114. díl - Hvězda Sirius

Sem patří debata o pořadu Noční obloha, který každý týden informuje o tom, co se dá pozorovat v noci na nebi.
Odpovědět
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48
114. díl - Hvězda Sirius

Příspěvek od tomas »

V dnešním díle o pozorování noční oblohy si ukážeme, jak můžete najít a pozorovat nejjasnější hvězdu noční oblohy - Sirius ze souhvězdí Velkého psa.

Minulý díl si do této chvíle pustilo 54 987 diváků.
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9
Re: 114. díl - Hvězda Sirius

Příspěvek od Gubarev »

Moc pěkný, Dugi! :palec nahoru:
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Děkuju :)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Jamie
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0

Příspěvek od Jamie »

Opět povedený díl Dugi :palec nahoru: . Akorát bych doplnil, že Siria B je dost těžké pozorovat. Je to spíše taková duchařina, protože v dalekohledu Sirius A přezáří svého souputníka natolik, že není vidět. Většina pozorovatelů si Sirius A něčím zakryje, aby omezili jeho záři. A ještě jeden detail. Sirius B byl objeven dalekohledem o průměru 450 mm, takže jakýmkoliv dalekohledem to taky nepůjde. Párkrát jsem to zkoušel, ale neviděl jsem vůbec nic :(
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Já jsem ho s třístovkou teda taky neviděl a ani v to moc nedoufám. Jinak je pravda, že při hmotnosti porovnatelné se Sluncem má rozměry menší než Neptun. Ale nejen to! Je dokonce menší než Země! Průměr má asi 12 000 km a hustotu nějakých 2,4 tuny na cm krychlový :o
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Jamie
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0

Příspěvek od Jamie »

Teď se Sirius B nachází od áčka nějakých 10 obloukových vteřin, což by mohlo být vidět i ve 100mm dalekohledu, ale problém je právě onen rozdíl 10 magnitud v jasnosti. I objevitel Alvan Clark ho objevil náhodou, když mu Sirius A zakryla zeď budovy. S tvojí třístovkou by to jít mohlo, ale musel by jsi asi použít největší zvětšení, které ti dalekohled umožňuje a něčím zakrýt Siria A. Já to zkoušel u okuláru kouskem lanka, ale neviděl jsem vůbec nic, krom difrakčních paprsků. :naštvaný: Ale povést se může, ale pochybuji, že se mi to povede.

Odpovědět

Zpět na „Noční obloha“