Starship lunar lander pro program Artemis - HLS
Re: Starship lunar lander pro program Artemis - HLS
Tak z tvého pohledu to to třeba vliv nemá, z mého pohledu to má vliv zcela zásadní. Řídit se musí všechno, ale tohle naprosto totálně mění způsob jakým řízení funguje. Tudíž je to rozdíl jako mezi rohlíkem s máslem a svíčkovou, přitom obojí je jídlo. Je snad postup přípravy u obou stejný?MrG píše: 19.3.2025 8:07 Na koncept ako taky nema vplyv, ci su motory hore, alebo dole - zavesena, alebo podoprena ceruzka.
Treba si poriadne precitat, co som napisalThales píše: 19.3.2025 14:24 Tak z tvého pohledu to to třeba vliv nemá, z mého pohledu to má vliv zcela zásadní. Řídit se musí všechno, ale tohle naprosto totálně mění způsob jakým řízení funguje. Tudíž je to rozdíl jako mezi rohlíkem s máslem a svíčkovou, přitom obojí je jídlo. Je snad postup přípravy u obou stejný?

Napisal som to iste, co ty. Jeden koncept, rozdielne riadenie.Na koncept ako taky nema vplyv, ci su motory hore, alebo dole - zavesena, alebo podoprena ceruzka. Rozdiel je v riadeni, ale to uz je software.

Jasne, ze rozok a svieckova nema rovnaky sposob pripravy. Toto prirovnanie si ale myslim, ze sa na nas priklad nehodi.
Povedal by som to asi tak, ze mas rozok a v jednom pripade zacinas jest od zaciatku a druhy raz od konca. Potom by sme sa ale mohli zamotat do neriesitelnej filozofickej otazky, ci ma rozok dva konce, alebo dva zaciatky

Ja si myslim, ze to tak nejak spravia, Raptor zacne nabiehat az po tom, ako sa HLS odlepi od povrchu Mesiaca.Tjov píše: 19.3.2025 10:45 Kdyby to bylo na mě, tak Raptory zažehnu až v rozumné výšce. OLM je dost vysoký a ten beton dostal solidní čočku. zažehnout byť jeden Raptor 5-10m nad povrchem Měsíce by byla slušná prasečina
1. kym nabehne Raptor na potrebny vykon, chvilu to trva. Za ten cas uz pod sebou vykope HLS krater, ktory moze sposobit prevratenie celej lode
2. ten isty problem, ktory sa na Zemi riesi jamou, alebo vodou a to je odraz tlakovych vln od povrchov pod raketou
3. regolit samotny, kamene, .... lietajuce balvany mozu poskodit lod samotnu
4. odlietajuci lander by regolitom zdevastoval cele okolie pristatie. Po pristati tam urcite zostane aktivne vybavenie ako po programe Apollo
Mozno su aj nejake dalsie, ale teraz ma nic dalsie nenapada

-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 465
Pri hľadaní info o HLS som narazil na tento plagát (na stránke https://tonybela.com/ - je tam toho viac).
Pri HLS úplne vpravo je na písané, že prstenec 24 motorov slúži pri finálnej časti pristátia a počiatočnom výstupe pri štarte.

k tomu odkazu len toľko - komu sa nelení... pre nekomerčné použitie sú grafiky voľné
Pri HLS úplne vpravo je na písané, že prstenec 24 motorov slúži pri finálnej časti pristátia a počiatočnom výstupe pri štarte.

k tomu odkazu len toľko - komu sa nelení... pre nekomerčné použitie sú grafiky voľné