Podrobnosti o ISS
Re: Podrobnosti o ISS
Tenhle příspěvek bude jen taková drobná vsuvka, která nepřinese nic nového, ale bude to spíš jen taková drobná rekapitulace. Dneska jsem si uvědomil, že ačkoliv mám v podpisu (vlastnoručně vyrobený) obrázek informující o složení ISS (kliknutím se dostanete do konkrétního vlákna), tak ten obrázek je vidět pouze v době, kdy expedice probíhá. Pak zapadne do temnot. A tak jsem si řekl, že do tohohle příspěvku vložím bannery všech expedic, které jsem zatím udělal a které jsem měl v podpisu. A navíc se můžete těšit i na bannery, které na své nasazení teprve čekají.

Jak jsem psal na začátku - v tomhle příspěvku se nic nového nedozvíte, je to spíš jen taková oddychovka.

Jak jsem psal na začátku - v tomhle příspěvku se nic nového nedozvíte, je to spíš jen taková oddychovka.

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Smarja, to neni jen dobry, ale velice uzitecny napad!!
Kolikkrat jsme se na tomhle zasekli a hledali..

Kolikkrat jsme se na tomhle zasekli a hledali..

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Tak to mám radost 

Ahoj, zajímalo by mě, jestli náhodou nevíte, jaký vnitřní průměr má stykovací uzel na ISS. A jestli se rozměrově liší americká a ruská část. Díky za odpověď.
Ahoj,
vítám tě na našem fóru. Doufám, že se ti tu bude líbit.
Američané používají dva dokovací uzly - CBM na spodní části modulu Harmony pro připojení Dragona, HTV, nebo Cygnusu. Průměr je 127 cm. Dá se použít i pro připojování nových modulů americké části.
Druhý z nich je momentálně nepoužívaný APAS-95. Ten je nainstalovaný na třech adaptérech PMA - jednička spojuje Zarju s Unity, zbylé dva jsou na stanici pro budoucí použití. Právě na ně se připojoval raketoplán. Ale průměr zatím nejít nemůžu.
vítám tě na našem fóru. Doufám, že se ti tu bude líbit.
Američané používají dva dokovací uzly - CBM na spodní části modulu Harmony pro připojení Dragona, HTV, nebo Cygnusu. Průměr je 127 cm. Dá se použít i pro připojování nových modulů americké části.
Druhý z nich je momentálně nepoužívaný APAS-95. Ten je nainstalovaný na třech adaptérech PMA - jednička spojuje Zarju s Unity, zbylé dva jsou na stanici pro budoucí použití. Právě na ně se připojoval raketoplán. Ale průměr zatím nejít nemůžu.

- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
cbm má vnútorný priemer 127 cm
apas-95 má vnútorný priemer cca 80 cm (inak toto je ruský systém, pôvodne pre buran... a od neho odvodený používajú aj číňania, iirc)
ruské "probe and drogue" majú tiež priemer 80 cm (používa sojuz a atv)
apas a p&d ale nie sú ten istý systém
apas a p&d sú schopné dokovania (an. docking), cbm je schopný len pripojenia pomocou ssrms (an. berthing)... od cbm takisto nie je možné odpojiť loď bez zásahu zvnútra stanica (obsluhou)
apas-95 má vnútorný priemer cca 80 cm (inak toto je ruský systém, pôvodne pre buran... a od neho odvodený používajú aj číňania, iirc)
ruské "probe and drogue" majú tiež priemer 80 cm (používa sojuz a atv)
apas a p&d ale nie sú ten istý systém
apas a p&d sú schopné dokovania (an. docking), cbm je schopný len pripojenia pomocou ssrms (an. berthing)... od cbm takisto nie je možné odpojiť loď bez zásahu zvnútra stanica (obsluhou)
Per aspera ad astra [42]
Díky za vyčerpávající odpovědi.
- Raul
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1
- Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
US kotvící uzel na ISS
CBM - vnitřní otvor je čtverec se stranou 1.27m
Ruské dokovací uzly na ISS
APAS95 - 800mm - pro raketoplány (Buran/STS)
SSSVP-G4000 - standart P&D - tunel 800mm
SSVP-M8000 - APAS95-P&D hybrid - průlez 1050mm
CBM - vnitřní otvor je čtverec se stranou 1.27m
Ruské dokovací uzly na ISS
APAS95 - 800mm - pro raketoplány (Buran/STS)
SSSVP-G4000 - standart P&D - tunel 800mm
SSVP-M8000 - APAS95-P&D hybrid - průlez 1050mm
Často se říká, že není moc slyšet o vědě, která se dělá na ISS. Jsem proto moc rád, když se objeví zpráva, která informuje o novém poznání, ke kterému pomohl právě výzkum na ISS. Na základě jedné takové zprávy vznikl článek o účincích stavu beztíže na lidskou obranyschopnost, který právě vyšel na našem blogu.