Dream Chaser

Sem patří debata o všech vesmírných projektech, které vyvíjí firma Sierra Nevada Corporation
Odpovědět
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32
Re: Dream Chaser

Příspěvek od rexino »

petrsida píše:Dream Chacer je pro mě srdeční věc, kdyby nakonec neprošel, byla by to velká škoda

mimo jiné je to nejvhodnější prostředek pro vození turistů nahoru, vzhledem k minimálnímu přetížení při přistání by let byl jednodušší
Ako keby som sám seba počul :lol: Taktiež mám tento stroj veľmi rád. Proste tie kabíny sú nudné, raketoplány sú krásne a ako spomínaš.... dream chaser so svojím tvarom dokáže ísť cez atmosféru s takým preťažením že to zvládne naozaj každý. Je to neskutočná škoda že na ISS asi nepoletí ale tak tajne dúfam že projekt neskončí, nájde sa nejaký sponzor a tento raketoplán ešte uvidíme vo vesmíre (áno, som chorobný optimista :lol: )
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

Asi máte pravdu, ale doufám že přeci jednou poletí nahoru ...
KitFisto
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 1

Příspěvek od KitFisto »

ESA a Sierra Nevada Corporation oznamují spolupráci při vývoji Dream Chasera

http://www.esa.int/Our_Activities/Human ... _a_reality
Science flies you to the moon
Religion flies you into buildings.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

To vypadá hodně dobře, že by se našel onen "sponzor" v podobě spolupráce s ESA

to bychom se za chvili mohli dočkat vlastních misí ESA s lidskou posádkou
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Ariane 6 by ho unesla jako pírko. :)
Ale asi bude snazší využít infrastrukturu NASA. Pak by tím pádem měla ESA svoje želízko v ohni u Orionu i u Dream Chaseru.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

Že by se ESA začala poohlížet po vlastních pilotovaných misích a šla na to narozdíl od ostatních tou nejjednodušší možnou cestou?
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

ESA už po vlastních pilotovaných misích poohlíží hodně dlouho, zejména na poli malých raketoplánů. Jenže doposud vše padalo na vysokých finančních nárocích. Přiznám se ale, že mě vůbec nenapadlo tak elegantní řešení jako vyfouknout Američanům Dream Chaser. Ti finančně podporují jeho vývoj a ESA, jakožto dobrý kamarád, teď nabízí "pouze" své zkušenosti a systémy získané v minulosti. Za tak malou cenu by pak mohla získat přístup k dopravní kapacitě Dream Chaseru, což je super!
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 5

Příspěvek od Samo1995 »

No tak to mi teraz pripomenulo spacelab ktorý ESA robila pre Americké raketoplány a nemala z toho prakticky nič (ja viem že mala, ale za tie prachy to moc nestálo).

Bolo by od Amíkov pekné, keby nám to takto oplatili. Darovať Európe miniraketoplán, to je BOMBA! Amíci to zaplatia a my budeme lietať. To je presne ako s tým Spacelabom, len sa vymenili strany :lol:
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od Wopat »

Samo: Já bych zatím nijak nejásal, ale možnost to je hezká. A co se týče Spacelabu, jako evropského dárku NASA, tím to neskončilo. Zrovna chystám článek o ISS, kde je situace trochu podobná. I když na Spacelab to nemá.
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od Wopat »

A ještě mě tak napadlo... Pokud Dream Chaser bude nakonec opravdu vyřazen z programu COTS a ESA se jej ujme nebo mu alespoň částečně vypomůže, znovu se potvrdí můj názor, že ESA funguje jako velice efektivní odpadkový koš NASA. Dokazuje to množství projektů, kterých se NASA vzdala, ESA je adoptovala a dotáhla do úspěšného konce (byť za cenu snížení úrovně ambicióznosti kvůli nižšímu rozpočtu).

Odpovědět

Zpět na „Sierra Nevada Corporation“