Naše fórum slaví druhé narozeniny

Sem patří diskuse o všech výročích našeho diskusního fóra o kosmonautice.
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Naše fórum slaví druhé narozeniny

Příspěvek od Dugi »

Vážení uživatelé našeho diskusního fóra,
dnešní den je, alespoň pro mne, hodně důležitý. Před dvěma lety, 23.10.2009 přesně v 15:36 (jak uvádí administrace) vzniklo na adrese kosmonautix.cz diskusní fórum o kosmonautice. Web neměl jistou budoucnost. Nikdo dopředu nevěděl, zda přežije déle než jen pár měsíců, jestli nezanikne kvůli nezájmu lidí. Nestalo se tak. Postupnými krůčky se naše fórum rozrůstalo, až jsem mohl přesně před rokem napsat tuto „narozeninovou zprávu“. Teď s odstupem dalšího roku přichází znovu čas narozenin. Na pomyslném dortu svítí dvě svíčky já si neodpustím porovnání loňských odhadů se současnou realitou. Minulý rok jsem psal, cituji:

A protože při výročích jako je tohle se často plánuje, dovolím si zveřejnit svůj soukromý cíl pro příští rok – doufám, že až budeme slavit dvouleté výročí, tak nás tu bude dvojnásobek. Tedy 25 registrovaných a alespoň 15 aktivních. Doufám, že jsem laťku nenasadil příliš vysoko a že výsledek nebude zklamáním.

A výsledek? V současné době má naše fórum úžasných 81 registrovaných uživatelů, což vysoce překračuje můj loňský odhad. Jen pro srovnání – za první rok fungování se u nás registrovalo „jen“ 12 lidí – to znamená, že v druhé sezóně jsme nasbírali 69 nových registrovaných uživatelů. Ale nemůžeme se orientovat jen podle počtu zaregistrovaných – většina jich totiž k nám přišla jen jednou - při registraci a na fórum nenapsala bohužel ani čárku. V současné době tedy máme 32 uživatelů, kteří mají alespoň jeden příspěvek. Těch aktivnějších, kteří mají více než 10 příspěvků je 15. Jmenovitě to jsou (v závorce počet příspěvků) – Dugi (1998), digiart (237), tomas (210), Tommy (196), Tano (162), Lakely (156), rebus (82), baranka (59), stavos (39), Johnny (32), stana85 (21), Daryl (20), mikeš (17), Soyuz (15) a mv100 (14).
A za koho jsem „nejvíc rád“? To je hodně zákeřná otázka. Zeptejte se matky, které dítě má nejradši? Každý uživatel, který je u nás registrovaný a píše příspěvky je pro fórum velkým přínosem. Jak jsem už několikrát psal – uživatelé jsou motorem, který pohání tenhle web dál. Každý dílek má svůj význam. Jednoznačně nejaktivnějším pisatelem, kterého jsme v druhém roce fungování získali je tomas, který se brzy stane nejaktivnějším uživatelem našeho fóra. Tomasovy příspěvky výrazným způsobem obohatily naše fórum o zajímavé informace, které jejich autor hledal na nejrůznějších (i málo známých webech). Nesmím zapomenout ani na rebuse, který také často píše o novinkách z kosmonautiky. Své důležité místo tu má i baranka. Ačkoliv jsme v první řadě kosmonautické fórum, musím uznat, že barankův příchod nám otevřel nové dveře do dalšího příbuzného oboru – astronomie. Ale jak jsem už psal – KAŽDÝ aktivní uživatel je pro naše fórum mimořádně důležitý. Takže pokud si teď čte článek někdo, kdo třeba napsal jen jediný příspěvek – chci mu říct – Díky, že ses u nás registroval.
Naše fórum v letošním roce zažilo doslova návštěvnostní boom (což je vidět i na počtu registrovaných). Pokud naše fórum za první rok provozu nasbíralo necelých 7 000 návštěv, ve druhém roce to už bylo více než 33 000 návštěv. Důvodů je hned několik. Hodně lidí přišlo na naše fórum díky pořadům Vesmírné výzvy a hlavně Dobývání vesmíru, který vznikl ve spolupráci s portálem Stream.cz. Mnoho návštěv přišlo i z dalších webů, které na nás odkazují. Nemohu vyjmenovat celý seznam, ale za všechny – astro.cz, hvězdárna.plzen.eu, nebo kosmo.cz. Ten výpis by byl mnohem delší – web Google Analytics udává, že za poslední rok jsme zaznamenali návštěvy z 86 různých webů! V pondělí 24.11. sem přidám odkaz na pdf soubor se statistikami návštěvnosti našeho webu – porovnání prvního a druhého roku naší existence, abyste to všechno měli černé na bílém.
Výrazně vzrostl také počet návštěv z vyhledávačů. Je to jasná známka toho, že se na našem webu nachází mnoho informací, které mohou vyhledávací roboti zaindexovat a následně nabídnout uživatelům při vyhledávání. A na obsahu (tedy zvyšování objemu informací) se podílíte hlavně vy, uživatelé. Několikrát se už stalo, že některý z našich uživatelů vypátral na cizojazyčném webu informaci, která dosud na českém webu nebyla zveřejněna. V mnoha případech jsme byli jediní, kdo o dané věci informoval v českém jazyce a to se pochopitelně odrazilo i na návštěvách z vyhledávačů. Za první rok fungování k nám z vyhledávačů přišlo jen necelých 1 200 návštěv. Za druhý rok je to více než 11 000 návštěv!
Za zmínku stojí i samotný objem informací, který se dá na našem fóru najít. Za první rok se tu sešlo celkem 867 příspěvků. V současné době jich tu je 3291. Za druhý rok fungování tedy přibylo 2424 příspěvků, což je nárůst o 279%!
Velký rozvoj zaznamenal také náš profil na Facebooku, o který zodpovědně pečuje Lakely, za což mu patří upřímný dík. V současné době máme 80 fanoušků a já doufám, že v příštím roce oslavíme stovku. Lakely pravidelně přidává na náš FB profil aktuální informace, o kterých se píše na fóru, takže pomáhá tyto informace šířit dál i mezi lidi, kteří u nás třeba nejsou registrovaní.
A co si přát do příštího roku? Těžko hádat nějaká čísla – sami jste na začátku tohoto příspěvku viděli, jak mohou být odhady vzdálené od reality. Doufám ale, že si dokážeme zachovat to nejcennější, čeho si stále vážím – tu přátelskou atmosféru, která tady mezi uživateli panuje. I když drtivou většinu z vás osobně neznám, považuji vás všechny za své kamarády. Jsme taková jedna velká rodina – a to bych chtěl, abychom si udrželi. A s tím souvisí další věc, která nás v příštím roce čeká – na jaro chystáme první osobní setkání členů našeho fóra. Zatím se přihlásili 4 uživatelé (Dugi, Tommy, Lakely a Tomas). Doufám, že ještě další přihlášky přibudou.
Ale nakonec si to stejně neodpustím. I když se dá čekat, že realita bude jiná, tipnu si. Až budeme za rok slavit třetí narozeniny, bude tu registrovaných 150 lidí, přičemž aktivních (více než 10 příspěvků) bude 40 uživatelů. Přestřelil jsem? Podhodnotil jsem? To ukáže až čas.
Na závěr Vám všem chci ještě jednou upřímně poděkovat za to, že pomáháte našemu fóru růst a rozvíjet se. Bez uživatelů by totiž tenhle projekt neměl smysl a skončil by v propadlišti dějin. Ale díky vám se krůček po krůčku, centimetr po centimetru dostává nahoru. Děkuji, že jste s námi.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Lakely
Správce profilu na Facebooku
Správce profilu na Facebooku
Příspěvky: 1130
Reputace: 153
Bydliště: Plzeň
Registrován: 11.2.2010 21:50
Kontaktovat uživatele:
Re: Naše fórum slaví druhé narozeniny

Příspěvek od Lakely »

Dugi vše řekl z pozice administrátor a já z pozice uživatele řeknu jen pár slov. Fórum za poslední rok prodělalo nevídaný rozvoj, už minulý rok jsem hodnotil, tu informační "čerstvost", která nám pomáhá udržet mnoho uživatelů, jako asi nejdůležitější aspekt, vynášející nás nad jiná fóra a stránky.
Minulý rok, byl hlavním pisatelem článků (Rozhodně to nejsou jen příspěvky) Dugi, nyní tu máme několik nových uživatelů, kteří Dugimu dobře sekundují a to je více než dobře. Já věřím, že i nadále bude podobných lidí přibývat a že ti, co tu jsou, tu také zůstanou.
Toto fórum mě za ten rok a pár měsíců, co zde jsem, skutečně přirostlo k srdci, jsem moc vděčný za odvedenou práci všech, kteří přispívají i se starají o technický chod fóra. Je mi ctí, že mohu nyní již hodně známé fórum prezentovat na Facebookovém profilu a doufám, že ještě stále stačím současnému rozvoji, dnes už bývá hodně těžké, vybrat dva tři příspěvky, které na FB dám a nezahltím tak zeď, protože mnohdy se za den objeví i deset takřka článků, které za to stojí. Ale to je jen dobře. Takže slibuji že i během třetího roku se o profil budu pečlivě starat a děkuji za svěřenou důvěru. A protože mě Dugi navnadil a protože opomněl typovat vývoj právě na Facebooku, tak já si troufale uzmu to právo, věštit za fb profil. Já si tedy tipnu, že až se bude sfoukávat ta pomyslná třetí svíčka na našem vesmir.thos dortu, tak náš profil na fb už bude mít 140 členů. Uvidíme, udělám vše proto, aby byl profil atraktivní a aktivní.

Takže už konečně končím. Vše nejlepší fóru, Dugimu zvlášť a za mě díky! :)
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
PetrKK
Re: Naše fórum slaví druhé narozeniny

Příspěvek od PetrKK »

Docela by mě zajímalo, kolik lidí se registrovalo na FB nebo přišlo na web díky exoplanety.cz, že to autorovi nestálo ani za zmínku.

Edit: Aby bylo jasno, nijak to neřeším, jen mě to nemile zaskočilo / a ironicky pobavilo :-D
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: Naše fórum slaví druhé narozeniny

Příspěvek od Dugi »

Kolik lidí přišlo na FB díky exoplanetám bohužel zjistit nejde. Na web ale přišlo podle údajů z Google Analytics celkem 1030 návštěv. Ale tohle číslo není kompletní, počkejme do dnešní půlnoci. Během pondělí zveřejním pdf soubor se všemi statistikami.
A proč jsem o exoplanetách nepsal v článku? Na to je jednoduchá odpověď - jak jsem psal, na náš web přišly návštěvy z 86 webů. V článku jsem zmínil jen tři z nich. A proč jsem do tohoto výběru nezahrnul nezahrnul exoplanety? Vybral jsem si dvacet webů, ze kterých bylo nejvíc návštěv a potom náhodně vylosoval tři, které jsem tu zveřejnil. Nebyl za tím rozhodně žádný důvod něco skrývat, nebo tajit. To v žádném případě ne.
Návštěv z webu exoplanety.cz si pochopitelně vážím (stejně jako všech jiných návštěv z jiných webů).
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Příspěvky: 962
Reputace: 2
Bydliště: Znojmo
Registrován: 28.8.2011 12:42
Kontaktovat uživatele:
Re: Naše fórum slaví druhé narozeniny

Příspěvek od baranka »

Gratulace především Dugimu , "dítko" se povedlo a má se čile k světu :palec nahoru:
PetrKK
Re: Naše fórum slaví druhé narozeniny

Příspěvek od PetrKK »

Jinak samozřejmě gratuluji. :klaní se:
Uživatelský avatar
digiart
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 261
Reputace: 2
Bydliště: Na severu
Registrován: 21.9.2010 1:49
Kontaktovat uživatele:
Re: Naše fórum slaví druhé narozeniny

Příspěvek od digiart »

Posílám také gratulaci a přeji aby toto fórum žilo další roky a aby se rozrůstalo tak jako doposud :palec nahoru:


Obrázek
Nejenže je vesmír podivnější než si myslíme, je dokonce podivnější, než si dokážeme představit.

"JOHN BURDON SANDERSON HALDANE"
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: Naše fórum slaví druhé narozeniny

Příspěvek od Dugi »

baranka, PetrKK, digiart: Děkuju vám všem za blahopřání k našemu výročí. ;)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
PetrKK
Re: Naše fórum slaví druhé narozeniny

Příspěvek od PetrKK »

Dugi píše:Kolik lidí přišlo na FB díky exoplanetám bohužel zjistit nejde. Na web ale přišlo podle údajů z Google Analytics celkem 1030 návštěv. Ale tohle číslo není kompletní, počkejme do dnešní půlnoci. Během pondělí zveřejním pdf soubor se všemi statistikami.
A proč jsem o exoplanetách nepsal v článku? Na to je jednoduchá odpověď - jak jsem psal, na náš web přišly návštěvy z 86 webů. V článku jsem zmínil jen tři z nich. A proč jsem do tohoto výběru nezahrnul nezahrnul exoplanety? Vybral jsem si dvacet webů, ze kterých bylo nejvíc návštěv a potom náhodně vylosoval tři, které jsem tu zveřejnil. Nebyl za tím rozhodně žádný důvod něco skrývat, nebo tajit. To v žádném případě ne.
Návštěv z webu exoplanety.cz si pochopitelně vážím (stejně jako všech jiných návštěv z jiných webů).
V pohodě :-D :-D :-D


Vybral jsem si dvacet webů, ze kterých bylo nejvíc návštěv a potom náhodně vylosoval tři


Snad ne tím kompem, co s ním vybírají ty veřejné zakázky :-D :Takhle tedy ne:
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: Naše fórum slaví druhé narozeniny

Příspěvek od Dugi »

Ne, tím fakt ne. :lol:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij

Odpovědět

Zpět na „Výročí, jubilea a kulatiny našeho fóra“