IFT-12 Dvanáctý integrovaný let Super Heavy / Starship (B19 & S39)
- petrsida
- Kosmonaut

- Reputace: 3186
Re: IFT-12 Dvanáctý integrovaný let Super Heavy / Starship (B19 & S39)
mno jo, to je hezký, jenze když se k tomu přidá ten metan, tak je to podstatně vicAlchymista píše: 29.5.2026 10:48Samozrejme záleží na vzdialenosti, ale ani nie... Prázdny Superheavy má nejakých 275 ton, teraz nech mal 400 ton aj so zvyškom paliva. Dopadová rýchlosť nech bola ~1450km/h, to je nejakých 400m/s.
"Energeticky" to je ekvivalent nejakých osem ton tritolu. Síce dosť, ale oceán je veľký... Na hladine je bezpečná diaľka ~ 4-5km, vo vode (pre plavcov a potápačov) zhruba dvojnásobok.
50 tun metanu je ekvivalent 650 tun tnt
ta prda by byla mnohem větší, nehlede na to, ze toho paliva jim zustalo mnohem víc
-
Alchymista
- Inženýr kosmonautiky

- Reputace: 570
To by som netvrdil. Ano, v podobe tepelnej a kinetickej energie to bude zodpovedať. Ale samotná "tepelná" energia nestačí.
Podstatný je čas, za ktorý sa energia uvolní (v podstate "okamžitý výkon") - od toho závisí tvorba rázovej vlny, a rázová vlna je hlavný faktor deštruktívneho pôsobenia na vzdialenosti väčšie ako dva-tri polomery ohnivej gule výbuchu.
Osem ton tritolu detonuje v čase cca 0,2 milisekundy.
Vnikanie 70 metrov dlhého Superheavy rýchlosťou 400m/s do vody trvalo zhruba dve desatiny sekundy - to je minimálny čas deštrukcie nádrží a teda minimálny čas tvorby kyslíko-metánovej zmesy a zároveň najmenší čas trvania výbuchu vytvorenej kyslíko-metánovej zmesy.
Takže výbuch paliva pri dopade Superheavy prebehol predovšetkým v režime explozívneho horenia, a len malá časť prebehla v režime detonácie (pokiaľ vôbec k detonácii došlo).
Laicky sa to dá povedať aj takto: pokiaľ pri výbuchu lietajú kusy plechu veľkosti "strechy od garáže" je to prakticky vždy explozívne horenie. V prípade detonácie by bola nádrž premenená na hracie karty a desaťhalierniky. Aj keď rázové vlny môžu byť viditeľné - na to stačí rýchlosť horenia cez 300 m/s (ano, v momente oddelenia rázovej vlny od ohnivej gule nemusí byť rázová vlna ani nadzvuková). Dobre to vidno aj na dnešnom výbuchu NG-4.
Podstatný je čas, za ktorý sa energia uvolní (v podstate "okamžitý výkon") - od toho závisí tvorba rázovej vlny, a rázová vlna je hlavný faktor deštruktívneho pôsobenia na vzdialenosti väčšie ako dva-tri polomery ohnivej gule výbuchu.
Osem ton tritolu detonuje v čase cca 0,2 milisekundy.
Vnikanie 70 metrov dlhého Superheavy rýchlosťou 400m/s do vody trvalo zhruba dve desatiny sekundy - to je minimálny čas deštrukcie nádrží a teda minimálny čas tvorby kyslíko-metánovej zmesy a zároveň najmenší čas trvania výbuchu vytvorenej kyslíko-metánovej zmesy.
Takže výbuch paliva pri dopade Superheavy prebehol predovšetkým v režime explozívneho horenia, a len malá časť prebehla v režime detonácie (pokiaľ vôbec k detonácii došlo).
Laicky sa to dá povedať aj takto: pokiaľ pri výbuchu lietajú kusy plechu veľkosti "strechy od garáže" je to prakticky vždy explozívne horenie. V prípade detonácie by bola nádrž premenená na hracie karty a desaťhalierniky. Aj keď rázové vlny môžu byť viditeľné - na to stačí rýchlosť horenia cez 300 m/s (ano, v momente oddelenia rázovej vlny od ohnivej gule nemusí byť rázová vlna ani nadzvuková). Dobre to vidno aj na dnešnom výbuchu NG-4.
A tí, čo tak urobia, budú nimi orať pre tých, čo tak neurobia.
Jeden ze zaměstnanců se vyjádřil k časovému rámci ohledně vyšetřování FAA
"SpaceX ho dokončí do tří týdnů (za méně než tři týdny)"
"SpaceX ho dokončí do tří týdnů (za méně než tři týdny)"
- Jayhawk
- Zájemce o kosmonautiku

- Reputace: 4
Zajímala by mě kapitola vyšetřovacího spisu k FTS na SH B19 člověk by řekl, že po tom kotrmelci a možná i RUD min.1 Raptoru
dojde k jeho iniciaci.
B 19 mě překvapila, když v hustých vrstvách atmosféry zabraly kormidla a stabilizovali ji.
Je zřejmé že avionika bude pořádně robustně navržena.
Chlapci a děvčata od SX asi šli do těch manévrů trošku moc agresivně. Už ten odpich z rampy stál za to.
dojde k jeho iniciaci.
B 19 mě překvapila, když v hustých vrstvách atmosféry zabraly kormidla a stabilizovali ji.
Je zřejmé že avionika bude pořádně robustně navržena.
Chlapci a děvčata od SX asi šli do těch manévrů trošku moc agresivně. Už ten odpich z rampy stál za to.
Je otázka, jestli SH dostala správný impulz po oddělení. Něco jsem tady už spekuloval, že jeden RVac mohl mít nějaké problémy už od začátku, ale teď jsem si ještě v záznamu všiml, že oni právě kvůli nasměrování zapálili dřív i jeden středovy Raptor. Ve schematu je to ten nahoře, ale ve videu letí SH směrem doprava dolů, vzhledem k letu lodi. On ale taky mohl být naklopený a poslat SH do boku cíleně.
Co je mi ale divné je, že to vypadá, že SH opravdu chtěli nasměrovat spíš dolů. Čekal bych, se ho pošlou spíš nahoru. Že by to mělo být tak, že zapálí všech 33 motorů a ty pak budou mít takový tah, že udrží palivo u dna i kdyby letěli dolů?
Co je mi ale divné je, že to vypadá, že SH opravdu chtěli nasměrovat spíš dolů. Čekal bych, se ho pošlou spíš nahoru. Že by to mělo být tak, že zapálí všech 33 motorů a ty pak budou mít takový tah, že udrží palivo u dna i kdyby letěli dolů?
- Jayhawk
- Zájemce o kosmonautiku

VaclavC píše: 1.6.2026 19:24 Je otázka, jestli SH dostala správný impulz po oddělení. Něco jsem tady už spekuloval, že jeden RVac mohl mít nějaké problémy už od začátku, ale teď jsem si ještě v záznamu všiml, že oni právě kvůli nasměrování zapálili dřív i jeden středovy Raptor. Ve schematu je to ten nahoře, ale ve videu letí SH směrem doprava dolů, vzhledem k letu lodi. On ale taky mohl být naklopený a poslat SH do boku cíleně.
Je pravda že se mluvilo, teď přesně si nepamatuji, zda to zaznělo od SX nebo jsem to četl na ArsTech - Space.com či nasaspaceflight.com, o zážehu a nasměrování motorů tak aby se SH odpoutala v žádaném směru, a spaliny šli tím správným směrem bez nutnosti zaslepovat části Hot Stage Ringu.
Při separaci jsem právě na tento okamžik čekal a ona ta separace byla velice energická a do nečekaného směru. Mohl za to VAC motor, co poté vypověděl službu? Možné to je.
I tak si myslím že to měli vzít drobet něžněji
Dan Huot to přímo říká ve streamu, že jeden středový Raptor zažehnou dříve kvůli nasměrování. Jenom jsem to při prvním sledování nějak minul. U V2 měli, myslím, ze stejného důvodu zaslepenou část "hotstage ring" (jak to správně říct česky?).
Pořád mi ale nesedí, že by SH poslali záměrně dolů skoro vzhůru nohama.
- Jayhawk
- Zájemce o kosmonautiku

Jak přeložit Hotstage ring - prstenec pro aktivní oddělení stupňů se zážehem motorů = hrozné.VaclavC píše: 2.6.2026 10:07 Dan Huot to přímo říká ve streamu, že jeden středový Raptor zažehnou dříve kvůli nasměrování. Jenom jsem to při prvním sledování nějak minul. U V2 měli, myslím, ze stejného důvodu zaslepenou část "hotstage ring" (jak to správně říct česky?).
Pravda že u V2 si vytvořily zaslepené a otevřené části které fungovali jako trysky a otočili/vytlačili SB požadovaným směrem
A jak píšeš, kdyby šla SB horní částí nahoru tak by tah motorů a autogenní tlakování udrželo palivo dole u přívodů a SB by dopadla dobře.
Takhle vytvořili shake a bublinky našeptaly motorům, že je jsou ztraceny