81. díl - Našli jsme temnou hmotu?

Debaty o seriálu Dobývání vesmíru, který vzniká ve spolupráci s videoportálem Stream.cz
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2784
81. díl - Našli jsme temnou hmotu?

Příspěvek od Dugi »

Dnešní díl Dobývání vesmíru patří k těm, které se nedělaly rovna lehce. Ona samotná problematika temné hmoty je dost velký oříšek i pro samotné vědce, kteří se jejím studiem zabývají. A vysvětlit celou problematiku srozumitelně a přitom v poměrně omezeném časovém úseku není zrovna snadné. Ale snad se to nakonec podařilo.

Minulý díl můžeme označit jako průměrně atraktivní. Pustilo si jej celkem 103 935 diváků. Přes odkaz v popisu videa přišlo na naše fórum celkem 309 návštěv.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 768
Re: 81. díl - Našli jsme temnou hmotu?

Příspěvek od Edemski »

Pěkný! BTW temná hmota nejvíce bije co očí u galaxií. Každý ví, že čím blíže je něco k hmotnému objektu, tím rychleji musí kolem něj rotovat, aby na něj nespadlo. Kdežto u pozorování galaxií nic takového nevidíme.
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390

Příspěvek od vai777 »

Moc pěkný díl, i já jako neználek v tomhle ohledu jsem pochopil, o co kráčí. Dobrá práce! :palec nahoru:
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Díky ;)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 49

Příspěvek od tomas »

Poradil sis s tématem temné hmoty skvěle. :klaní se:
Ani jsem netušil, že je ten problém až takhle starý, myslel jsem, že je to záležitost posledních 20-ti let.

Ohledně Gagarina. 30.května jde v Rusku do kin o něm nový film. Asi se ho u nás nedočkáme, ale možná se objeví v nějaké z úschoven, třeba i s českými titulky:

Na této stránce je upoutávka:http://www.kinopoisk.ru/film/676361/. Bohužel záběrů z filmu je tam poskrovnu.

Navíc se mi zdá, že stejně jako v případě amerického filmu Apollo 11, schází představiteli hlavní role charisma jeho předlohy. (u Apolla 13 jsem tento dojem neměl)
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Díky :)

Ten film by mohl být zajímavý. :palec nahoru:
Obrázek

indian22
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 4

Příspěvek od indian22 »

Dugi, musím ti složit poklonu, s tématem sis poradil excelentně.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Fakt? Děkuju. Od Tebe si toho cením dvojnásob!
Obrázek

vai777
Reputace: 390

Příspěvek od vai777 »

tomas píše: Ohledně Gagarina. 30.května jde v Rusku do kin o něm nový film. Asi se ho u nás nedočkáme, ale možná se objeví v nějaké z úschoven, třeba i s českými titulky:
Na této stránce je upoutávka:http://www.kinopoisk.ru/film/676361/. Bohužel záběrů z filmu je tam poskrovnu.
Navíc se mi zdá, že stejně jako v případě amerického filmu Apollo 11, schází představiteli hlavní role charisma jeho předlohy. (u Apolla 13 jsem tento dojem neměl)
Pěkně! Díky za avízo, zkusím ho sehnat někde na netu, vypadá hezky. Toho herce bych se nějak extra nebál, uvidíme, jak si povede na plátně.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
indian22
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 4

Příspěvek od indian22 »

Trochu s křížkem po funuse, ale přece. Moc pěkný článek na štefánikově hvězdárně, a navrch starší článek s velmi podrobným popisem zařízení AMS.

http://www.observatory.cz/news/prve-vys ... ms-02.html
http://www.observatory.cz/news/spektrom ... start.html

Odpovědět

Zpět na „Dobývání vesmíru“