První dokumentace k raketám ze ze 30tých let

Vše, co souvisí se stroji, které nás dostanou na oběžnou dráhu
Odpovědět
michalkolesa
První dokumentace k raketám ze ze 30tých let

Příspěvek od michalkolesa »

Jak tehdejší technická dokumentace vypadala ? CADy nebyly, kalkulačky nebyly.

Jak vypadal tehdy technický výkres a technická zpráva s výpočty a zdůvodním konstrukčního odůvodnění a technologické postupy výroby.

Jak se součásti vyráběly ? CNC stroje tehdy taky nebyly
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: První dokumentace k raketám ze ze 30tých let

Příspěvek od Dugi »

Přes tohle nejsem odborník, ale myslím si, že nákresy byly odpovídající té době - tedy tužka, pravítko, rýsovací prkno atd. Ono je to i docela logické, protože v té době se nestavěly žádné super složité rakety, ale spíše jednodušší stroje, které se daly těmito základními "nepočítačovými" technikami zvládnout.
A výroba? Myslím, že CNC stroje nebyly potřeba. Výroba prvních raket odpovídala +/- tehdejší technice - stejně jako se třeba vyráběly tanky, motory, nebo letadla. Díky tomu, že byla konstrukce raket jednodušší, nebyly potřeba žádné technické "vychytávky". Ruku v ruce s tím šla samozřejmě i spolehlivost, která nebyla dobrá. Teprve až postupem času začaly být rakety a jejich motory složitější a jak nastupovaly počítače, začaly se používat sofistikovanější metody jak návrhů tak i vlastní výroby.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
michalkolesa
Re: První dokumentace k raketám ze ze 30tých let

Příspěvek od michalkolesa »

Třeba když se začalo mezinárodně spolupracovat na Miru a ISS, tak, když Američani, přišli na Hvězdného městečka tak nevěřili svým očím, když zjistili, že Rusové skoro žádnou dokumentaci k Miru nemají.

"Učebna" s makety vesmírných lodí spíš připomínala skládku, sklad.
Uživatelský avatar
kudm05s
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Příspěvky: 73
Reputace: 1
Bydliště: Praha
Registrován: 1.3.2011 23:03
Re: První dokumentace k raketám ze ze 30tých let

Příspěvek od kudm05s »

Přesně tak jak tady bylo tady řečeno, rýsovací prkna tužky, pravítka, už začátcích stavby raket byly dobře známé postupy ohledně návrhů strojních součástí dokumentace a návrhů výkersů a sestav jejihž principy se drží obdobně dodnes, postupy obrábění kovů už v té době byly dobře známy, vemte si v potaz že už dávno jezdila auta, která obsahují převodovou skříň, v motoru klikovou hřídel, plechařina atd.. Problém ani nebyla technologe výroby, ale spíš simulace, matematika a další činnosti, které pro nás dnes řeší počítače, které v té době neměli. Krásným příkladem je projekt Apollo kdy se ještě používala logaritmická pravítka, palubní počítač by strčil do kapsy kterýkoli smartphone, co kdokoliv z nás má.. :-).

Odpovědět

Zpět na „Rakety a raketové motory“