Osa Země
Osa Země
Dobrý den
měl bych jednu otázku jestli by jste mi někdo nemohl poradit nevěděl jsem kam to dát tak to teda dávám do volné diskuze 
No tak ... jak někteří lídé tvrdí že Země se otačí kolem své osi doleva a někteří že doprava ... můj názor je takový že to co dnes známe jako normální věc může být uplně jinak ... nechci se plést a proto se ptám Vás
Předvedu:
Když koukáme na naší planetu jak jí známe tak se otačí na 1 určitou stranu ale když jí otočíme vzhůru nohama tak se otačí na druhou stranu
a další věc je naše mapa, kterou všichni známe: Amerika je na západě a Japonsko na východě ... každý si jí dokáže představit ... kdo ne tak at si mapu stáhne a at si v kterémkoliv z programů mapu otočí vzhůru nohama
a pořád to bude správně, protože ve vesmíru neni sever a jih ... to je jen myšlenka co někdo vymyslel
Jestli se pletu tak se omlouvám ale proto to sem dávám
abych se už nepletl .. děkuju 

No tak ... jak někteří lídé tvrdí že Země se otačí kolem své osi doleva a někteří že doprava ... můj názor je takový že to co dnes známe jako normální věc může být uplně jinak ... nechci se plést a proto se ptám Vás

Předvedu:
Když koukáme na naší planetu jak jí známe tak se otačí na 1 určitou stranu ale když jí otočíme vzhůru nohama tak se otačí na druhou stranu
a další věc je naše mapa, kterou všichni známe: Amerika je na západě a Japonsko na východě ... každý si jí dokáže představit ... kdo ne tak at si mapu stáhne a at si v kterémkoliv z programů mapu otočí vzhůru nohama

Jestli se pletu tak se omlouvám ale proto to sem dávám

Memento Mori, Carpe Diem ...
Re: Osa Země
To je hodně zajímavá teorie. Přiznám se, že nikdy jsem nad tím nepřemýšlel, ale v podstatě máš pravdu. Určení směru rotace závisí na tom, co budeme považovat za "nahoře" a co "dole". To hodně záleží na tom, kde se na Zemi nacházíme. Díky konstrukci globusů, která začala už před mnoha sty lety se za "nahoře" považuje severní polokoule, takže následkem toho se Země otáčí zleva doprava. Pochopitelně pro pozorovatele z vesmíru to může vypadat úplně jinak - záleží z jakého úhlu se na ni bude dívat. Dokonce se mu může zdát, že naše Země "válí sudy" - točí se shora dolů / zdola nahoru. Vše je závislé na orientaci pozorovatele.
Pokud by ale za vzor byla použitá níže přiložená mapa pocházející z Austrálie, tvrdil by její autor, že se Země otáčí zprava doleva. Nevím jak ostatním, ale já se v téhle mapě orientuju docela složitě.
Nejen, že je otočená o 180°, ale navíc je upravena tak, aby Austrálie byla co nejméně deformovaná, což se odráží na velké deformaci např. v Evropě. Na závěr musím říct, že skutečně nevím, zda je tahle mapa pouze nějaký vtípek, nebo zda se v Austrálii skutečně někde používá. Použil jsem ji pouze pro ilustraci toho, jak je zemská rotace závislá na našem pohledu.

Pokud by ale za vzor byla použitá níže přiložená mapa pocházející z Austrálie, tvrdil by její autor, že se Země otáčí zprava doleva. Nevím jak ostatním, ale já se v téhle mapě orientuju docela složitě.

Je to skutečně jen konvence. Do 14. století se dokonce i v Evropě kreslily některé mapy opačně, tzn jih nahoře. V Antice se ale povětšinou kreslily mapy se severem nahoře.

Hérodotova mapa ze 6. stol. př.n.l. tehdejšího známého světa. Toto je ovšem její pozdější kopie. Těžko si představit, že by Hérodotos, jako řecký učenec, psal římskými písmeny.
Dělení světa na východ a západ je dáno tím, že takto se to zdá z Evropy. Což se při evropských koloniálních výbojích vnutilo takřka celému světu. Ona se ta konvence už předtím určitě používala. Jistě znáte to poetické jméno Japonska jako Země vycházejícího Slunce. Takto se vám to jeví od Anglie až po Čínu. Pak se vše potvrdilo v 19. století na různých mezinárodních konferencích, ale bez toho předešlého silového prosazování by to těžko prošlo.
Myslím si, že politické dělení na Východ a Západ bude až z dob studené války (2.polovina 20.století), kdy se za naší západní hranicí rozvinula železná opona. Dá se říct, že toto je skutečně jen politické dělení, protože k Východu patřila i Kuba, která byla ve skutečnosti na západě.
Klidně se neboj pro další informace kouknout i na wikipedii, kterou v tomto případě mohu rozhodně doporučit jako bohatý zdroj.
zdroj mapy: www.geo-info.ic.cz

Hérodotova mapa ze 6. stol. př.n.l. tehdejšího známého světa. Toto je ovšem její pozdější kopie. Těžko si představit, že by Hérodotos, jako řecký učenec, psal římskými písmeny.
Dělení světa na východ a západ je dáno tím, že takto se to zdá z Evropy. Což se při evropských koloniálních výbojích vnutilo takřka celému světu. Ona se ta konvence už předtím určitě používala. Jistě znáte to poetické jméno Japonska jako Země vycházejícího Slunce. Takto se vám to jeví od Anglie až po Čínu. Pak se vše potvrdilo v 19. století na různých mezinárodních konferencích, ale bez toho předešlého silového prosazování by to těžko prošlo.
Myslím si, že politické dělení na Východ a Západ bude až z dob studené války (2.polovina 20.století), kdy se za naší západní hranicí rozvinula železná opona. Dá se říct, že toto je skutečně jen politické dělení, protože k Východu patřila i Kuba, která byla ve skutečnosti na západě.
Klidně se neboj pro další informace kouknout i na wikipedii, kterou v tomto případě mohu rozhodně doporučit jako bohatý zdroj.
zdroj mapy: www.geo-info.ic.cz
Ano, děkuju
akorát s wikipedií si nejsem úplně jistý, nemám s ní moc dobré zkušenosti
Jen tak mimochodem, zase v Japonsku mají mapy kde je Japonsko uprostřed

Jen tak mimochodem, zase v Japonsku mají mapy kde je Japonsko uprostřed

Memento Mori, Carpe Diem ...
Díky moc Dugi. Já jsem koukal jenom na to video, na které jsem dával odkaz a nenapadlo mě se podívat přímo na youtube, jestli jsou tam nějaká další nastavení pro 3D. Už se těším, až se budu moct pokochat 3D ISS. Jen co se dostanu doma k počítači.
Learn how to design with 70-685 dumps design tutorials, CISCO design guide, along with expert articles on web design and graphics . Become expert with University of Chicago web designing course. for more information to visit braindumps for more details to visit Bellevue College Best of luck,
Vítám tě na našem fóru. 

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Toto tema je velmi zajimave a i castecne vtipne...
Tema souvisi s historickymi souvislostmi, ktere neprameni z niceho jineho, nez z rozvinutim
civilizovanych narodu, ktere uz umeli zaznamenavat udalosti kolem sebe, merily a pozorovaly
a duvod, proc je sverni polokoule "nahore" je podobny tomu, proc neni Mona Lisa v Louvre
otocena hlavou dolu...
Gravitace + vzprimena chuze nam daly jasnou prostorovou orientaci.
Mimochodem krasne o tom mluvi kazdy druhy kosmonaut...
Tema souvisi s historickymi souvislostmi, ktere neprameni z niceho jineho, nez z rozvinutim
civilizovanych narodu, ktere uz umeli zaznamenavat udalosti kolem sebe, merily a pozorovaly
a duvod, proc je sverni polokoule "nahore" je podobny tomu, proc neni Mona Lisa v Louvre
otocena hlavou dolu...

Gravitace + vzprimena chuze nam daly jasnou prostorovou orientaci.
Mimochodem krasne o tom mluvi kazdy druhy kosmonaut...

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 741
IMHO to bude tím, že vyspělá civilizace se z 90% nachází nad rovníkem na sever a přežili dodnes. Máyové nejsou a Austrálie byla "osídlena" civilizací až daleko později
- zdenekjihlava
- Zájemce o kosmonautiku
- Reputace: 0
Ta mapa Australie vypada jak mapa uplne jine planety.holt sila zvyku.