroval Mars a Saturn. No, to mě zajímá, kdo to řekl že s tímhle dalekohledem uvidím saturnovy prstence. Byl jsem rád za červenou tečku. Zato mars byl o něco lepší. Ale povrch (jak slibovali) jsem pozorovat nemohl - jen větší červená tečka, skoro kotouček.
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Mě převrácený nepřijde... Je sice trochu pootočený, ale převrácený fakt ne (myslím).