Expedice 40
Re: Expedice 40
To je běžný postup při vstupu do zásobovacích lodí - v interiéru může být třeba prach, nebo nějaké drobné úlomky z pozemní přípravy - jasně, neměly by tam být - vše se dělá ve sterilním prostředí, ale pro jistotu. na zemi na tyhle úlomky nepřijdeš, ale ve stavu beztíže by je astronauti mohli vdechnout. Proto se po otevření lodi strčí dovnitř něco jako vzduchový filtr, který přefiltruje vzduch a zachytí všechny případné úlomky, pak už může posádka vstoupit bez omezení.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Hlavně posádka už strašně slintá nad těma dobrotama... 

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Gubarev píše:Hlavně posádka už strašně slintá nad těma dobrotama...

tak aby "neubrindal" ostatných

Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12046
Taky nejsen franštinář, nicméně anglicky mluvená videa o atv-5 jeho jméno vyslovují jako [žórž lemetra].Dugi píše:Teď jen malinkatá odbočka mimo téma - zrovna jsem načetl komentář pro Vesmírné výzvy a jako člověku, který nikdy nestudoval francouzštinu, mi dala výslovnost "Georges Lemaître" pořádně zabrat. Zkoušel jsem to snad desetkrát a ani ten finálový pokus neberu jako nějaký velký úspěch.
Tak nevím.

Např. tady: http://youtu.be/II3Rw_1Zmww
Naposledy upravil(a) Pospíšil dne 30.7.2014 18:42, celkem upraveno 1 x.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Ono to tak asi v mém podání taky vyznělo, jen jsem se snažil o tu francouzskou hrdelní koncovku
. Snad to nebude takový propadák.

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
https://www.youtube.com/watch?v=RL6ndOAOEeEDugi píše:Ono to tak asi v mém podání taky vyznělo, jen jsem se snažil o tu francouzskou hrdelní koncovku. Snad to nebude takový propadák.
komentátor ESA se poprvé "posnaží" a pak už tam sype normální "r", ale ten frantík to samozřejmě
dává přesně (ale prokládá to příšernou frangličtinou)

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Koukám, že Wisemanovi ty vlasy už docela poskočily. A Alex furt nic... 

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong