Starship lunar lander pro program Artemis - HLS

Informace o vývoji a změnách na poli nosičů a kosmických lodí firmy SpaceX
Odpovědět
JHošek
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 1182
Re: Starship lunar lander pro program Artemis - HLS

Příspěvek od JHošek »

Tjov píše: 16.9.2025 21:19 Tak znovu opakuji konstrukt z postu MV, že vybrání pouze SpaceX jako vítěze HLS bylo chybou - zcela jasně říká že díky tomu nebude Artemis III v termínu, takže nevidím jiný význam než že je to vina SpaceX.
Beru na vědomí, že výběr pouze SpaceX považujete za selhání SpaceX.
Tjov píše: 16.9.2025 21:19 I kdyby vybrali Blue Origin jako dvojku tak by to nebylo v termínu.
Samozřejmě, že by to v termínu do 31.12.2024 nebylo. Věta, kterou jsem citoval, se netýkala dodržení tohoto termínu.
Tjov píše: 16.9.2025 21:19 A hlavě bláboly Bezose, kterému kecá jeho pravá ruka celého programu NewGlenn o vysněné kadenci a defakto první start je skoro průser protoźe TWR je při startu limitně blízké jedné a to ani nebyla ostrá mise s nějakým nákladem směrem ke 45 tunám. Prostě to ukazuje, že Bezos netuší reálnou situaci uvnitř Blue Origin a termíny z jeho úst nemají žádnou váhu.
Koncept lunárního landeru Národního týmu z období 2020/2021 nebyl závislý na nosné raketě NewGlenn.
Tjov
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 3598

Příspěvek od Tjov »

V diskuzi mi podsouváte své závěry, tím že neustále označujete útržky mých příspěvku místo abyste reagoval na myšlenku (názor) jako celek

Já tvrdím od začátku že:
- pan Václavík podal celou věc tak, že jméno SpaceX v táhl do "iks" pro větší dosah a naformuloval to tak že jsou pomalí (objektivně jsou). Vyvážené tvrzení by bylo, že NASA prostě vybrala zhotovitele pozdě a je irelevantní jestli by byli dva a nebo jeden, protože z těch dvou má SpaceX největší předpoklad to dodat a NASA ty peníze v té době neměla, takže v roce 2021 už tak "kouzlila" aby vůbec někoho vybrala.

- NewGlenn ukazuje veřejně jak jdou interní procesy v Blue Origin pomalu, a že Bezos netuší reálný stav věcí (viz. iks od Bergera a vyhazovy z vyšších pozic a výměna Smith / Limp). Takže pokud Bezos v roce 2021 tvrdil, že by taky slevil (2mld.) a uměl dodat, tak kecal protože by to prostě nedodal.

Takže to tvrzení, že dva výherci by změnili současnou situaci je liché.
JHošek
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 1182

Příspěvek od JHošek »

Tjov píše: 17.9.2025 10:08 V diskuzi mi podsouváte své závěry
Napsal jsem to chybně. Správná formulace je: Beru na vědomí, že kritiku výběru pouze SpaceX považujete za označování SpaceX jako viníka.
Tjov píše: 17.9.2025 10:08 NASA prostě vybrala zhotovitele pozdě
Beru na vědomí Váš názor, že kdyby NASA vybrala SpaceX k realizaci Starship HLS dřív než v dubnu 2021, pak by SpaceX dodalo Starship HLS pro Artemis III dřív.

Odpovědět

Zpět na „Rakety a lodě“