Boe CFT (Crew Flight Test)
Re: Boe CFT (Crew Flight Test)
Když se zvažuje návrat posádky na Zem v Crew Dragonu, tak mě napadlo, kolik lidí už letělo v jiném dopravním prostředku do vesmíru a zpět na Zem? Asi to nebude tolik lidí, ale myslím, že nějaké přesuny Sojuz-raketoplán už proběhli, ne?
- Andy
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1080
- Kontaktovat uživatele:
Bylo jich dost. Jak na Miru, tak na ISS.
-----------------------------
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
doplnim, ze jde primárně o Sojuzy, kde byla běžně používaná rotace lodí
přiletěla nova posádka spolu s krátkodobým kosmonautem a ten se vracel v lodi již připojené dříve
přiletěla nova posádka spolu s krátkodobým kosmonautem a ten se vracel v lodi již připojené dříve
A já bych k tomu doplnil ještě další podrobnosti. V historii kosmonautiky doposud existují pouze čtyři případy, kdy posádka nahoru letěla jedním typem lodi a vracela se zcela jiným typem, a to expedice Mir-EO-18, Mir-EO-19, ISS-Expedition 1 a ISS-Expedition 6. (U Mir-EO-18 a ISS-Expedition 1 to bylo nahoru Sojuzem a dolů raketoplánem, u zbylých dvou obráceně). Ale jinak astronauti měli na takovouto situaci natrénováno i v mnoha dalších případech, i když to nakonec nemuseli využít. Konkrétně astronauti, které na Mir přivezl raketoplán na dlouhodobou expedici, měli trénink i na Sojuz, protože raketoplán mohl zůstat ve vesmíru jen omezenou dobu, zatímco Sojuz zůstával u Miru po celou dobu expedice jako "záchranný člun" pro případ, že by bylo třeba nouzově opustit stanici. A úplně stejné to bylo i v případě ISS u expedic 2 až 5. Tyto posádky přiletěly i odletěly na raketoplánu, ale měly u ISS Sojuz pro případ nouze.
A navíc i všichni 4 členové posádky poslední mise raketoplánu STS-135 měli trénink na Sojuz a v případě, že by před odpojením od ISS bylo zjištěno poškození raketoplánu, přidali by se k dlouhodobé expedici a postupně by se vraceli na Sojuzech. Alespoň to takto zmínil jeden z členů posádky Rex J. Walheim v nedávném rozhovoru: https://youtu.be/3IpFT3vOywI?t=584
Takže by mě nepřekvapilo, kdyby podobné řešení bylo využité i v případě posádky Starlineru, tedy že by ji přiřadili k dlouhodobé expedici a vrátila by se za půl roku na Crew Dragonu. Ale nejsem odborník na kosmonautiku, jsem jen chemik, který občas čte knížky pánů Pacnera, nebo Přibyla, nebo sleduje anglicko-jazyčné kanály o kosmonautice.
A navíc i všichni 4 členové posádky poslední mise raketoplánu STS-135 měli trénink na Sojuz a v případě, že by před odpojením od ISS bylo zjištěno poškození raketoplánu, přidali by se k dlouhodobé expedici a postupně by se vraceli na Sojuzech. Alespoň to takto zmínil jeden z členů posádky Rex J. Walheim v nedávném rozhovoru: https://youtu.be/3IpFT3vOywI?t=584
Takže by mě nepřekvapilo, kdyby podobné řešení bylo využité i v případě posádky Starlineru, tedy že by ji přiřadili k dlouhodobé expedici a vrátila by se za půl roku na Crew Dragonu. Ale nejsem odborník na kosmonautiku, jsem jen chemik, který občas čte knížky pánů Pacnera, nebo Přibyla, nebo sleduje anglicko-jazyčné kanály o kosmonautice.

- petrsida
- Kosmonaut
Profesionálních odborníků je tu jenom pár, většina jsme amatéři
takže palec nahoru za perfektní historickou vložku
takže palec nahoru za perfektní historickou vložku
Díky za podrobnou odpověď. Doufejme, že převáží řešení bezpečnosti před politikou. Pochybuji, že by na ISS zůstávali déle, protože nejsou natrénovaní na dlouhodobé vědecké pokusy a i když jsou zkušenými astronauty, tak by asi byli občas na přítěž.
MichalJ píše: 4.8.2024 18:29 A já bych k tomu doplnil ještě další podrobnosti. V historii kosmonautiky doposud existují pouze čtyři případy, kdy posádka nahoru letěla jedním typem lodi a vracela se zcela jiným typem, a to expedice Mir-EO-18, Mir-EO-19, ISS-Expedition 1 a ISS-Expedition 6. (U Mir-EO-18 a ISS-Expedition 1 to bylo nahoru Sojuzem a dolů raketoplánem, u zbylých dvou obráceně). Ale jinak astronauti měli na takovouto situaci natrénováno i v mnoha dalších případech, i když to nakonec nemuseli využít. Konkrétně astronauti, které na Mir přivezl raketoplán na dlouhodobou expedici, měli trénink i na Sojuz, protože raketoplán mohl zůstat ve vesmíru jen omezenou dobu, zatímco Sojuz zůstával u Miru po celou dobu expedice jako "záchranný člun" pro případ, že by bylo třeba nouzově opustit stanici. A úplně stejné to bylo i v případě ISS u expedic 2 až 5. Tyto posádky přiletěly i odletěly na raketoplánu, ale měly u ISS Sojuz pro případ nouze.
Takže by mě nepřekvapilo, kdyby podobné řešení bylo využité i v případě posádky Starlineru, tedy že by ji přiřadili k dlouhodobé expedici a vrátila by se za půl roku na Crew Dragonu. Ale nejsem odborník na kosmonautiku, jsem jen chemik, který občas čte knížky pánů Pacnera, nebo Přibyla, nebo sleduje anglicko-jazyčné kanály o kosmonautice.![]()
- petrsida
- Kosmonaut
Na přítěž určitě ne, Sunnita Williams má za sebou 2 dlouhodobé pobyty na ISS, Barry Wilmore pak jeden let na raketoplánu a jednu dlouhodobou expedici
To už je na popcorn
, novináři se ptají na stále stejné otázky - tak nebudeme mít tiskovky

Tak další zajímavost, Starliner neumí sám oddokovat
ano uměl to při OFT ale CFT to je jiný šuplíček, a změna software znamená několik týdnů
Takže i kdyby NASA nakrásně chtěla, aby posádka letěla dolů na Crew Dragon tak může, ale Starliner nikam sám neodletí

Takže i kdyby NASA nakrásně chtěla, aby posádka letěla dolů na Crew Dragon tak může, ale Starliner nikam sám neodletí

tak to je fakt mazec , poslat ten krám do šrotu nebude jednoduchý