88. díl - Magnituda
88. díl - Magnituda
Dnes začíná třídílná vložená pasáž, která rozebere základní aspekty pozorování noční oblohy a seznámí diváky s termíny, které se budou v příštích dílech často používat. Jako první je na řadě magnituda, tedy zdánlivá hvězdná velikost. Obrazových materiálů mnoho nebylo, ale snad se to dá překousnout.
Minulý díl si do této chvíle pustilo 4 074 diváků.
Minulý díl si do této chvíle pustilo 4 074 diváků.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: 88. díl - Magnituda
DUGI: skvele, skvele, skvele!
Pisu to trikrat, protoze vzdy maximalne ocenim zdejsi tematicke presahy!
Velka pochvala za zminku o absolutnich magnitudach, kdo si bude chtit najit, vyhleda si je,
ale uz jsem se bal, ze to nezminis a prislo to.
Ono to sice pro pozorovani neni tak dulezite (jak sam rikas), ale velmi dobre to pri
myslenkovych experimentech slouzi jako pomucka pro uvedomeni si velikosti a (hlavne)
vzdalenosti naseho "blizkeho" galaktickeho sousedstvi.
Promin, budu se opakovat:

Pisu to trikrat, protoze vzdy maximalne ocenim zdejsi tematicke presahy!
Velka pochvala za zminku o absolutnich magnitudach, kdo si bude chtit najit, vyhleda si je,
ale uz jsem se bal, ze to nezminis a prislo to.

Ono to sice pro pozorovani neni tak dulezite (jak sam rikas), ale velmi dobre to pri
myslenkovych experimentech slouzi jako pomucka pro uvedomeni si velikosti a (hlavne)
vzdalenosti naseho "blizkeho" galaktickeho sousedstvi.
Promin, budu se opakovat:

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
To mám opravdu radost. Ohledně absolutní magnitudy jsem chvíli váhal, ale pak jsem ji tam dal.
Mám radost, že se ti to líbí.

Mám radost, že se ti to líbí.

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Pri cestovani po oblastech Ceskych jsem jeden vecer mel zajimavy rozhovor s mladym
zacinajicim astronomem, pro ktereho je zatim astro-forum narocne (s cimz se ztotnuji,
pro me to bylo z pocatku nekolikamesicni louskani obrovskeho obsahu dat), a ja mu
jednoznacne doporucil kosmonautix, prave z nize uvedenych duvodu. To vis, ze netusim,
jestli se na to nakonec nevykasle, nebo se priloguje, ale to uz je na nem...
PS: jo a tesim se na dalsi 2 dily.
zacinajicim astronomem, pro ktereho je zatim astro-forum narocne (s cimz se ztotnuji,
pro me to bylo z pocatku nekolikamesicni louskani obrovskeho obsahu dat), a ja mu
jednoznacne doporucil kosmonautix, prave z nize uvedenych duvodu. To vis, ze netusim,
jestli se na to nakonec nevykasle, nebo se priloguje, ale to uz je na nem...
PS: jo a tesim se na dalsi 2 dily.

CHris Hadfield
CHris Hadfield
Díky za reklamu.
Nováčky tu samozřejmě rádi uvítáme 

Dovolím si malou poznámku. Nejjasnější hvězda oblohy je Slunce ne Sirius.
„Jásání nad Starlinky je jásáním nad komíny uhelných elektráren jako symbolem pokroku,“
Jana Tichá
Jana Tichá
To byla velmi dobrá poznámka, díky. 

Jsem rejpal já vím... 

„Jásání nad Starlinky je jásáním nad komíny uhelných elektráren jako symbolem pokroku,“
Jana Tichá
Jana Tichá
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Ale no tak....

CHris Hadfield
CHris Hadfield
No tak co?
Teď mě tak napadlo. Magnituda je hvězdná velikost. V poslední době se setkávám s pojmem magnitudo jako stupeň zemětřesení. Dříve se udávalo stupně Richterovy škály. A najednou je to magnitudo
Teď mě tak napadlo. Magnituda je hvězdná velikost. V poslední době se setkávám s pojmem magnitudo jako stupeň zemětřesení. Dříve se udávalo stupně Richterovy škály. A najednou je to magnitudo

Jana Tichá
Jana Tichá