134. díl - Poletí lidé za 7 let k Venuši a Marsu?
134. díl - Poletí lidé za 7 let k Venuši a Marsu?
Náš pořad se v dnešním díle věnuje možnosti, která by se nabízelo pro první pilotovaný let lodi Orion v roce 2021. Až doposud zvažovaná možnost počítala s letem k zachycenému asteroidu. Nová možnost navrhuje mnohem delší misi.
Minulý díl si do této chvíle pustilo 122 617 diváků a přes odkaz v popisu videa přišlo na fórum 229 návštěv.
Minulý díl si do této chvíle pustilo 122 617 diváků a přes odkaz v popisu videa přišlo na fórum 229 návštěv.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: 134. díl - Poletí lidé za 7 let k Venuši a Marsu?
K hlavní zprávě:
To zní tak přitažené za vlasy, že by se to snad skutečně mohlo uskutečnit...
Jak chtějí vyřešit stínění???
A to se ještě hodlají Slunci přiblížit o cca třetinu. (intenzita záření v tomto
případě stoupá se čtvercem vzdálenosti)
Do toho jsem čirou náhodou před pár hodinama koukal na diskuzi, ve které řeší roční pobyt
vůbec jen na ISS, kde je všechno (proti takové misi) zjednodušené do podoby dětských her.
(když připodobním nejen míru rizika, ale i celkové fungování posádky v tak dlouhém časovém horizontu).
krátké video z výše zmíněné diskuze: https://www.youtube.com/watch?v=KcAvwEKwScM
Bral bych to jinak, kdyby alespoň už na ISS fungovaly 2-3 leté posádky..
Ale zatím po půlroce chudáci chlapi přistanou a musí je nosit do sprchy...
Ono i to zrychlení (navíc krátkodobé) zdaleka nemůže suplovat gravitaci.
Ale nejsem odborník na pilotovanou kosmonautiku, jsem zvědavý na vaše názory.
Já bych byl vlastně rád, kdybyste mi to vyvrátili, ale čím?...
A stím modulem už existují alespoň nějaké teoretické studie a zkoušky?
Ten plán s asteroidem vypadá daleko reálněji.
To zní tak přitažené za vlasy, že by se to snad skutečně mohlo uskutečnit...
Jak chtějí vyřešit stínění???
A to se ještě hodlají Slunci přiblížit o cca třetinu. (intenzita záření v tomto
případě stoupá se čtvercem vzdálenosti)
Do toho jsem čirou náhodou před pár hodinama koukal na diskuzi, ve které řeší roční pobyt
vůbec jen na ISS, kde je všechno (proti takové misi) zjednodušené do podoby dětských her.
(když připodobním nejen míru rizika, ale i celkové fungování posádky v tak dlouhém časovém horizontu).
krátké video z výše zmíněné diskuze: https://www.youtube.com/watch?v=KcAvwEKwScM
Bral bych to jinak, kdyby alespoň už na ISS fungovaly 2-3 leté posádky..
Ale zatím po půlroce chudáci chlapi přistanou a musí je nosit do sprchy...

Ono i to zrychlení (navíc krátkodobé) zdaleka nemůže suplovat gravitaci.
Ale nejsem odborník na pilotovanou kosmonautiku, jsem zvědavý na vaše názory.
Já bych byl vlastně rád, kdybyste mi to vyvrátili, ale čím?...
A stím modulem už existují alespoň nějaké teoretické studie a zkoušky?
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
V podstatě tak trochu sdílím tvé obavy. Hlavně mám strach z toho stínění. Ona to fakt není sranda - jak sám píšeš u Venuše je to ještě horší.
Myslím, že pokud by se taková mise uskutečnila, tak jedině s rotací soulodí, což by zajišťovalo umělou gravitaci.
Myslím, že pokud by se taková mise uskutečnila, tak jedině s rotací soulodí, což by zajišťovalo umělou gravitaci.
K asteroidu má poletieť SLS -to ano, ale k Venuši : ako by sa asi vyriešil problém s prechodom cez atmosféru a vysokým tlakom ? Sondy Venera tam vydržali najviac 110 minút. Okrem toho H2SO4 v atmosfére Venuše rozleptáva všetko čo sa dá....Tienenie môže byť tiež problém.Gubarev píše:K hlavní zprávě:
Inak Dugi spravené to máš moooc dobre

"Nemali by sme sa na vesmír pozerať očami racionalizácie odborníka. Elegantné bohatstvo bolo vždy podstatou prírody".... ( Wernher von Braun )
Díky za pochvalu, ale sledoval jsi to video dobře? Říkám tam, že kolem Venuše i Marsu se jen proletí, takže veškeré jevy, které tu popisuješ - tlak, i kyselina sírová se prolétávající sondy týkat nebudou. Přes atmosféru se vůbec prolétávat nebude - Orion by ji minul v dostatečné vzdálenosti.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
V případě průletu a využití gravit. praku by modul proletěl daleko NAD hustými vrstvami atmosféry.MRR píše: K asteroidu má poletieť SLS -to ano, ale k Venuši : ako by sa asi vyriešil problém s prechodom cez atmosféru a vysokým tlakom ? Sondy Venera tam vydržali najviac 110 minút. Okrem toho H2SO4 v atmosfére Venuše rozleptáva všetko čo sa dá....
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield