New Glenn : Mars EscaPADE A/B
Re: New Glenn : Mars EscaPADE A/B
Takto lacno sa k Marsu len tak jednoducho nedostanete a potom sondy síce sú vedecké, ale nie sú nijak zásadne dôležité a drahé. Win win situácia s primeraným rizikom.
Ve zkratce: “ Blue Origin dala přípravě rakety v tomto roce větší důležitost, nicméně když nestihli důležitý milník a to hot-fire horního stupně do konce srpna, NASA odložila tankování paliva do sond na nejdřive příští jaro.”Thales píše: 7.9.2024 15:54 Nejpravděpodobnější mi přijde kombinace obou faktorů. Možná při těch dvou posledních nehodách na něco přišli![]()
Odčerpání paliva by mohlo poškodit samotné sondy.
“Blue Origin appears to have worked with some urgency this year to prepare the massive rocket for its initial launch. However, when the company missed a key target of hot firing the rocket's upper stage by the end of August, NASA delayed fueling of the ESCAPADE mission. Now, with the closing of a Mars launch window next month, NASA will not fuel the spacecraft until next spring, at the earliest.”
https://arstechnica.com/space/2024/09/ ... -escapade/
Aha! Že NASA nedala povel k plnění paliva jsem zaregistroval, ale už se ke mě nedostalo, že kvůli nesplnění konkrétního milníku s horním stupněm. Že nezapílili dolní stupeň nikoho nezajímá?
Ten prý zapálí až na při startu, alespoň to je poslední ikdyž už starší info přímo od Blue