Návody aneb jak na to

Vše o hře Kerbal Space Program
Odpovědět
Alfik
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 1
Re: Návody aneb jak na to

Příspěvek od Alfik »

Dugi: Díky za přivítání :) Já vím, čtu ho, ale regnul jsem se až kvůli nebohým Kerbíkům (které vraždím jak Manson...).
Magere42: Díky za odpověď. Prubnul jsem, jak tu misi co je přibalená k ORDA, tak i s vlast. loďkami, a u obou mi to šlo jedna báseň. A už jsem také objevil, proč to jde u jednoduchých lodí, a proč mi to nejde u mé stanice (narostla už do značné složitosti) a také u lodě na EVE, kterou stavím (už mám návrat. loď s posádkou spojenou s dvěma nádržemi - jde právě o to, že jsem chtěl připojit další nádrž a nakonec mě čeká sestupově výstupový expediční modul :) ).
Program simuluje pružnost materiálu, ale - bohužel - zcela chybí simulace tlumení! Oč jde: Každý, i sebepružnější materiál, má jistou míru tlumení kmitů. To ve hře zcela chybí, všechny kmity jsou netlumené. Jak kmity ve spojích, tak i kmity konstrukcí. To je zřejmě důvod toho, že SAS při trošku vyšší složitosti konstrukce nedokáže zabránit reziduálnímu spinu v náhodném směru.
Podíval jsem se na Tytrubce po videích s podobným problémem - a jedno přibylo hned dnes od uživ. Vladoportose. Je na něm jeho stanice, která se rozkmitá po zapnutí RCS, a i po vypnutí kmity netlumeně pokračují.
torros
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0
Re: O hře

Příspěvek od torros »

Jj, já ale zatím mám problém dostat se na oběžnou dráhu, vůbec mi ty díly nepasujou k sobě, např na boční decouplery prostě nemůžu nacpat palivové nádrže. Kterým tlačítkem se kopíruje? já ho v nastavení vůbec nenašel a ve videu jsem to viděl.
Alfik
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od Alfik »

Měl bych další ňůbofský dotaz :)
Jak ve VAB při použití Mechjebu vyvolám tabulku "Vessel information"? Vidím na videích, že ji mnozí mají i ve VAB (čemuž se nedivím, tam se tedy hodně hodí), ale já ji nemohu ničím vyvolat.
Zkoušel jsem i nechat si ji zobrazenou u lodě na rampě, pak ukončit let, jestli nezůstane na obrazovce. Ale zmizí.
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

To je jednoduché. Svou raketu s MechJebem postav na startovací rampu, zobraz si okno Vessel information a v něm zatrhni možnost Show in VAB (nebo tak nějak). ;)
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Re: O hře

Příspěvek od Wopat »

Ahoj. Pro dotazy tohoto typu je zde vlákno "Návody aneb jak na to".
Jinak moc mě nenapadá, v čem může být tvůj problém. V 0.19 se mi taky občas stane, že se mi nechce nádrž připojit na radial decoupler. Ale vždycky to vyřeším jednoduše. Buďto ji "odložím" jen tak volně někde jinde a potom ji znovu vezmu a už to jde. Nebo ji smažu (delete), vezmu novou a taky to funguje. A s tím kopírovaním... nejsem si jistý co máš na mysli. Ve hře je nepostradatelný nástroj, pomocí kterého součástky přidáváš na svou raketu simetricky až v osmi kusech. Je to jedno ze dvou velkých tlačítek vlevo dole. Všechny klávesové zkratky a ovládání si pak můžeš prohlédout v nastavení.
Jinak pokud začínáš, doporučuju se vykašlat na MechJeb, všechny addony a projekty jako: "Postavím kolonii na Duně". Hodně nováčků to vidí ve videích a myslí si, že je to jednoduché. Vymyslí si podobnou misi navzdory tomu, že neumí ani pořádně měnit parametry oběžné dráhy. Přeskakují tak malé základní krůčky, které jsou potřeba pro pozdější kvalitní hru. V této hře, více než v kterékoli jiné platí, že člověk si musí projít několika stádii vývoje, než se dostane na úroveň ostatních hráčů. A není přínosné některé kroky přeskakovat. Člověk nemůže běžet maraton, když se ještě ani nenaučil chodit. Ideální příklad z reality je projekt Gemini. Na něm se astronauti učili všechny psí kusy, jako bylo spojování na oběžné dráze, manévrování, let ve formaci atd. Nemohli letět hned na Měsíc, když nic moc neuměli. Ale to už jsem zase někde jinde. Nějak jsem se rozepsal :lol:
Alfik
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od Alfik »

Díky Wopate, to je přesně to co jsem potřeboval.
K tomu připojování: Já to řeším tak, že si loď natočím (pomocí pravého myšidla) a mínuskem oddálím tak, abych ji viděl zezhora, až se ten držák bude zobrazovat bez zákrytu se zbytkem lodi. Pak ty připojované části zezelenají a jdou připojit. Poté loď zpět natočím tak, abych měl možnost vyrovnat součásti výškově (to už většinou problémy nedělá).
No a pokud potřebuješ okopírovat část (typicky držák + nádrž + motor), tak na ni klikni s podržením levého altu.
torros
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od torros »

Díky moc za rady, už mi to funguje. Chystám se právě na cestu na měsíc, tak třeba pak ukážu i screeny ;-)
torros
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od torros »

Mohl by mi sem někdo postnout svojí nosnou raketu? já se pořád snažím něco vymyslet, ale nic se nedaří. Když stavím z velkých dílů, tak se mi to rozpadá snad všude a stejně se nikam pořádně nedostanu (tak 20km) a s malými nedosahuji skoro žádné nosnosti. Díky moc
torros
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od torros »

Já jsem se zatím nedostal výše než na toto

váží to cca 130 tun a z toho je 20 tun náklad, který to vynese na oběžnou dráhu. Nechci úplný návod, spíš tak tip, co by pomohlo zlepšit raketu.
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od Wopat »

To je zbytečně složitá konstrukce. Pro dvacetitunový náklad úplně v pohodě postavíš 70t vážící raketu a přistaneš na Duně (bez možnosti návratu).

Zkus si představit, jak vypadají skutečné rakety. Jako první stupeň doporučuju dvě ty velké oranžové nádrže na sebe. Na pomoc k nim radiálně připoj dvě stejně dlouhé, ale užší nádrže (také na tekuté palivo). Motory na tuhé palivo bych začátečníkům moc nedoporučoval. Ideální je, když z těch pomocných motorů vyvedeš palivové potrubí do prvního stupně. Tím pádem ti při prvním odhozu zbývá stále plná nádrž prvního stupně. Jako druhý stupeň použij prostřední nádrž s menším motorem. No a nakonec už jen tvůj náklad. Taková základní raketa tě musí dostat na orbitu, i kdyby ses po cestě ztratil :lol:

V mých začátcích vypadaly mé rakety podobně jako ta tvoje. Občas ještě hůř. Překombinováno všelijakými motory, nádržemi a jejich variacemi. V jednoduchosti je síla. Při konstrukci doporučuju opačný postup než je posloupnost při samotném letu. Tzn. postavím sondu (satelit, loď, cokoliv). Když jí mám hotovou, musím vědět kam jí chci poslat a podle toho vybrat motor a nádrž. Např. pro sondu k Munu bohatě postačí nejmenší nádrž (maximálně druhá nejmenší) a takový ten malý motor tvaru kužele. Je sice méně efektivní než ten jaderný, ale zato velmi lehký a na tak krátkou cestu se ti ani nevyplatí používat těžký nerva engine. Když máš hotový tento základ, vyhodnotíš si, jaký je potřeba druhý, popřípadě třetí stupeň rakety, abys svůj náklad bezpečně dostal na orbitu. Vždycky se snaž udělat vše co nejmenší a nejlehčí, protože pokud přidáš hned na záčátku, tak u konstrukce prvního stupně ti z toho vznikne takové monstrum, které nahoru nedostaneš ani párem volů :lol:

Všechno to je o praxi a cviku. Pokud to nejde hned, časem to přijde určitě. Není potřeba hned posílat na průzkum meziplanetární sondy. Já jsem začínal tak, že jsem sestrojil naprosto jendoduchou jednostupňovou raketu pro suborbitální let. Na základě výsledků jsem přidával a tak se postupně dostával na orbitu, na geostacionární dráhu, na orbitu Munu, přistání na Munu atd. Prostě postupně. Už jsem to tady zmiňoval několikrát, že nemá cenu chtít hned na začátku opanovat celou planetární soustavu.

Odpovědět

Zpět na „Kerbal Space Program“