Podrobnosti o ISS
Re: Podrobnosti o ISS
Ano, některé léky mají v kosmu trochu jiné účinky, ale vstávání je úplně normální. Budíček - hygiena, snídaně, komunikace s řídícím střediskem, ladění programu na celý den a vzhůru do práce.
Já měl na mysli, jak se "vzkřísí" po spánku, aby se necítili nevyspalí, nedospalí a byli schopni pracovat na plný výkon.
To je na každém. Doba spánku na ISS je pevně daná, aby zajistila dobré vyspání. Astronauti se většinou "dostanou do provozní teploty" během snídaně. Proto jsem psal, že hned po probuzení nejdou rovnou pracovat, ale mají čas "na rozběh".
A jak evidují co snědli co ještě mají v "ledničce/špajzu", aby si "objednali" zásoby v Sojuzu, ATM, Dragonu,
vím že špajz není oficiální terminologie, ale pro pochopení je to lepší co myslím
vím že špajz není oficiální terminologie, ale pro pochopení je to lepší co myslím
Zkus použít logiku - o všem se přece pořizují záznamy a už dopředu se počítá s tím, jak dlouho zásoby vydrží a podle toho se už s předstihem několika let plánují lety zásobovacích lodí. Doufám, že sis to nepředstavoval tak, že jim začne docházet jídlo a oni zavolají na Zemi aby jim poslali další Progress.
Tady se všechno plánuje na několik let dopředu - vypočítává se, jakou kalorickou výživnost bude strava mít a kolik jí bude potřeba. Každý astronaut si pak před letem navolí své oblíbené pokrmy a podle nich se pak složí jídelníček.

Tady se všechno plánuje na několik let dopředu - vypočítává se, jakou kalorickou výživnost bude strava mít a kolik jí bude potřeba. Každý astronaut si pak před letem navolí své oblíbené pokrmy a podle nich se pak složí jídelníček.
Že se nějaká evidence vede to mi je jasné.
ale to snímají čárové kódy, jako ta "nerudná pokladní v obchodě, co by na mě nejraději plivla" nebo to co jedli napíšou do nějaké aplikace v notebooku a pošlou to na Zem do NASA, RosKosmos
Já upřímně nemám o své ledničce a špajzu přehledový systém.
ale to snímají čárové kódy, jako ta "nerudná pokladní v obchodě, co by na mě nejraději plivla" nebo to co jedli napíšou do nějaké aplikace v notebooku a pošlou to na Zem do NASA, RosKosmos
Já upřímně nemám o své ledničce a špajzu přehledový systém.
Tvoje lednička není zásobárna na ISS! Pochop, prosím, že kosmonautika je špičkový obor, který se nedá srovnat s běžným životem na zemi. Všechno je tam organizované a katalogizované. Seznamy se aktualizují podle toho, co kosmonauti snědí. A nemusí k tomu snímat čárové kódy. Mají daný jídelníček, který zná i Země a podle něj se řídí.
Dugi, ale říkal jste, že nějakou volnost mají, tak, aby si "nevyžraly" pouze tvarohové buchty a makové jím pak zbývali
Odchylky od daného jídelníčku jsou spíše výjimečné. Pokud k nim už dojde, řeší se to prohozením potravin v jídelníčku - zjednodušeně - pokud ve čtvrtek sní to, co měl mít na sobotu, tak v sobotu sní to, co měl jíst ve čtvrtek.
Díky, už chápuDugi píše:Odchylky od daného jídelníčku jsou spíše výjimečné. Pokud k nim už dojde, řeší se to prohozením potravin v jídelníčku - zjednodušeně - pokud ve čtvrtek sní to, co měl mít na sobotu, tak v sobotu sní to, co měl jíst ve čtvrtek.