Kometa Siding Spring

Název mluví za vše
Odpovědět
vosik
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 0
Re: Kometa Siding Spring

Příspěvek od vosik »

Ale je taky otázka co by to s marsem udělalo, protože jsem četl, že ta kometa je dost velká, jen se bojim, aby to nedopadlo tak, že to do atmosféry zvedne hromadu materiálu a naruší to snímkování povrchu, nebo nedej bože komunikaci s vozítkama...
Stačí se mi podívat na rekonstrukce co udělal ten meteorit co vyhubil dinosaury
(Doufám, že sem nenapsal moc velké kraviny :-D :-D :-D )
"Prorok je ten, kdo vidí daleko dopředu, ale zároveň vidí všechno kolem sebe, protože budoucnost zčíná dnes" - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

No, co by to udělalo s Marsem - kráter 500 km v průměru o hloubce 2 km - to není zrovna něco malého. Mars je menší než země a tak by se to na jeho stavu podepsalo hůř. Btw. začínám přemýšlet, že pro tuhle diskusi asi vyčlením speciální vlákno, protože se to přímo Curiosity moc netýká.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Ak to priblizenie k Marsu prekroci Rocheovu medzu tak kometa neostane vcelku ako jedno teleso ale Mars by ju mal rozdrvit svojou gravitaciou slapovymi silami.V tom pripade by tych impaktov bolo viac.Podobne ako sa to stalo v pripade Jupitera a komety v roku 1994.

Obrazok ako by to mohlo vyzerat pri Marse v case preletu komety.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3140

Příspěvek od petrsida »

Tak to je mazec ...

Vosik: vůbec nepíšeš kraviny, co by to bylo? rázová vlna přes celou planetu a spousta prachu v atmosféře na několik let,
právě proto píšu o konci Oportunity, ta by neměla světlo, no a pro Curiosity taky nic moc, kdyby pár let nic neviděla (pokud by ji to rovnou nerozsekalo), vemte si, že 500 kilometrů je víc, než je rozměr ČR, a to na planetě, která je vůči Zemi poloviční

radší ať proletí kolem, to by samo o sobě bylo nádherné divadlo
astronaut
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0

Příspěvek od astronaut »

Je pravda ze prist o sondy by bolo mimoriadne smutne aj z hladiska zabrzdenia skumania marsu a oddialenia pristatia cloveka ,ale myslim ze by to mohlo aj pozitivne ovplivnit klima planety co sa tika mozno oteplenia(viem iba minimalne ) vzhladom na tu energiu ktora vznikne z vybuchu a mozno aj zhustenie atmosfery(hlavne vodna para) a mozno opacny vpliv lebo slnko neprenikne na povrch planety(oblaky nepreniknutelneho prachu) a bude sa ochladzovat :krčící rameny:
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Ahoj,
v první řadě tě vítám u nás na fóru. Mám radost, že se u nás registroval další uživatel a doufám, že se ti tu bude líbit.

Já bych až tolik optimistický nebyl. Při případném impaktu by se velká část hmoty vypařila a slabá gravitace Marsu by vzniklé plyny udržela jen stěží. O zbytek by se pak postaral sluneční vítr, který by nemilosrdně odnesl všechno pryč. Ale jsou to jen úvahy.
Každopádně já doufám, že k nárazu nedojde. Jak už to psal petrsida - i když jen proletí kolem, tak to bude něco mimořádného. Docela si říkám, že by třeba MRO mohla něco vyfotit. Na druhou stranu pokud mám dobré informace, tak kometa poletí vůči Marsu retrográdně - vzájemná rychlost přes 56 km/s. Ideální podmínky pro snímkování vypadají jinak.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 796
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

modelar píše:Myslím že tá dráha sa ešte dosť zmení, pretože ako sa kométa pomaly vyparuje tak odlietajúce častice fungujú ako velmi slabý ale vytrvalý raketový motor... Nechajme sa prekvapiť ...
Ahoj. Toto je myslím tzv. jarkovského efekt, ten změní dráhu komety jen minimálně.

Dugi et all: díval jsem se před svým předchozím příspěvkem nejdřív na web Minor Planet Center a pak nechal generovat tu efemeridu na Horizons JPL. První zdroj jasně praví:
From 130 observations 2012 Dec. 8-2013 Feb. 20, mean residual 0".5.
Ani já nejsem expert přes astrometrii komet, ale tahle dráha už bude známa docela přesně, když je to oblouk od 8. prosince doteď. Samozřejmě jsem taky zvědav, jak se případně ještě změní.

Druhý zdroj je nejpřesnější způsob, jak ze známých parametrů dráhy pro sebe určit kudy to poletí a to i se započtením gravitace více těles. Jistě, nikdy jsem jej nepoužil pro Mars, jako místo pozorovatele, ale ta možnost tam je a zdá se, že těch 100 tis. km vyšlo dobře, ale to by znamenalo celkem jistý průlet mimo. Na druhou stranu něco tak těsného se stát v blízkosti Země... pro srovnání, že je to fakt blízko: zde je list nejbližších průletů kolem Země:
http://www.minorplanetcenter.net/iau/li ... omets.html

A mimochodem, letos na podzim, 1. října, známá kometa ISON (samozřejmě Mars 5° jižně na 0° poledníku):
2013-Oct-01 17:19UTC RA 23 07 44.73 DE +69 27 46.0 MAG 2.93 r 1.637007919902 delta 0.07246306543080
tedy cca 10 mil. km, to je také kousíček že? Ale bude mít možná jen 3 mag. I tak doufám, že ji na podzim vyfotí oběžné družice nebo Curiosity.

Rád bych se zeptal kdo a kde jste se dověděli o tom, že proletí nějaká kometa Sidding Spring tak blízko Marsu? To byl dobrý tip, který mě donutil pátrat podrobně |:) Díky za něj!
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 796
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Připadám si jak žurnalista, který objevil Ameriku. když teď koukám na první příspěvek markaS a jeho odkaz na tu stránku ke komětě - ono se tam dá rozbalit close encouters a tam je víceméně totéž, co jsem si nechal spočítat. Takže mám alespoň jistotu, že mi to vycházelo dobře, ale zajímavá je tam ta nejistota v datech, která minimum skutečně zatím udává 0 AU, takže možná tu je jistá nenulová pravděpodobnost srážky, byť asi velmi malá :)
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Každopádně ať to dopadne jakkoliv to bude mimořádně zajímavá událost. :palec nahoru:
Obrázek

marekS
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

petrsida píše:Tak to je mazec ...
Vosik: vůbec nepíšeš kraviny, co by to bylo? rázová vlna přes celou planetu a spousta prachu v atmosféře na několik let,právě proto píšu o konci Oportunity, ta by neměla světlo, no a pro Curiosity taky nic moc, kdyby pár let nic neviděla (pokud by ji to rovnou nerozsekalo), vemte si, že 500 kilometrů je víc, než je rozměr ČR, a to na planetě, která je vůči Zemi poloviční radší ať proletí kolem, to by samo o sobě bylo nádherné divadlo
Ano a treba si tiez uvedomit ze pri tychto obrich rozmeroch projektilu pri zrazke dochadza uz k taveniu hornin a k moznemu vyvrhnutiu materialu mimo planetu.Nasiel som jedno video ktore ukazuje celkom realne simulaciu zrazky s vacsim telesom na planetu.

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“