Rosetta
Re: Rosetta
Paráda.
A nejlepší na tom je, že už to bude jen lepší
A nejlepší na tom je, že už to bude jen lepší

Já nemám slov, to je prostě úžasné. 

Ještě předtím než začala Rosetta pořizovat detailní snímky tak jsem si říkal, jak asi bude vypadat terén na této kometě.
Terén proto, že u tvaru mě vůbec ani nenapadlo, že by mohl být nějak překvapivý. Přece jen existují hned dva modely vytvořené podle světelných křivek s vesměs běžnými tvary a všechny dosud navštívené komety měly navíc celkem obdobný "šišoidovitý" (Wild 2, Tempel 1) nebo "kosťovitý" (Halley, Borelly, Hartley 2) tvar.
A naráz takový šok! A to navíc okolo komety budeme mít družici a doufejme i úspěšný výsadek.
Dle toho co psala Emily Lakdawalla, vědce tento tvar také velmi překvapil.
Terén proto, že u tvaru mě vůbec ani nenapadlo, že by mohl být nějak překvapivý. Přece jen existují hned dva modely vytvořené podle světelných křivek s vesměs běžnými tvary a všechny dosud navštívené komety měly navíc celkem obdobný "šišoidovitý" (Wild 2, Tempel 1) nebo "kosťovitý" (Halley, Borelly, Hartley 2) tvar.
A naráz takový šok! A to navíc okolo komety budeme mít družici a doufejme i úspěšný výsadek.
Dle toho co psala Emily Lakdawalla, vědce tento tvar také velmi překvapil.
Rosetta dnes zvládla další brzdící zážeh - ten trval 16 minut a 35 sekund. 

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Jen dodám, že jednosměrná cesta signálu je dnes 22:26 min.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Dneska ve tři hodiny odpoledne našeho času bychom se měli dočkat nových fotek z Rosetty. 

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Byl jsi rychlejší, vypadá to skvěle! 
Jen doplním, že fotky pochází z 20. července, kdy byla sonda od komety 5 500 km daleko.

Jen doplním, že fotky pochází z 20. července, kdy byla sonda od komety 5 500 km daleko.
Ten model vyzerá parádne ! 

"Nemali by sme sa na vesmír pozerať očami racionalizácie odborníka. Elegantné bohatstvo bolo vždy podstatou prírody".... ( Wernher von Braun )