Kosmický výtah
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: Kosmický výtah
Je to daleko realističtější projekt než ten pozemský, ale do osmi let? Fjůůůů...
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Rad by som sa spytal, co drzi hore hornu stanicu mesacneho vytahu? Odstrediva sila to nebude, mesiac nerotuje.
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Rotuje, otoci se jednou za mesic. Ale nevim jestli tak mala rotace staci - mozna je lunostacionarni draha moc vysoko a diky pritazlicosti zeme prilis nestabilni.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9

Chtělo by to důkladně propočíst, zase má menší gravitační účinky,
ale s tím si matematici poradí.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
-
- Inženýr kosmonautiky
- Kontaktovat uživatele:
Viac sa priklanam ku gravitacnej sile Zeme. Jedna otacka mesacne a to blizko silnejsie gravitacne telesa? Je to len moj laicky pohlad. Zem 1x za den = 36000 km , Mesiac 1x za 28 dni = ??? Km + gravitacia zeme. Asi budem potrebovat kalkulacku. Alebo googl.
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
-
- Inženýr kosmonautiky
- Kontaktovat uživatele:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_space_elevator
A k sile ktora drzi vytah:
There are two points in space where an elevator's docking port could maintain a stable, lunar-synchronous position: the Earth-Moon Lagrange points L1 and L2. L1 is 56,000 km away from the Earth-facing side of the Moon, (at the lunar equator) and L2 is 67,000 km from the center of the Moon's far side, in the exact opposite direction...
su uz hodne rozpracovane studie- pdf v referenciach/to bude na dlhsie citanie/
A k sile ktora drzi vytah:
There are two points in space where an elevator's docking port could maintain a stable, lunar-synchronous position: the Earth-Moon Lagrange points L1 and L2. L1 is 56,000 km away from the Earth-facing side of the Moon, (at the lunar equator) and L2 is 67,000 km from the center of the Moon's far side, in the exact opposite direction...
su uz hodne rozpracovane studie- pdf v referenciach/to bude na dlhsie citanie/
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
-
- Inženýr kosmonautiky
- Kontaktovat uživatele:
Tak som vytiahol aj kalkulacku a stredoskolsku fyziku a vyslo mi:
Geostacionarna draha mesiaca 88 459 km /86 721 km nad povrchom/- samozrejme bez vplyvu zeme.
dufam, ze som sa nepomylil.
To je uz dost daleko aby prevladla gravitacia Zeme, tak tym Lagrange-ovym bodom verim.
Geostacionarna draha mesiaca 88 459 km /86 721 km nad povrchom/- samozrejme bez vplyvu zeme.
To je uz dost daleko aby prevladla gravitacia Zeme, tak tym Lagrange-ovym bodom verim.
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 748
Hehe, byls rychlejší, aspoň vidím, že to mám správnělamid píše:Tak som vytiahol aj kalkulacku a stredoskolsku fyziku a vyslo mi:

-
- Inženýr kosmonautiky
- Kontaktovat uživatele:
Je zaujimave, ze mne vychadza L1 na 61 524 km. ja som pouzil m1 5,9736E+024 kg m2 7,347673E+022 kg R 384400 km. Tak neviem asi pouzivaju najblizsiu vzdialenost zem mesiac 363 104 km potom L1 58116 km a to by mohlo byt minus polomer mesiaca 3 476,2km/2 - to je 56378.lamid píše:L1 is 56,000 km away from the Earth-facing side of the Moon, (at the lunar equator) ...
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk