Rosetta
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: Rosetta
Tak teď si mě dostal. To je song mýho dospívání, kdy jsem začal s muzikou. A sedí to parádně!Dugi píše:Btw. trochu teď budu off-topic, ale napadlo mne, že by bylo fajn, kdyby nějaký fanoušek kosmonautiky, který rozumí muzice vzal hit Rosanna od skupiny Toto a přetextoval to na Rosettu - mohla by to být docela originální hymna celého projektu. Jasně že by se musely vyrovnat práva atd. ale bylo by to super.
Rosetta - Rosetta..... Geniální, úplně to slyším

Už je mi jasný, co mi dnes bude znít v hlavě.
Že to nikoho nenapadlo...

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Jáí jí dneska slyšel v rádiu a hned mi to docvaklo. Akorát nemám ani textařského ducha, ani pěvecký hlas, abych to posunul někam dál, tak jsme přišel jen s tímhle nápadem. 

- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Klidně mne oslovujte Radim.
To je tím, jak mizivou má kometa gravitaci. Proto nepůjde o klasickou oběžnou dráhu, jakou známe třeba u planet, ale spíše o let ve formaci - Rosetta čas od času zapálí své motory, aby neuletěla moc daleko.
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Taky mi to tak dřív přišlo. Ale nedávno o tom psali na blogu Rosetty a je to logické. Nejdřív provede první trojúhelník ve výšce cca 100 km, kdy se bude vzhledem ke Slunci nacházet před kometou. Potom provede to samé v poloviční výšce. Tím si Rosetta osahá řízení v neprobádaném teritoriu. Bude zkoumat, jak na ni kometa gravitačně působí a podle toho se bude plánovat další postup a manévry. Jakmile se dostane až na 30 km, gravitace komety by měla být dostatečně silná na to, aby sondu udržela na oběžné dráze. Oběžná rychlost přitom bude jen pár centimetrů za sekundu. V závislosti na aktivitě komety se bude oběžná dráha dále snižovat.fretka323 píše:Přijde to jenom mě, až přespříliš složité?
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
No to je teda niečo.Už sú viditelné pomaly jednotlivé balvany na povrchu.Ešte pridávam trochu zaostrenia.Dugi píše:Včerejší fotka z NavCamu - cca. 234 km daleko
http://blogs.esa.int/rosetta/files/2014 ... atedx2.jpg

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Trackovací stanice a komunikace s Rosettou
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
Aktuální manévr...
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Dneska jsem o Rosettě slyšel v rádiu a u oběda jsem o ní dokonce viděl nemalou reportáž na CNN. 

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.