Raptor
Re: Raptor
Dneska probéhlo další kolo, tentokráte 12 rychlých restartů

By mě zajímalo, zda takto častými restarty testují ještě Raptor v2 nebo už rovnou v3.
Když jsem viděl výše reakci šéfa ULA, tak to jsem si myslel, že má o konkurenci v tomto tedy lepší přehled. Nebo jsou tihle lidé už tak zahledění do svých 5-15 startů za rok, že nevnímají co se děje v jejich odvětví okolo?
Když jsem viděl výše reakci šéfa ULA, tak to jsem si myslel, že má o konkurenci v tomto tedy lepší přehled. Nebo jsou tihle lidé už tak zahledění do svých 5-15 startů za rok, že nevnímají co se děje v jejich odvětví okolo?

Vnímajú, len nevidia do kuchyne a tweety T.B. sú na úrovni dobre informovaného laika ak niečo vidí na fotke. Ono SpaceX urobila fakt dobrú prácu v schovávaní inštrumentov a presune avioniky z motoru na booster/stand. Tak isto na fotkách chýba TVC takže je to fixný raptor, otázka je ako bude vyzerať ten s gimbalom.
Na reštarty by mal byť dobre pripravený už aj v2.
Na reštarty by mal byť dobre pripravený už aj v2.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 11997
Foto ze včerejšího přeletu nad McGregor. Na horizontálním test standu jsou dva zajímavé Raptory.
Ten v popředí je Raptor 2 s deformovanou tryskou, možná jeden z demontovaných motorů z prvního úspěšného přistání Super Heavy B12, na nemž by mohli testovat jeho shopnosti i s tímto poškozením.
Vlevo od něj, na standu ve stínu, je Raptor 3, připravený na testování v této poloze.

Ten v popředí je Raptor 2 s deformovanou tryskou, možná jeden z demontovaných motorů z prvního úspěšného přistání Super Heavy B12, na nemž by mohli testovat jeho shopnosti i s tímto poškozením.
Vlevo od něj, na standu ve stínu, je Raptor 3, připravený na testování v této poloze.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Samo píše: 25.10.2024 11:26 tweety T.B. sú na úrovni dobre informovaného laika ak niečo vidí na fotke.
Otázka je, jestli onen tweet T.B. o neúplném motoru byl správně pochopen? Mohla to od něj být určitá forma pochvaly, že to vypadá jako nedokončené. Taková formulace typu "domysli si". nejspíš pokládal svůj výrok za natolik zřejmý, že ho nenapadlo, že by mu to dali jednodušeji myslící lidé takto sežrat. Nevěřím tomu, že by zrovna on byl tak mimo, určitě dění v oboru sleduje.
Nejsem si jistý, viz před pár lety odborníci v EU i v US na kosmonautiku, že opakované využívání i jen 1. stupně jsou nesmysle.... Následoval posun, že to je ekonomický nesmysl. Pak se objevily úvahy, že pozdější verze Ariane 6 budou mít v něčem částečnou znovupoužitelnost. 

OT :
Troufnul bych si říci, že Ariane 6 nebude znovu-použitelná vůbec. Ta její plánovaná kadence je tak zoufalá, že to nedává smysl. Doby slávy Ariane 5 jsou již za námi a vlak nám už dávno ujel.
Jediný smysl Ariane 6 je geopolitický tj. nezávislost na cizí mocnosti a také udržet zaměstnanost v evropském kosmickém průmyslu.
Troufnul bych si říci, že Ariane 6 nebude znovu-použitelná vůbec. Ta její plánovaná kadence je tak zoufalá, že to nedává smysl. Doby slávy Ariane 5 jsou již za námi a vlak nám už dávno ujel.
Jediný smysl Ariane 6 je geopolitický tj. nezávislost na cizí mocnosti a také udržet zaměstnanost v evropském kosmickém průmyslu.
Je třeba mu vzdát hold , díky němu je SpaceX tam kde je
, sloužil dobře, přežil mnoho RUD
“Tripod test stand” jde do šrotu, ehm důchodu

“Tripod test stand” jde do šrotu, ehm důchodu
I otec Merlinu vzpomíná

Článek od T. Přibyla o dnešní letu SH+SS IFT6, kde ke konci zmiňuje i 4. verzi Raptorů:
https://www.idnes.cz/technet/vesmir/ves ... /3#space-a
"Stejně tak se budou měnit motory Raptor. Dnes se používají ve druhé generaci a mají tah 2,26 MN (první měla 1,81 MN). Testuje se generace třetí s tahem 2,64 MN a chystá čtvrtá, která má mít tah cca 3,3 MN."
Asi jsem pozadu, ale o 4. generaci Raptorů takto čtu poprvé. Možné je, že to EM zmínil v nějakém rozhovoru, tweetu nebo projevu a minulo mě to.
https://www.idnes.cz/technet/vesmir/ves ... /3#space-a
"Stejně tak se budou měnit motory Raptor. Dnes se používají ve druhé generaci a mají tah 2,26 MN (první měla 1,81 MN). Testuje se generace třetí s tahem 2,64 MN a chystá čtvrtá, která má mít tah cca 3,3 MN."
Asi jsem pozadu, ale o 4. generaci Raptorů takto čtu poprvé. Možné je, že to EM zmínil v nějakém rozhovoru, tweetu nebo projevu a minulo mě to.