82. díl - Azimutální montáž
82. díl - Azimutální montáž
Dnes a příští týden bude náš pořad o jednotlivých montážích, kterými se dalekohledy kotví a zajišťují proti prohybu. Jako první přišla na řadu montáž azimutální.
Minulý díl si pustilo celkem 1 639 lidí.
P.S. Chtěl bych se zeptat, jestli vás nenapadá ještě nějaký atribut ohledně dalekohledů, který bych měl rozebrat. Příští díl bude o paralaktické montáži a co myslíte, že by mělo přijít příště? Seriál o dalekohledech bych rád zakončil nějakým shrnujícím dílem, ale nechci ho nasadit předčasně - abych nevynechal nějaký důležitý aspekt dalekohledů - třeba něco ve stylu dílu o světelnosti a zvětšení.
Minulý díl si pustilo celkem 1 639 lidí.
P.S. Chtěl bych se zeptat, jestli vás nenapadá ještě nějaký atribut ohledně dalekohledů, který bych měl rozebrat. Příští díl bude o paralaktické montáži a co myslíte, že by mělo přijít příště? Seriál o dalekohledech bych rád zakončil nějakým shrnujícím dílem, ale nechci ho nasadit předčasně - abych nevynechal nějaký důležitý aspekt dalekohledů - třeba něco ve stylu dílu o světelnosti a zvětšení.
Re: 82. díl - Azimutální montáž
Tak s tímto dílem sis teda docela vyhrál, co se týče střihu a materiálů.
Dobrá práce.
Když to vezmu z pohledu laika, kterým v astronomii jsem, tak by mi možná pomohl takový komplexní návod, něco jako ukázková lekce: Mám dalekohled, chci něco pozorovat, tak co mám krok po kroku dělat.
Další věcí je tzv. šilhání, bez kterého by nám některé objekty zůstaly skryty, přestože jsou v zorném poli. Na tento problém jsme narazili při pozorování s JAS a nebýt jejich kvalifikované rady, tak nám pár mlhovin uteklo.

Když to vezmu z pohledu laika, kterým v astronomii jsem, tak by mi možná pomohl takový komplexní návod, něco jako ukázková lekce: Mám dalekohled, chci něco pozorovat, tak co mám krok po kroku dělat.
Další věcí je tzv. šilhání, bez kterého by nám některé objekty zůstaly skryty, přestože jsou v zorném poli. Na tento problém jsme narazili při pozorování s JAS a nebýt jejich kvalifikované rady, tak nám pár mlhovin uteklo.
Jo, to by šlo.
Díky

Díky
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Tomas: vytecny napad.
A ja uplne laicky a asi to prekracuje casove moznosti serialu, ale myslim takove obecne rady
zacinajicim astronomum, o cem popremejslet pred investici, napr:
- jake typy objektu chteji sledovat? (Planety, DSO apod..)
- kde ziji/bydli (mesto/vesnice)
- jestli se hodlaji presouvat, nebo mit pevnou montaz
- kolik penez na to maji a kolik casu s tim chteji stravit apod...
(takove obecnejsi tipy/rady z pohledu nekoho, koho to zajima, ale vaha, kam se vrtnout..)
No ja vim, tohle uz je na dyl, bylo by to tezke to shrnout do tak maleho prostoru, navic uz
neco z toho zaznelo, jen to dat dohromady...
rozhodne ta Tomasova pripominka je skvela.
A ja uplne laicky a asi to prekracuje casove moznosti serialu, ale myslim takove obecne rady
zacinajicim astronomum, o cem popremejslet pred investici, napr:
- jake typy objektu chteji sledovat? (Planety, DSO apod..)
- kde ziji/bydli (mesto/vesnice)
- jestli se hodlaji presouvat, nebo mit pevnou montaz
- kolik penez na to maji a kolik casu s tim chteji stravit apod...
(takove obecnejsi tipy/rady z pohledu nekoho, koho to zajima, ale vaha, kam se vrtnout..)
No ja vim, tohle uz je na dyl, bylo by to tezke to shrnout do tak maleho prostoru, navic uz
neco z toho zaznelo, jen to dat dohromady...
rozhodne ta Tomasova pripominka je skvela.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Díky, něco z toho zkusím spáchat.