Dream Chaser
Re: Dream Chaser
Ako keby som sám seba počulpetrsida píše:Dream Chacer je pro mě srdeční věc, kdyby nakonec neprošel, byla by to velká škoda
mimo jiné je to nejvhodnější prostředek pro vození turistů nahoru, vzhledem k minimálnímu přetížení při přistání by let byl jednodušší

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Asi máte pravdu, ale doufám že přeci jednou poletí nahoru ...
- KitFisto
- Vesmírný badatel
- Reputace: 1
ESA a Sierra Nevada Corporation oznamují spolupráci při vývoji Dream Chasera
http://www.esa.int/Our_Activities/Human ... _a_reality
http://www.esa.int/Our_Activities/Human ... _a_reality
Science flies you to the moon
Religion flies you into buildings.
Religion flies you into buildings.
- petrsida
- Kosmonaut
To vypadá hodně dobře, že by se našel onen "sponzor" v podobě spolupráce s ESA
to bychom se za chvili mohli dočkat vlastních misí ESA s lidskou posádkou
to bychom se za chvili mohli dočkat vlastních misí ESA s lidskou posádkou
Ariane 6 by ho unesla jako pírko.
Ale asi bude snazší využít infrastrukturu NASA. Pak by tím pádem měla ESA svoje želízko v ohni u Orionu i u Dream Chaseru.

Ale asi bude snazší využít infrastrukturu NASA. Pak by tím pádem měla ESA svoje želízko v ohni u Orionu i u Dream Chaseru.
- petrsida
- Kosmonaut
Že by se ESA začala poohlížet po vlastních pilotovaných misích a šla na to narozdíl od ostatních tou nejjednodušší možnou cestou?
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
ESA už po vlastních pilotovaných misích poohlíží hodně dlouho, zejména na poli malých raketoplánů. Jenže doposud vše padalo na vysokých finančních nárocích. Přiznám se ale, že mě vůbec nenapadlo tak elegantní řešení jako vyfouknout Američanům Dream Chaser. Ti finančně podporují jeho vývoj a ESA, jakožto dobrý kamarád, teď nabízí "pouze" své zkušenosti a systémy získané v minulosti. Za tak malou cenu by pak mohla získat přístup k dopravní kapacitě Dream Chaseru, což je super!
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
No tak to mi teraz pripomenulo spacelab ktorý ESA robila pre Americké raketoplány a nemala z toho prakticky nič (ja viem že mala, ale za tie prachy to moc nestálo).
Bolo by od Amíkov pekné, keby nám to takto oplatili. Darovať Európe miniraketoplán, to je BOMBA! Amíci to zaplatia a my budeme lietať. To je presne ako s tým Spacelabom, len sa vymenili strany
Bolo by od Amíkov pekné, keby nám to takto oplatili. Darovať Európe miniraketoplán, to je BOMBA! Amíci to zaplatia a my budeme lietať. To je presne ako s tým Spacelabom, len sa vymenili strany

- Wopat
- Kosmonaut
Samo: Já bych zatím nijak nejásal, ale možnost to je hezká. A co se týče Spacelabu, jako evropského dárku NASA, tím to neskončilo. Zrovna chystám článek o ISS, kde je situace trochu podobná. I když na Spacelab to nemá.
- Wopat
- Kosmonaut
A ještě mě tak napadlo... Pokud Dream Chaser bude nakonec opravdu vyřazen z programu COTS a ESA se jej ujme nebo mu alespoň částečně vypomůže, znovu se potvrdí můj názor, že ESA funguje jako velice efektivní odpadkový koš NASA. Dokazuje to množství projektů, kterých se NASA vzdala, ESA je adoptovala a dotáhla do úspěšného konce (byť za cenu snížení úrovně ambicióznosti kvůli nižšímu rozpočtu).