Expedice 35
Re: Expedice 35
Já se opravdu nedivím, že je problém poznat co myslíš jako vtip, když dáváš takovéhle otázky.
Kdybys sledoval přenos na NASA TV, tak bys viděl, co posádka během výstupu dělala. A je jedno, že neumíš anglicky. stačilo by jen sledovat video.
Při výstupu se všechno dělá pomalu, protože ve skafandru nejde pracovat rychle. Několik desítek minut trvá cesta z přechodové komory na pracovní místo, astronauti se musí jistit karabinami. Dokonce i povolování šroubů není tak snadné jak vypadá. Používají se elektrické šroubováky, u kterých musí astronaut počítat, kolikrát se otočily. Je přesně dáno, že jeden šroub se povoluje na 18 otočení, další na 21.
Mrkni se třeba na tuhle stránku, tak je v češtině popsáno, co se zrovna dělo. Získáš tak přehled o tom, co všechno výstup obnáší. A mimochodem - žádné konopí ani těsnění se při téhle opravě nepoužívalo. Uvědom si, že tady se bavíme o kosmonautice, špičkovém technickém oboru, který používá mnohem sofistikovanější technologie než jakýkoliv běžný pozemský instalatér.
Kdybys sledoval přenos na NASA TV, tak bys viděl, co posádka během výstupu dělala. A je jedno, že neumíš anglicky. stačilo by jen sledovat video.
Při výstupu se všechno dělá pomalu, protože ve skafandru nejde pracovat rychle. Několik desítek minut trvá cesta z přechodové komory na pracovní místo, astronauti se musí jistit karabinami. Dokonce i povolování šroubů není tak snadné jak vypadá. Používají se elektrické šroubováky, u kterých musí astronaut počítat, kolikrát se otočily. Je přesně dáno, že jeden šroub se povoluje na 18 otočení, další na 21.
Mrkni se třeba na tuhle stránku, tak je v češtině popsáno, co se zrovna dělo. Získáš tak přehled o tom, co všechno výstup obnáší. A mimochodem - žádné konopí ani těsnění se při téhle opravě nepoužívalo. Uvědom si, že tady se bavíme o kosmonautice, špičkovém technickém oboru, který používá mnohem sofistikovanější technologie než jakýkoliv běžný pozemský instalatér.
právě proto, že tomu nerozumím, tak se ptám "naivně a amatérsky". Omlouvám se !
Chvíli jsem koukal, zrovna přelejzali viděl jsem jen blikání světel
P.S. pro moderátory
když je nějaká událost ve vesmíru co hodit nějaký link v češtině, aby odpadli amatérské dotazy ?
Chvíli jsem koukal, zrovna přelejzali viděl jsem jen blikání světel
P.S. pro moderátory
když je nějaká událost ve vesmíru co hodit nějaký link v češtině, aby odpadli amatérské dotazy ?
Na Astro.cz vždy pri takýchto dôležitých udalostiach nájdeš online spravodajstvo (áno, je to v češtine)
http://www.astro.cz/clanek/5758
http://www.astro.cz/clanek/5758
Omlouvat se nemusíš, jen se pak nediv, že ostatní nepochopí, co myslíš jako vtip a co vážně.
Jinak si myslím, že na fórum dávám já i ostatní maximum dostupných informací. Ale jak se ukazuje, tak i přesto se dotazy objevují. Tím ti nic nevyčítám, jde jen o to, že se laickým dotazům člověk nikdy nevyhne i když sem nasype všechno co jde. Čtenáře prostě vždycky napadne otázka, která v textu nezazněla. Proto je vhodné se zeptat. Je to ale jedno ale. Předtím, než něco napíšeš, zkus se, prosím, alespoň na chviličku zamyslet nad dotazem, jeho obsahem, smysluplností a obecně řečeno vhodností. Nemám nic proti tomu aby se uživatelé ptali. Naopak, vítám to, protože kdo se neptá, ten se nic nedozví, ale ty otázky musí být smysluplné.
Jinak si myslím, že na fórum dávám já i ostatní maximum dostupných informací. Ale jak se ukazuje, tak i přesto se dotazy objevují. Tím ti nic nevyčítám, jde jen o to, že se laickým dotazům člověk nikdy nevyhne i když sem nasype všechno co jde. Čtenáře prostě vždycky napadne otázka, která v textu nezazněla. Proto je vhodné se zeptat. Je to ale jedno ale. Předtím, než něco napíšeš, zkus se, prosím, alespoň na chviličku zamyslet nad dotazem, jeho obsahem, smysluplností a obecně řečeno vhodností. Nemám nic proti tomu aby se uživatelé ptali. Naopak, vítám to, protože kdo se neptá, ten se nic nedozví, ale ty otázky musí být smysluplné.
Na jakém webu najdu více o skafandrech ?
historie skafandrů, bohužel pouze vzhled: http://www.youtube.com/watch?v=6vCH0HPyajI
Zajímají mě ty baterie a jak se na ně přepíná a kdy jsou kosmonauti připojené do lodní elektrické zásuvky.Dnešní výstup oficiálně začal ve 14:44 SELČ, když Chris a Tom přepnuli po otevření poklopu přechodové komory své skafandry na vlastní baterie.
historie skafandrů, bohužel pouze vzhled: http://www.youtube.com/watch?v=6vCH0HPyajI
Baterie jsou Li-Ion a do doby, než astronauti vystoupí do otevřeného kosmu jsou připojeny na staniční zdroje energie. Ale nepředstavuj si klasickou vidlicovitou zásuvku. Je to spíše specifický konektor.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: Fotky z ISS
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Všechno jednou končí. Myslím, že jsme si všichni zamilovali Chrise Hadfielda. Ať už díky jeho videím, kde ukazoval, jak se žije na ISS, nebo díky úžasným fotkám, které pravidelně zveřejňoval na internetu. Ale jeho pobyt na stanici už nebude dlouhý. Už proběhlo předání velení - kontrolu nad stanicí převzal Pavel Vinogradov, který bude hlavou 36. dlouhodobé expedice.
Oddělení lodi Sojuz TMA-07M (Hadfield - Marshburn - Romaněnko) by mělo přijít v úterý v 1:08 SELČ. Samotné přistání by mělo následovat jen o několik hodin později, tedy kolem 4:31 SELČ.
Oddělení lodi Sojuz TMA-07M (Hadfield - Marshburn - Romaněnko) by mělo přijít v úterý v 1:08 SELČ. Samotné přistání by mělo následovat jen o několik hodin později, tedy kolem 4:31 SELČ.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut

za sebe napisu, ze jsem si k nemu vybudoval az osobni vztah...
Pred hodinou jsem prisel hotovy z prace s pocitem "dejte mi uz vsichni pokoj", ale otevrel
jeho kanal a tam ctu:
It's Mothers' Day today, please don't forget.
I ordered flowers for my Mom & am about to give her a call.
Don't tell, she's not on Google+

Takze ten chlapik na ISS objednal kytku svy mame a bude ji volat...
Okamzite jsem popad telefon a napsal mame sms. A radne jsem se zastydel...

Ja zapomnel, on ne - a to se neda ani ve snu srovnavat narocnost jeho a me "reality".
Fakt mi bude chybet..
Za me pro pana Hadfielda:

CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
..a jeho kratka rekapitulace.
(vsimnete si v 19 sekunde: krasny stary impaktni krater..)
(vsimnete si v 19 sekunde: krasny stary impaktni krater..)
Naposledy upravil(a) Gubarev dne 13.5.2013 1:19, celkem upraveno 1 x.
CHris Hadfield
CHris Hadfield