74.díl - Refraktory vs. reflektory

Sem patří debata o pořadu Noční obloha, který každý týden informuje o tom, co se dá pozorovat v noci na nebi.
Odpovědět
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48
74.díl - Refraktory vs. reflektory

Příspěvek od tomas »

Je tu další díl o historii dalekohledů. Tentokrát o rozdílech mezi jejich dvěma základními typy.

Minulý díl vidělo 2085 diváků.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778
Re: 74.díl - Refraktory vs. reflektory

Příspěvek od Dugi »

Já věděl, že jsem na to zapomněl, děkuju! :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Nevím, nevím jestli jsi to v tom závěru vystihl úplně přesně.
"Reflektory jsou kvalitnější, ale také většinou dražší než refraktory"
Pokud bereme v potaz přepočet ceny na průměr objektivu, tak jsou refraktory jednoznačně mnohonásobně dražší než reflektory stejného průměru. A obraz kvalitních apochromatický refraktorů je také kvalitnější. Ovšem pro astronomické použití jsou jednoznačně vhodnější reflektory, kvůli teoretické neomezené velikosti primárního zrcadla. Čočky s průměrem větším než 1 m se už začínají deformovat pod svou vlastní váhou.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Pravda, chtěl jsem to trochu zobecnit. V dalších dílech se tomu budu věnovat přesněji.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Tev
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 1

Příspěvek od Tev »

Tak jsem si řekl že se zkusím podívat na další seriál z vaší produkce, dobývání i výzvy se mi líbili.
A celkem jsem byl zklamán - poměr obsahu a řečí okolo je tu fakt špatný. Z videa trvajícího skoro dvě minuty je bez uvítání, poděkování, shrnutí předešlého a budoucího přesně jedna minuta obsahu. Nepřipadá vám to jako hodně šumu?

Zrovna info týkající se pozorování noční oblohy asi nebude příliš dlouhé, a mělo by být aktuální, takže délka na úkor frekvence se asi natahovat nedá. Napadá mě přidat jen nějaké obecnější povídání třeba o těch dalekohledech . . .
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Ahoj,
Noční obloha je, když to přeženu, "nechtěné dítě". Tenhle pořad vznikl kvůli tomu, aby na Streamu byly nějaké informace z astronomie. Docela jsem se tomu bránil, protože to není můj obor, ale nakonec jsem kývnul.
Stejně jako má Dobývání vesmíru 4minutový limit, tak má Noční obloha limit poloviční - většina dílů se tedy musí vejít do dvou minut (ano výjimky jsou občas tolerovány).
Stream Noční oblohu nikde nepromuje, to je ostatně důvod, proč má tak nízkou sledovanost. Na Seznam se dostane jen když je něco mimořádného (třeba přechod Slunce přes Venuši, nebo kometa PanSTARRS). Tím pádem mám výběr témat pod palcem já. První díly byly o aktuálním dění na obloze co se dá pozorovat, kde je která planeta atd. Streamu ale tak trochu vadilo, že je to každý týden skoro úplně to samé. Sáhnul jsem tedy po obměně a každý díl byl o jednom souhvězdí, které se dá pozorovat. Seznam se nedávno vyčerpal a tak jsem musel hledat čemu se věnovat dál. Často mi psali lidé s prosbou o radu. Že si chtějí koupit dalekohled a neví o tom vůbec nic. Tak jsem se rozhodl udělat minisérii o dalekohledech. Tyhle první díly jsou takové trochu rozjížděcí, ale myslím, že už v těch dalších bude informací víc. Ono je hodně těžké udělat tyhle první díly, které mají vytvořit základní znalosti tak, aby to nebylo moc krátké nebo naopak moc dlouhé. Nakonec sem vsadil na současný formát - na začátku říct trochu méně, nezahltit diváky a v dalších dílech to rozvíjet. Snad se mi tenhle koncept podaří dotáhnout do úspěšného konce.
Jinak po sérii s dalekohledy (nevím na kolik dílů to vydá) Noční obloha neskončí. Každý díl bude o tom, co se dá pozorovat na obloze. Ale nebude to ani obecné zpravodajství jako na začátku, nebo o souhvězdích, ale o konkrétních objektech. Bude vidět Saturn? Díl bude o něm? Bude dobře vidět mlhovina v Orionu? Udělám díl o ní.
Jak jsme už řekl - Noční obloha je tak trochu na druhé koleji, protože se v astronomii tolik nevyznám. Ale snažím se ji dělat tak, jak by se mi jako divákovi líbila. Na druhou stranu i kdybych se rozkrájel tak do ní nikdy nedostanu to, co dávám do DV a VV.
Obrázek

Tev
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 1

Příspěvek od Tev »

Díky za vyčerpávající odpověď :)
Ty časové omezení jsou hodně nepříjemné, ale možná by se stejně dalo trochu ořezat znělku, a to uvítání/poděkování, odkazy na další pořady tu asi nemusí být (lidi se k tomu asi stejně nejvíc dostanou přes DV) . . . ale když ani nemáš tolik informací tak to jde asi hůř. Na "nechtěné dítě" to stejně zas tak špatné není ;)
Hodně chuti do tvorby další dílů! :)
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Do intra, předělových jinglů a outra zasahovat nemůžu. Uvítání i rozloučení jsou maximálně stručné, víc už zestručnit nejdou.
Btw. Odkazy na další pořady v NO nejsou. :Drbe se na hlavě:

Díky, budu se snažit, aby se videa divákům líbila.
Obrázek

StrambR
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 0

Příspěvek od StrambR »

Popravdě ty předchozí díly mě vůbec nebavili...dozvěděl jsem se, které zajímavé objekty jsou ve kterém souhvězdí, ale jelikož astronomii prd rozumím tak jsem z toho moc neměl....ty poslední díly ale hltám a vždy mě mrzí že musím zase týden čekat :lol: ...doufám, že takových dílů bude více ;)
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Tak to mám radost :)
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Noční obloha“