Podrobnosti o ISS
Re: Podrobnosti o ISS
Když na ISS na přelomu let 2010 / 2011 v rámci 26 / 27 dlouhodobé expedice sloužil Ital Paolo Nespoli, zemřela zatím jeho matka. Astronaut se to dozvěděl přes capcoma - což je člověk (většinou bývalý astronaut), který sedí v řídícím středisku a komunikuje s posádkou, sděluje jí třeba denní plán, případně tvoří prostředníka mezi astronautem a řídícím týmem.
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
Ten kanaďan je fakt dobrej týpek
S titulkama tady http://www.videacesky.cz/hudebni-klipy- ... ce-oddity
S titulkama tady http://www.videacesky.cz/hudebni-klipy- ... ce-oddity
-
- Pokročilý uživatel
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
tyto stránky jsou dobré starší video z experimentu jak se džímá voda ve vesmíru
jsou tam titulky

jsou tam titulky

-
- Pokročilý uživatel
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
ale škoda že z ISS tam není víc videídominog píše:tyto stránky jsou dobré starší video z experimentu jak se džímá voda ve vesmíru![]()
jsou tam titulky![]()

http://www.videacesky.cz/navody-dokumen ... ve-vesmiru
Jak vypadá "kormidlo", kterým se řídí ISS ?
Vím že to není kormidlo jako na starých lodích, kde kapitán točil kolem o průměru 1 m, že je to spíš manévrování jostik a šipkové tlačítka jako na počítačové klávesnici.
Zajímala by mě fotka toho řídícího panelu. Tipuji, že to bude hodně podobné jako v raketoplánu.
----
Jaký software mají nainstalovaný na ISS v notebookách kromě nějakých "spešl" aplikací pro řízení ISS a pro vědecké experimenty.
Vím že to není kormidlo jako na starých lodích, kde kapitán točil kolem o průměru 1 m, že je to spíš manévrování jostik a šipkové tlačítka jako na počítačové klávesnici.
Zajímala by mě fotka toho řídícího panelu. Tipuji, že to bude hodně podobné jako v raketoplánu.
----
Jaký software mají nainstalovaný na ISS v notebookách kromě nějakých "spešl" aplikací pro řízení ISS a pro vědecké experimenty.
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
ISS se ovládá pomocí počítače. Na podrobnosti se můžeš podívat v tomto videu.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
A jak probíhá koordinace rozkazů, aby Moskva nevydala jeden rozkaz, který bude "rušit" rozkaz z Houstnu v NASA ?
Obě řídící střediska spolu komunikují - především v případě změn oběžné dráhy je nutná vzájemná komunikace.
Jakým jazykem na ISS a mezi ISS a NASA ESA ROSKOSMOS komunikují ?
Anglicky, rusky ?
s ESA to asi bude problematičtější když zastupuje více Evropských států.
Je ČR členem ESA. Malou část webu má ESA v češtině, ale asi jsem blbě četl, že jsem to tam nenašel
Anglicky, rusky ?
s ESA to asi bude problematičtější když zastupuje více Evropských států.
Je ČR členem ESA. Malou část webu má ESA v češtině, ale asi jsem blbě četl, že jsem to tam nenašel
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Oficiálními jazyky na ISS jsou angličtina a ruština. Všichni astronauti mluví jak anglicky, tak rusky. A je jedno jestli je to američan, evropan, japonec nebo kdokoliv jiný. Výuka jazyků je součastí výcviku astronautů. Úředními jazyky ESA jsou pak angličtina, francouština a němčina.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.