Podrobnosti o ISS
-
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 4
Re: Podrobnosti o ISS
Bomba, co jiného k tomu dodat.
Myslíte, že by ČR mohla mít na nějaké bankovce Magion? A kolik lidí by vůbec tušilo co to je?
Myslíte, že by ČR mohla mít na nějaké bankovce Magion? A kolik lidí by vůbec tušilo co to je?
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Uz tam chybi jen Hadfielduv portret..

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Dnes nám velitel ISS ukáže, jak vypadají ochranné masky, kterýma je stanice vybavena. Líbilo se mi, že je myšleno i na takové detaily, jako je vypuštění kyslíku z lahve do stanice před tím, než bude prošlá láhev vyměněna za novou a poslána ze stanice pryč.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
To je hňup
...mohl by na ISS zůstat o rok déle
...je to jeden z mých oblíbenců.

Občas je fotka jak kosmonauti na něco hrají (kytara, klávesy,...)
Jaká je na ISS akustika ?
Jaká je na ISS akustika ?
Jelikož moduly nejsou moc velké, tak to žádná výhra není. Ale ISS není koncertní síň, tak se to dá "tolerovat". 

a jak se šíří zvuk ve vesmíru ?
Mám pocit že jsem někde četl, že nemůžou na sebe řvát přes skafandry, ale musí používat vysílačku ve skafandru
Mám pocit že jsem někde četl, že nemůžou na sebe řvát přes skafandry, ale musí používat vysílačku ve skafandru
Zvuk je vlnění - periodické stlačování hmoty. Tím pádem se ve vakuu nemá jak šířit.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Malinko odbehnu, ale je to zajimave. Kdo sledoval nedavno uvadeny dokument o rekordnim seskoku Felixe B.Dugi píše:Zvuk je vlnění - periodické stlačování hmoty. Tím pádem se ve vakuu nemá jak šířit.
s vysky 39km (mimochodem fantasticky udelany dok.!) mohl si vsimnout zajimaveho detailu. Nekolik desitek
sekund externi mikrofony na jeho obleku neregistrovaly zadny zvuk - zadne svisteni rozrazeneho vzduchu. I
kdyz samozrejme zdaleka neslo o vakuum, jen o tak nizky atosfericky tlak, ze nebyl schopen vybudit
membrany mikrofonu. A to je jeste do kosm. prostoru radny kus..

michalkolesa
zvukove vlny potrebuji na rozdil treba od vlneni el/mag. medium, kterym se muzou sirit. Takze ve vakuua jak se šíří zvuk ve vesmíru ?
se nemaji cim prenaset. Pozor, neplest si to s urcitym druhem akustickych vln, ktera se mohou sirit prachoplyn.
oblaky treba v mistech prudkeho zrodu hvezd (ale vidis - tam uz je medium, ktere umozni zvuku se sirit).
Nicmene jde o takova frekvencni pasma a intenzity, ktere nejsou slysitelne lidskym uchem, ale obcas v
popularne vedeckych clancich na netu si muzes treba prehrat nektere modelace techto zvuku. Ovsem ty uz
jsou prevedeny na frekvence nami slysitelne/vnimatelne, nic co by bylo mozno "realne" ve vesmiru slyset.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Dugi píše:Díky!
Výstup začne zítra ve 14:15 SELČ.... .
I proto se na výstup tolik spěchá. Očekává se, že čím dřív astronauti vystoupí volného kosmu, tím větší je šance, že odhalí únik.
Proč nejde se obléct do skafandrů a z ISS vylézt do kosmu, kdykoliv se někomu zachce "po vycházce".
Jaké jsou hlavní technické problémy vylézt do kosmu, kdy si kdo vzpomene ?