Elon Musk - SpaceX CEO, osobnost, vizionář
Re: Elon Musk - SpaceX CEO, osobnost, vizionář
Tak já nevím , tohle je asi v této věci nejvíce povolaný člověk kterého se to přímo bytostně dotýká - a vy řeknete že to nic nemění . Já si nemyslím, že měl potřebu lézt někomu do zadku s tímto komentářem.
Naproti tomu někdo z ESA , kterého se to nedotýká nijak a neví o tom nic, věc komentuje.
Jinak dopad na rotaci dlouhodobých posádek a jiné okolnosti ohledně hypotetické záchranné mise minulý rok měla NASA možnost posoudit, ale neposoudila a teď to komentuje celý internet na základě neúplných informací a pocitu, že to co NASA vybrala byla nejlepší varianta z dostupných možností.
Naproti tomu někdo z ESA , kterého se to nedotýká nijak a neví o tom nic, věc komentuje.
Jinak dopad na rotaci dlouhodobých posádek a jiné okolnosti ohledně hypotetické záchranné mise minulý rok měla NASA možnost posoudit, ale neposoudila a teď to komentuje celý internet na základě neúplných informací a pocitu, že to co NASA vybrala byla nejlepší varianta z dostupných možností.
Počkať, počkať, tu si neuvedmouješ že kolonizácia Marsu je v réžii jednej firmy nereálna, možno tak v Sci-Fi. Kolonizácia Marsu je hudba ďalekej budúcnosti a spolčného úsilia veľej časti ľudstva, ak nie celého, v priebehu desiatok rokov. Dnes tam nemáme tam ani na Zemi závislú stanicu... Vieš ako sa na zemi vyrábajú kovy? Na akúkoľvek kolóniu by bolo potreba vybudoavať doly, na to treba ťažkú techniku, odstrely, nespočet odloných skafandrov, infraštuktúru. Pozemské stroje tam fungovať nebudú. Potrebujeme vynájsť doslova znova bágre, buldozéry, ťažké vrtné súpravy, dumpre, postaviť tam celý hutný a chemický preiemysel. Redukcia oxidov si vyžaduje obrovské množštvo energie, teda potreba poriadných elektrární a do toho všetkého by bolo nuté udržiavať život. Už len pri tak blbej veci ako koleso sme narazili na problém a jeho riešenie si vyžiadalo nemalé úsielie pri vývoji perseverance ako dvojčaťa Curiosity. Nikto z nás sa kolónie na Marse nedožije a určite nie Musk. Dožijeme sa nanajvýš závislej stanice.Malky píše: 4.3.2025 15:57 Doufám, že si tady všichni uvědomují, že by to znamenalo konec Starship a jakýchkoliv plánů na kolonizaci Marsu.
To je strašný nezmysel, aké útoky aké zničenie? Však SpaceX a Musk vyrástla na Democratic Party... Nebyť Obamu a jeho viceprezidenta Joea Bidena tak SpaceX neexistuje v takej podobe ako ju poznáme určite, lebo by nebol pilotovaný Crew Dragon a program commercial Crew ktorý dal SpaceX obrovské možnosti.Malky píše: 4.3.2025 15:57 Je v pořádku kritizovat, jakým způsobem nakládá se svou mocí, ale nezapomínejme na to, že jeho "politickou kariéru" odstartovaly útoky Demokratů, a že stál před volbou získat moc nebo se nechat zničit.
https://spacenews.com/current-and-forme ... cial-crew/“Joe Biden was very much a part of this whole thing,” Nelson said, claiming Biden, as vice president, helped Nelson win congressional support for the approach enshrined in a 2010 NASA authorization bill that backed commercial crew development in parallel with the Space Launch System and Orion. “He was very much a part of the decision-making that went into this and ultimately brings us to this success that we hope will launch tomorrow.”
Aj vyššie citované dokazuje že nebyť Democratic Party tak commercial crew dosť pravdepodbobne nieje tak ako ho poznáme. Pripomínam že bez jeho úspechu by nebol ani CLPS ako dopyt NASA po komečných lunárnych misiách a teda aj Starship by sa pohybovala vo vývoji znčne pomalšie ak by sa od nej SpaceX v takej podobe ako ju poznáme pustila...
Musk je paranoídny, to sa bohatým a vplyvným ľuďom stáva, ludská myseľ nieje stavaná na tak centralizovanú moc, je to pre nás ako Homo Sapiens relatívne nový fenomén objavujúci sa posledných iba pár tisíc rokov ako vznikla civilizácia. Náš druh existuje anatomicky s plus mínus rovankým mozgom asi 300 000 rokov, inak sme tie isté opice, niesme stavaný na to ešte sme sa na to neprispôsobili. To čo nás robí tam kde sme je len niekoľko tisíc rokov hordovania a predávania si znalostí, preto je možno najdôležitejší vynález v ľudskej histórii písmo ako kľúč k biliogocky neviazanému pokroku.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Well, problém je že neúplné informácie dáva každá strana, niekto dôveruje iný len špliecha. Tu sa nebavíme o dokumentoch NASA s dátumami a podpismi ktoré by boli vrejné, ak to je tak ako trvdí Musk prečo Trump nedal už executive order na ich zverejnenie? Dal ho aj na väčšie kraviny, ako mexický záliv alebo hora Denali. Je to takto slovo proti slovu a skepsa je vždy na mieste.Tjov píše: 4.3.2025 22:15 Tak já nevím , tohle je asi v této věci nejvíce povolaný člověk kterého se to přímo bytostně dotýká - a vy řeknete že to nic nemění . Já si nemyslím, že měl potřebu lézt někomu do zadku s tímto komentářem.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
To co je citováno od Butche je z oficiálních materiálu, to co řekl Musk není jeho názor, ale fakt který uvádí.
Zatím jsem k tomu neviděl jiný relevantní zdroj, jen "fundované" názory. Takže podle Vaší logiky by skepse měla být opačným směrem, Butch si "obhajobou" Muska rozhodně nepomohl. Pokud máte nějaký jiný zdroj, který říká že Musk nabídku neučinil tak se s ním. Jinak je to mlácení prázdné slámy.
Zatím jsem k tomu neviděl jiný relevantní zdroj, jen "fundované" názory. Takže podle Vaší logiky by skepse měla být opačným směrem, Butch si "obhajobou" Muska rozhodně nepomohl. Pokud máte nějaký jiný zdroj, který říká že Musk nabídku neučinil tak se s ním. Jinak je to mlácení prázdné slámy.
Znáš pojem nutná a postačující podmínka?
Kolonizace Marsu rozhodně neproběhne v režii jedné firmy, ale ta jedna firma je nezbytná pro koloniozaci Marsu (a Měsíce a všeho ostatního).
Kolonizace Marsu rozhodně neproběhne v režii jedné firmy, ale ta jedna firma je nezbytná pro koloniozaci Marsu (a Měsíce a všeho ostatního).
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
Aby sme nakoniec neboli prekvapení, že "Occupy Mars" bol len najlepší marketing v 21. storočí na svete a cieľom od začiatku bolo len vybudovať monopol na satelitný internet. Taýchto príkladov sú mraky, ale nikto si to netrúfol v takomto merítku, ale prečo nie Musk, keď je to to ten najvačší novodobý génius
Naposledy upravil(a) Squierik dne 5.3.2025 11:13, celkem upraveno 1 x.
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 788
- Kontaktovat uživatele:
Tohle si myslím od začátku že kolonizace Marsu je jen zástěrkou jak získat peníze a ovládat masy. Podle mě jde Muskovi primárně o byznys a satelitní síť a ne o Mars. A nyní vidím, že mu jde i o moc, protože s ní nahrabe ještě víc a je mu jedno, že je to jen max na 4 roky. Pro něj jsou to klíčové 4 roky, kdy ovládne co může a pak z toho bude žít. Je to cvok a díky tomu máme znovupoužitelné rakety, ale nebezpečný cvok.
Zaklady ke komercionalizaci vesmiru vcetne pilotovanych letu polozila administrativa George W. Bushe, tedy Republikani.Samo píše: 5.3.2025 0:51 To je strašný nezmysel, aké útoky aké zničenie? Však SpaceX a Musk vyrástla na Democratic Party... Nebyť Obamu a jeho viceprezidenta Joea Bidena tak SpaceX neexistuje v takej podobe ako ju poznáme určite, lebo by nebol pilotovaný Crew Dragon a program commercial Crew ktorý dal SpaceX obrovské možnosti.
"Bush lays out commercial space policy
President Bush plans to give private industry a greater role in space and encourage new commercial markets, including for human spaceflight."
https://www.nbcnews.com/id/wbna6802528
SpaceX samotna byla zalozena v roce 2002, Obama se stal prezidentem v roce 2009.
P.S.:
Neni to reakce primo na "Samo", jen koukam od stredoveku se moc nezmenilo, dav s touhou po lynci ma sveho obetniho beranka.
Abysme se nedivili

---
Ano, teorie že kolonizace Marsu je jen marketing není nová. Má to ovšem háček - byl by to extrémně stupidní marketing. Bude to vysoce ztrátový podnik na desítky let, s mizivou šancí, zda vůbec někdy vrátí profit původním investorům. Vše, co se dá říct o kolonizaci Marsu (a obecněji Sluneční soustavy) shrnuje tento obrázek:

Zkrátka, pokud někdo má teorii "Musk chce nalákat investory, a tak jim prodává pohádku o vysoce ztrátovém podniku, aby utajil svůj záměr vybudovat monopolní tiskárnu na prachy", tak takový člověk nemá nejmenší ponětí o tom, jak fungují trhy, investice a kapitalismus.
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
Idea, že cesta na Mars je jenom nějaká zástěrka pro vybudování Starlinku mi přijde překombinovaná. Starlink by se prosadil i bez toho, protože prostě takové připojení do teď nikdo nabídnout neuměl.
Všechny Elonovy aktivity mi přijdou, že jsou potenciálně použitelné pro Mars - SpaceX je jasné, Boring - tunely/podzemní práce tam určitě budou potřeba, Tesla - elektromobil na Marsu, na rozdíl od Země, smysl dává, robot se také určitě bude hodit, Neuralink - ovládání strojů/robotů bude třeba. Starlink pro to má vydělat peníze a nějaká obdoba se opět na Marsu určitě bude hodit.
Koncept Starshipu jako dopravního systému na Mars (a jinam) vypadá proveditelně, to mi nepříjde jako zástěrka.
Navíc mi v tom Elon prostě přijde autentický .. ale, jak už se tady ukázalo, já jsem k němu značně méně kritický než ostatní tady a je to jenom můj dojem
.
EDIT> Ještě k té Tesle, komponenty od ní se vlastně používají i v rámci Starship - baterie, asi motory
Všechny Elonovy aktivity mi přijdou, že jsou potenciálně použitelné pro Mars - SpaceX je jasné, Boring - tunely/podzemní práce tam určitě budou potřeba, Tesla - elektromobil na Marsu, na rozdíl od Země, smysl dává, robot se také určitě bude hodit, Neuralink - ovládání strojů/robotů bude třeba. Starlink pro to má vydělat peníze a nějaká obdoba se opět na Marsu určitě bude hodit.
Koncept Starshipu jako dopravního systému na Mars (a jinam) vypadá proveditelně, to mi nepříjde jako zástěrka.
Navíc mi v tom Elon prostě přijde autentický .. ale, jak už se tady ukázalo, já jsem k němu značně méně kritický než ostatní tady a je to jenom můj dojem

EDIT> Ještě k té Tesle, komponenty od ní se vlastně používají i v rámci Starship - baterie, asi motory