Elon Musk - SpaceX CEO, osobnost, vizionář
- PtakoPyskCZ1
- Aktivní nováček
- Reputace: 51
Re: Elon Musk - SpaceX CEO, osobnost, vizionář
Jistě, za mě tedy konec
Elon - rád bych tomu věřil, ale bojím se, že se to bude zhoršovat.

Elon - rád bych tomu věřil, ale bojím se, že se to bude zhoršovat.
Tak já bych asi také byl radši, kdyby se věnoval SpaceX a dalším jeho technologickým aktivitám. Už proto, že případné problémy z politiky budou mít odraz i ve fungování těchto společností. Ale, na rozdíl od Vás, zatím jeho působení vnímám pozitivně i v té politice.
Ad Kosovo. Že ho neanektoval žádný stát NATO, to je fakt, tam jsem nic rozpozovat nechtěl. Ale NATO bylo v tomto případě agresor.
Rusku žádné právo nepřipisuji, jenom popisuji realitu. Kdyby se rozhodli na nás udeřit (a nemyslím si, že to chtějí udělat), tak prostě udeří, naše obranné možnosti jsou aktuálně nulové a Západ se na nás vykašle. Měli bychom se chovat podle toho a nemotat se do situace vojensky.
Mnichov není paralela, výchozí podmínky pro obě situace jsou odlišné. Ale asi to tady dál neřešme na toto fórum to, podle mne, nepatří a už trochu lituji, že jsem neodolal musel jsem se k tomu vyjádřit. Tady budu už jenom případně reagovat, když už jsem si teda začal, a témata už budu začínat jenom o kosmické technice.
Jak někdo klasifikuje moje názory je mi celkem jedno. Určitě nečekám, že se mnou budou všichni (tady ani většina) souhlasit, to by pak nebyla diskuze.
A my se zjevně neshodneme, Vy to vidíte idealisticky a já realisticky.
EDIT> Ano, konec. To je spíš na probrání někde u piva než tady.
Ad Kosovo. Že ho neanektoval žádný stát NATO, to je fakt, tam jsem nic rozpozovat nechtěl. Ale NATO bylo v tomto případě agresor.
Rusku žádné právo nepřipisuji, jenom popisuji realitu. Kdyby se rozhodli na nás udeřit (a nemyslím si, že to chtějí udělat), tak prostě udeří, naše obranné možnosti jsou aktuálně nulové a Západ se na nás vykašle. Měli bychom se chovat podle toho a nemotat se do situace vojensky.
Mnichov není paralela, výchozí podmínky pro obě situace jsou odlišné. Ale asi to tady dál neřešme na toto fórum to, podle mne, nepatří a už trochu lituji, že jsem neodolal musel jsem se k tomu vyjádřit. Tady budu už jenom případně reagovat, když už jsem si teda začal, a témata už budu začínat jenom o kosmické technice.
Jak někdo klasifikuje moje názory je mi celkem jedno. Určitě nečekám, že se mnou budou všichni (tady ani většina) souhlasit, to by pak nebyla diskuze.
A my se zjevně neshodneme, Vy to vidíte idealisticky a já realisticky.
EDIT> Ano, konec. To je spíš na probrání někde u piva než tady.
K tomuto sa viac ako hlásim, aj tak by ostal v konfikte záujmov ale nebol by pre SpaceX takou veľkou reputačnou hrozbou, Obávam sa že úspechy SpaceX s Muskovou politickou kariérou, ktorá sa skor či neskôr skončí haváriou s realitou, tú firmu poznačia navždy.Lynx píše: 3.3.2025 8:01
Především by měl sám odejít ze SpaceX a přenechat to někomu, kdo není vyšinutý magor.
Pre doplnenie:
Ja som bol tiež do istej miery fanúšik Muska, dosť som ho obhajoval, ale žiaľ sa odrthol s rastúcim vyplyvom od reality, jeho majetok mu je málo, on chce konzumovať moc. Stal sa oligarchom pri moci. Na takých ako Musk a nie len Musk bol v USA spravený kedysi dávno schválený aj aplikovaný zákon, antitrust law, štát má právo rozdeliť gigantov a som názoru že antirust law zachoval v USA demokraciu a svižný trh ktorý pomol USA vyrásť. Centralizácia moci a vplyvný ľudia zasahujúci do poloitiky s obrovským kapitálom bez demokratickéo nadobudnutia funkcie ničia trh a demokratické štátne zriadenie ako entitu ktorá má slúžiť všetkým občanom bez rozdielu nie naopak. V demokracii je suverén ľud, naopak je to diktatúra.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Myslím si, že by měl Musk odejít nebo se oddělit Starlink od SpaceX. Když nedávno Musk vyhrožoval Ukrajině vypnutím Starlinku, tak to bylo už silně za hranou. Dokud byl mezi Muskem se Starlinkem a americkou vládou výhodný vzájemný vztah, tak proč ne, ale nyní je to už bohužel příliš moci v rukou jednoho pomatence. Možná můžeme být rádi, že už aspoň nemá vliv na OpenAI.Samo píše: 3.3.2025 15:13 Na takých ako Musk a nie len Musk bol v USA spravený kedysi dávno schválený aj aplikovaný zákon, antitrust law, štát má právo rozdeliť gigantov a som názoru že antirust law zachoval v USA demokraciu a svižný trh ktorý pomol USA vyrásť. Centralizácia moci a vplyvný ľudia zasahujúci do poloitiky s obrovským kapitálom bez demokratickéo nadobudnutia funkcie ničia trh a demokratické štátne zriadenie ako entitu ktorá má slúžiť všetkým občanom bez rozdielu nie naopak. V demokracii je suverén ľud, naopak je to diktatúra.
Když ti CEO napíše v noci vzkaz co máš ráno opravit

- PtakoPyskCZ1
- Aktivní nováček
- Reputace: 51
Pořád máte pocit, že se Elon uklidní?
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... i-40511463
Pořád je to technický genius, ale jako cítící lidská bytost už neexistuje....
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... i-40511463
Pořád je to technický genius, ale jako cítící lidská bytost už neexistuje....

Je to hrozný. Sledovat výroky Elona Muska mimo kosmonautiku je buď jako návštěva blázince nebo sledování dezinfa případně propagandy Kremlu. Ten člověk to v oblastech mimo technickou stránku kosmonautiky má zpřeházený jako každý jiný blázen.
Nemám nejmenší zájem obhajovat Elonovo politická vyjádření, ale potřebuju se vyjádřit ke dvěma bodům, které tady zazněly:
Je dost možná pravda, že Musk už není potřeba pro operativní/výdělečné projekty SpaceX, ale pořád je potřeba pro ty extrémně rizikové, vizionářské projekty, které mají daleko k tomu, aby vytvářely profit. Ikdyby neměl dělat nic jinýho, je naprosto zásadní pro to, aby řekl "ano, dál do Starship budeme lejt miliardy, který by mnohem raději naši investoři měli v kapse".
Doufám, že si tady všichni uvědomují, že by to znamenalo konec Starship a jakýchkoliv plánů na kolonizaci Marsu.Především by měl sám odejít ze SpaceX a přenechat to někomu, kdo není vyšinutý magor.
Je dost možná pravda, že Musk už není potřeba pro operativní/výdělečné projekty SpaceX, ale pořád je potřeba pro ty extrémně rizikové, vizionářské projekty, které mají daleko k tomu, aby vytvářely profit. Ikdyby neměl dělat nic jinýho, je naprosto zásadní pro to, aby řekl "ano, dál do Starship budeme lejt miliardy, který by mnohem raději naši investoři měli v kapse".
Je v pořádku kritizovat, jakým způsobem nakládá se svou mocí, ale nezapomínejme na to, že jeho "politickou kariéru" odstartovaly útoky Demokratů, a že stál před volbou získat moc nebo se nechat zničit.jeho majetok mu je málo, on chce konzumovať moc
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
Docela zajímavý názor od Butche
Potom rozvíjí myšlenku že informace ohledně nabídky učiněné SpaceX nejsou veřejné známé, a uvádí že mu v tomto věří. A dodává že není nikdo v postavení dávat na toto odpovědi, resp. věc komentovat.
Ten závěr ohledně toho že sám nezná všechny detaily a že si nemyslí, že by kdokoli z nás mohl na toto dát odpověď, kterou bys chtěl slyšet - zase složité to uchopit ale v kontextu toho vyjádření to já vnímám jako reakci na ten “shit storm” na X
Mohu říct jen to, že to co Musk řekne je prostě pravdivé - je to docela špatně přeložitelné, tady je to ve věcném významu toho, když nepředkládá svůj názor ale sděluje fakta.Wilmore: I can only say that Mr. Musk, what he says, is absolutely factual. We have no information on that, though, whatsoever; what was offered, what was not offered; who it was offered to, how that process went. That's information that we simply don't have. So I believe him. I don't know all those details, and I don't think any of us really can give you the answer that maybe that you would be hoping for.
Potom rozvíjí myšlenku že informace ohledně nabídky učiněné SpaceX nejsou veřejné známé, a uvádí že mu v tomto věří. A dodává že není nikdo v postavení dávat na toto odpovědi, resp. věc komentovat.
Ten závěr ohledně toho že sám nezná všechny detaily a že si nemyslí, že by kdokoli z nás mohl na toto dát odpověď, kterou bys chtěl slyšet - zase složité to uchopit ale v kontextu toho vyjádření to já vnímám jako reakci na ten “shit storm” na X
Naposledy upravil(a) Tjov dne 4.3.2025 22:10, celkem upraveno 1 x.
- Andy
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1080
- Kontaktovat uživatele:
A co to meni? NASA by toho nevyuzila ani kdyby to bylo zadarmo a to z prostyho duvodu, ze by jim dalsi lod proste rozbila plany a itinerar misi. Ja porad nechapu, ze se to vubec resi, kdyz to reseni bylo takto nejjednodussi pro zachovani rotace posadek, expedic i cargo lodi. Uz dost proboha…
A znovu pochybuju, ze do toho hodil vidle WH.

A znovu pochybuju, ze do toho hodil vidle WH.
-----------------------------
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.