Návody aneb jak na to
Re: Návody aneb jak na to
Pokud je MJ předem naprogramovaný autopilot, tak je v tom případě špatně, že RT2 zablokuje MJ, když není signál. Předem naprogramovaný autopilot nepotřebuje rádiové spojení pro svou činnost.
To znamená že to funguje, v podstatě jako v raálu. Akorát teda je špatně, že ten MJ jde přeprogramovat okamžitě. Takže vlastnš to může mít i okamžitej vliv na sondu.Ričrd píše:...Problém je, že se mi nepodařilo přinutit MechJeb2, aby respektoval to zpoždění. Reaguje okamžitě bez ohledu na vzdálenost od kosmodromu...
Dá se v Kerbalu cestovat pomocí gravitačního zrychlení (G. praku)? Jestli má někdo s tím zkušenosti, poradil by mi?
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Samozřejmě se to dá. Při některých cestách je to velmi výhodné, při jiných už tolik ne. Zkus více zalistovat v tomhle vlákně a ve vlákně Pochlubte se, je tady toho na tohle téma víc.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Nevím, jestli to už někdy někde někdo zmínil, ale já to ještě nečetl, tak to píši, třeba to někomu pomůže:
RemoteTech - EVA settings
Během vytváření sítě komunikačních satelitů okolo Kerbinu (používám 4 ve vzdálenosti +- 2686 km podle rad zkušenějších) došlo k tomu, že jeden ze satelitů po odpojení od pilotované servisní lodě přestal komunikovat (špatně nastavené cíle komunikace). Co dělat? Vystoupit s kerbonautem do volného prostoru, doletět k satelitu a nastavit ho ručně! A jde to a funguje to!
RemoteTech - EVA settings
Během vytváření sítě komunikačních satelitů okolo Kerbinu (používám 4 ve vzdálenosti +- 2686 km podle rad zkušenějších) došlo k tomu, že jeden ze satelitů po odpojení od pilotované servisní lodě přestal komunikovat (špatně nastavené cíle komunikace). Co dělat? Vystoupit s kerbonautem do volného prostoru, doletět k satelitu a nastavit ho ručně! A jde to a funguje to!
-
- Zájemce o kosmonautiku
- Reputace: 0
ludane, nemel jsi na mysli 2868,75km? coz je geosynchroni orbit Kerbinu. Me se s pomoci rcs podari dostat na tuto hodnotu +- 150m.
Jinak pokud je s tim RT smerova antena aktivni, lze urcit target i bez signalu. A s tim EVA je to dobra rada, to by me ani nenapadlo zkouset.
Jinak pokud je s tim RT smerova antena aktivni, lze urcit target i bez signalu. A s tim EVA je to dobra rada, to by me ani nenapadlo zkouset.
Ano, jistě, psal jsem to z hlavy a samozřejmě popletl 
S RemoteTech se pořád jen učím zacházet - měl jsem na satelitu tři směrové antény a jednu omnijaksetojmenuje. Jedna vždy směrová nasměrovaná na řídící centrum, jedna na další satelit (tvořím vlastně takové kolečko Sat1 -> Sat2 -> Sat3 -> Sat4 -> Sat1) a jedna na active vessel. Problém nastal u Sat4, který neviděl řídící centrum a nenavázal spojení se Sat1. Je pravda, že ta omnicosi anténa má dosah jen 2500 km (a vzdálenost mezi satelity je asi 5000 km) - že by tam byl problém? Ale u ostatních satelitů spojení funguje - Sat1 je taky za horizontem, ale přes Sat2 signál dostane. Když jsem Sat4 přesměroval na signál ze Sat3, tak to už šlo. Přikládám obrázek - první je v tuto chvíli funkční stav, druhý náčrtek je stav nefunkční.

Když jsem stejný systém použil u více satelitů na nižší dráze (300 km, šest satelitů), tak vše fungovalo na výtečnou.
Kruci, kde dělám chybu?

S RemoteTech se pořád jen učím zacházet - měl jsem na satelitu tři směrové antény a jednu omnijaksetojmenuje. Jedna vždy směrová nasměrovaná na řídící centrum, jedna na další satelit (tvořím vlastně takové kolečko Sat1 -> Sat2 -> Sat3 -> Sat4 -> Sat1) a jedna na active vessel. Problém nastal u Sat4, který neviděl řídící centrum a nenavázal spojení se Sat1. Je pravda, že ta omnicosi anténa má dosah jen 2500 km (a vzdálenost mezi satelity je asi 5000 km) - že by tam byl problém? Ale u ostatních satelitů spojení funguje - Sat1 je taky za horizontem, ale přes Sat2 signál dostane. Když jsem Sat4 přesměroval na signál ze Sat3, tak to už šlo. Přikládám obrázek - první je v tuto chvíli funkční stav, druhý náčrtek je stav nefunkční.

Když jsem stejný systém použil u více satelitů na nižší dráze (300 km, šest satelitů), tak vše fungovalo na výtečnou.
Kruci, kde dělám chybu?
-
- Zájemce o kosmonautiku
- Reputace: 0
Tvé úvahy směřují správným směrem. Na té nízké dráze se ti satelity pokryly tou omnidirectional (všesměrovou) anténou.
Pokud je to na delší vzdálenosti, používají se antény směrové, a to tak, že v obou směrech. Tj. Sat1 dáš na Sat2, a na Sat2 dáš Sat1 a tak dále, tudíš použiješ na každém satelitu 2 směrové antény abys uzavřel kruh.
Je tady ale lepší způsob. RT2 ti dodá ještě jednu omni prutovou anténu, vypadá podobně jako tá stock, ale je delší a má dosah 5Mm. Jelikož 4 přesně rozestavené satelity na GeoSync dráze jsou odsebe cca 4989km, tak se ti sami pokryjí přes ty prutové omni antény.
Pokud tady točím o něčem co už víš, tak se nezlob, chtěl jsem jen pomoct.
A ještě musím dementovat svou zprávu, která uvádí v omyl:
Pokud je to na delší vzdálenosti, používají se antény směrové, a to tak, že v obou směrech. Tj. Sat1 dáš na Sat2, a na Sat2 dáš Sat1 a tak dále, tudíš použiješ na každém satelitu 2 směrové antény abys uzavřel kruh.
Je tady ale lepší způsob. RT2 ti dodá ještě jednu omni prutovou anténu, vypadá podobně jako tá stock, ale je delší a má dosah 5Mm. Jelikož 4 přesně rozestavené satelity na GeoSync dráze jsou odsebe cca 4989km, tak se ti sami pokryjí přes ty prutové omni antény.
Pokud tady točím o něčem co už víš, tak se nezlob, chtěl jsem jen pomoct.
A ještě musím dementovat svou zprávu, která uvádí v omyl:
Není to pravda! Když se zruší target, a zavře se ono okno, už ho nelze znova vyvolat jelikož není signál. Omlouvám se.BoboChrobo píše:Jinak pokud je s tim RT smerova antena aktivni, lze urcit target i bez signalu.
Děkuji BoboChrobo, přesně takhle jsem měl v plánu to udělat - prostě místo tří antén dát čtyři - nějak mi nedošlo, že ty směrové musí být spojené obousměrně. Takže díky za potvrzení teorie.
Štěstné lety a ještě šťastnější návraty!
Štěstné lety a ještě šťastnější návraty!
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Já jsem zkoušel dva způsoby vybudování své Deep Space Network. První obsahovala tři komunikační satelity na kerbostacionární dráze, které tvořili rovnoramenný trojúhelník a z toho dva viděli na KSC. Obsahovaly hromadu antén, trochu jsem se vyžil
Tři paraboly neustále mířily na Mun, Minmus a Dunu, další dvě mířily na své sousední komunikační družice, potom tam byly čtyři všesměrové a dvě ty největší pro vzdálené končiny. Využil jsem všechny modely antén. Abych je udržel všechny v chodu během průletu stínem planety, musely mít baterie kapacitu 15 000
Ale i tak byly ty satelity moc hezké, žádná obludná monstra.
Druhý model šel opačnou cestou. Jeden cubesat rovněž na kerbostacionární dráze, ale přesně nad KSC jen s jednou všesměrovou anténou. Velká pozemní stanice potom byla poblíž severního pólu, která měla výhled do všech potřebných směrů a s KSC komunikovala přes cubesat. Docela efektivní metoda.

Druhý model šel opačnou cestou. Jeden cubesat rovněž na kerbostacionární dráze, ale přesně nad KSC jen s jednou všesměrovou anténou. Velká pozemní stanice potom byla poblíž severního pólu, která měla výhled do všech potřebných směrů a s KSC komunikovala přes cubesat. Docela efektivní metoda.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.