PF 2011

Sem patří diskuse o všech výročích našeho diskusního fóra o kosmonautice.
Uživatelský avatar
Lakely
Správce profilu na Facebooku
Správce profilu na Facebooku
Příspěvky: 1130
Reputace: 153
Bydliště: Plzeň
Registrován: 11.2.2010 21:50
Kontaktovat uživatele:
Re: PF 2011

Příspěvek od Lakely »

No tyjo! :tlesk: Perfektní dárek... To se vážně povedlo :) Hned zítra si ho vytisknu a hezky na fotopapír, hmm, opravdu krásné a originální :palec nahoru:
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
Uživatelský avatar
Tano
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 241
Reputace: 1
Bydliště: Ostrava
Registrován: 1.11.2009 9:31
Re: PF 2011

Příspěvek od Tano »

Ano, také se mě dáreček líbí. Popravdě řečeno s tím vyhlídkovým letem v raketoplánu jsem ani moc nepočital. No vážně věřte mi :)
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: PF 2011

Příspěvek od Dugi »

Děkuju Vám všem za kladné reakce. Mám opravdu moc velkou radost z toho, že se Vám pexeso líbí. :)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Shrnutí roku 2010

Příspěvek od Dugi »

Pomalu se blíží konec roku 2010 a tak je na čase abychom si těch uplynulých 365 dní tak nějak sesumírovali a zhodnotili. Jelikož je rok dlouhá doba a všechno v hlavě nemám, využil jsem pro přípravu tohoto příspěvku informace z anglické wikipedie. Nyní již ale směle ke shrnutí toho, co nám přinesl rok 2010 na poli kosmonautiky.
Celkem v tomto roce odstartovalo na celém světě 74 raket (31 Rusko a bývalé postsovětské republiky, 15 Čína, 15 USA, 6 Evropa, 3 Indie, 2 Japonsko a po jedné raketě Jižní Korea a Izrael). Tato statistika je ale značně zjednodušená, neboť např. v počtu amerických startů jsou započítány starty NASA, armády, ale i SpaceX. Z těch 71 startů byly neúspěšné pouze 4 (2x indická raketa GSLV, jednou ruský Proton a jednou korejsko-ruská raketa Naro-1).
Své premiéry si v letošním roce odbylo hned několik raket, u některých to byly zbrusu první pokusy, u jiných spíše první lety v konkrétní konfiguraci, každopádně si ale zaslouží zmínit všechny. Poprvé tedy v roce 2010 startovaly tyto rakety: Atlas V 501, Atlas V 531, GSLV, Minotaur IV a hlavně Falcon 9, první konkurenceschopná soukromá raketa. Právě na tento úspěch se bude pravděpodobně v souvislosti s rokem 2010 vzpomínat asi nejvíce. Raketa Falcon 9 totiž poprvé odstartovala úspěšně sama a při druhém startu s sebou vzala na oběžnou dráhu kosmickou loď Dragon, která dokázala bez problémů přistát v oceánu.
Naopak do pomyslného raketového důchodu odcházejí rakety Delta II 7420 a Molnija-M.
Na poli pilotovaných letů do vesmíru jsme byli svědky celkem 7 startů (STS-130 – Endeavour (doručení modulu Tranqulity a Cupola na ISS), STS-131 Discovery (doručení zásobního modulu MPLM Leonardo na ISS) a STS-132 Atlantis (doručení modulu Rassvět na ISS), Sojuz TMA-18 (Alexander Skvorcov, Tracy Caldwell-Dysonová a Michail Kornienko), Sojuz TMA-19 (Fjodor Jurčichin, Shannon Walkerová a Douglas Wheelock), Sojuz-TMA-01-M (Alexander Kaleri, Oleg Skripočka a Scott Kelly) a Sojuz TMA-20 (Dmitrij Kondratěv, Paolo Nespoli a Catherine Colemanová)). Během těchto letů se do stavu beztíže podívalo celkem 31 astronautů.
Na ISS došlo letos k 15 výstupům do volného kosmu ať už se jednalo o výstupy během návštěvy raketoplánu, o předem plánované opravy na stanici, nebo o nečekané opravy, jako když v létě zkolaboval chladící systém a jeho oprava zabrala tři výstupy.
Co se nepilotovaných letů do vesmíru týče, za zmínku stojí vypuštění americké sondy SDO, japonských Akatsuki a IKAROS, evropských Picard či Tango a Mango, nebo čínské Chang’e-2. Naopak na Zemi se vrátila sonda Hayabusa, která po mnoha útrapách dokázala dopravit na naši planetu vzorky asteroidu. Stalo se tak vůbec poprvé v historii. Americký bezpilotní miniraketoplán X-37 se podíval poprvé do vesmíru a následně po půl roce na oběžné dráze dokázal samočinně přistát na Zemi. Již zmíněná sonda Akatsuki ale nezvládla přechod na oběžnou dráhu Venuše a další pokus bude mít za šest až sedm let. Jiné sondy ale slavily větší úspěchy. Některé byly méně významné, jiné více. Vozítko Opportunity má na povrchu Marsu naježděno už více než 26 kilometrů a v těchto dnech zkoumá kráter Santa Maria. Sonda Voyager 1 se stala nejvzdálenějším lidským výtvorem, když se přiblížila k hranici Sluneční soustavy. Cassini neustále posílá informace o Saturnu a jeho měsících, Mars Odyssey se stala nejdéle fungující sondou na oběžné dráze Marsu, Rosetta nafotila planetku Lutetia a takto bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. O většině událostí jsou k dispozici informace na našem fóru. Nepíšu zde pouze o vypouštění telekomunikačních a vojenských satelitů, které jsou ovšem do souhrnné statistiky zahrnuté.
Nuda rozhodně nebude ani v příštím roce. Ptáte se, na co se můžeme těšit v roce 2011? Na to Vám odpoví další příspěvek, který přijde za pár dní.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
NASA Season's Greetings 2010

Příspěvek od Dugi »

NASA si připravila pro své fanoušky minutové video, které ukazuje krásy vesmíru a je jakýmsi vyjádřením díků za uplynulý rok.

Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
stavos
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Příspěvky: 40
Reputace: 0
Registrován: 1.11.2009 10:52
Re: PF 2011

Příspěvek od stavos »

Pěkný dárek díky :palec nahoru: ;) Sic jsem tu nebyl, abych vám popřál hezké Vánoce a příjemné svátky tak to dělám nyní opožděně. A doufám že jste si je užilo. ;)
„Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizarnějšího a nevysvětlitelnějšího. Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se to stalo.“
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Co nás čeká v roce 2011?

Příspěvek od Dugi »

O tom, co přinesl rok 2010 už víme. Nyní si ve stručnosti nastíníme, co nás bude čekat v roce příštím. Seznam není úplný, jelikož se dozajista objeví novinky, o kterých se zatím neví, ale jakási kostra základních událostí by měla být dodržena.

Pilotovaná kosmonautika
Na poli pilotované kosmonautiky na nás čekají poslední mise raketoplánů. Zda budou dvě, nebo tři zatím není jisté, STS-135 ještě nedostala definitivní posvěcení. Docela jistě se ale dočkáme mise STS-133 Discovery, který snad už v únoru dopraví na ISS upravený modul Leonardo, který zůstane trvale připojen ke stanici. Navíc se do kosmu podívá i humanitní stroj Robonaut-2. Druhou a teoreticky i poslední misí je STS-134 zatím plánovaná na 1. Dubna. Jejím nákladem bude AMS, tedy Alpha Magnetic Spectrometer, který bude umístěn vně stanice a jeho úkolem bude měření různých záření. Tím ale pilotované kosmické mise nekončí. K ISS se mají vydat celkem 4 lodě Sojuz. 30. Března to má být Sojuz TMA-21 (Andrej Borisenko, Alexander Samokuťajev a Ronald Garan), 30. Května by měla startovat loď Sojuz TMA-02M (Sergej Volkov, Michael Fossum a Satoši Furukawa). 30. Září přijde řada na Sojuz TMA-22 (Anton Škaplerov, Sergej Revin a Daniel Burbank). Čtvrtým strojem do řady bude Sojuz TMA-03M (Oleg Kononěnko, André Kuipers a Donald Pettit), který má startovat 30. Listopadu. Kromě USA a Ruska se v roce 2011 do kolonky pilotované lety zapíše i Čína, která má během srpna vyslat svého taikonauta k orbitální stanici Tiangong-1. Jméno taikonauta, ani přesný termín startu zatím nejsou známy. Samotná stanice by se na oběžnou dráhu mohla dostat teoreticky už ve druhé polovině června.

Nepilotovaná kosmonautika - starty
Na poli nepilotované kosmonautiky bude také hodně živo. Nejprve si zrekapitulujeme zásobovací lety k ISS. 20. Ledna poletí ke stanici japonská loď Kounotori-2, jen o pár dní později, tedy 28. ledna se na cestu vydá Progress M-09M, 15. Února zase zásoby doručí sám Johannes Kepler, tedy evropská zásobovací loď ATV, 27. Dubna pak Progress M-10M, 21. Června přijde řada na Progress M-11M, 30. Srpna má startovat Progress M-12M, 26. Října se můžeme těšit na Progress M-13M, seznam zásobovacích letů uzavírá Progress M-14M, který se na cestu vydá 27. Prosince.
Dvou letů se v roce 2011 dočká i kosmická loď Dragon, pocházející z dílny soukromé firmy SpaceX. Při prvním letu (15. Července se mají vyzkoušet systémy přiblížení k ISS a 8. Října by se měl Dragon ke stanici).
23. února má startovat raketa Taurus-XL 3110, na jejíž palubě bude například sonda GLORY. 4. Března odstartuje raketa Atlas V 501, která na oběžnou dráhu dopraví druhý exemplář bezpilotního raketoplánu X-37. Poprvé do kosmu vyrazí evropská lehkotonážní raketa Vega, její start je plánovaný na červenec. 5. srpna zbystříme, protože se na 5 let dlouhou cestu k Jupiteru vydá sonda JUNO. O vynesení se postará raketa Atlas V 551. O měsíc později, tedy 8. Září se k Měsíci vydá dvojice amerických sond GRAIL. 8. Listopadu bychom si také měli v kalendáři zakroužkovat. V tento den se totiž má na cestu vydat raketa Zenit 3F, která na své palubě ponese ruskou sondu Fobos-Grunt, jejím úkolem bude odebrání vzorků hornin z marsovského měsíce Phobos. Spolu s ní se na cestu k Marsu vydá i čínská vědecká sonda Yinghuo-1. A ten samý měsíc nás čeká další nervy drchající start. 25. Listopadu má totiž z mysu Canaveral startovat raketa Atlas V 541 a na její palubě bude trůnit rover Curiosity! Abychom to tedy shrnuli – startů bude hodně a rozhodně se nebude jednat o žádné malé ryby, takže se rozhodně je na co těšit.

Nepilotovaná kosmonautika
Již vypuštěné sondy se také budou činit, aby na Zemi poslaly co nejvíce vědeckých dat. Jejich úspěchy a objevy zatím nikdo nezná, přesto už teď víme, že 14. Února proletí sonda Stardust okolo komety Tempel-1. 18. března by měla na oběžnou dráhu Merkuru vstoupit americká sonda Messenger, která se na cestu k první planetě Sluneční soustavy vydala na špici nosné rakety Delta II 7925H-9.5 3.8.2004! Zapomenout nemůžeme ani na říjen, kdy se na oběžné dráze planetky Vesta usídlí sonda Dawn.
Během roku 2011 by měla NASA konečně uhasit nedočkavost fanoušků kosmonautiky ohledně nově plánované rakety. Právě v příštím roce by totiž Američané měli odtajnit alespoň základní informace o novém nosiči. Vývoj samozřejmě pokračuje i v dalších zemích. Rusové investují do výstavby kosmodromu Vostočnyj i do vývoje nových raket (Rus-M a Angara).
Do tohoto příspěvku, který tvoří jen jakýsi nejzákladnější průřez očekávaných misí se logicky nemohly dostat všechny detaily o každé misi. Slibuji ale, že budu dělat maximum pro to, abych průběžně doplňoval průběžné informace do příslušných vláken. Do nového roku přeji kosmonautice co nejvíc úspěchů úrovně Falconů, Dragonů a Hayabus. Naopak co nejméně neúspěchů, kterými byli letos Akatsuki, Naro-1, nebo GSLV. A vám registrovaným uživatelům našeho fóra přeju jen to nejlepší. Hodně štěstí, zdraví a úspěchů. ;) :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Návštěvnost webu za rok 2010

Příspěvek od Dugi »

Sliboval jsem, že v novém roce sem přidám statistiky návštěvnosti našeho fóra. Je tedy na čase abych dostál svému slibu. Pokud vás zajímá, jak to vypadalo s návštěvami našeho diskusního fóra v roce 2010, podívejte se sem
Zde zmíním jen některé zajímavé údaje.

9 135 návštěv
98 803 zobrazených stránek
10,82 stránek/návštěvu
1 825 unikátních návštěvníků
Průměrná doba na webu 8 minut a 3 sekundy
Nejvyhledávanějším výrazem na našem fóru byl současná pozice iss - vyhledávače sem po jeho zadání poslaly 157 návštěv
Návštěvy z 25 zemí světa (ČR, SR, USA, Španělsko, Velká Británie, Německo, Belgie, Rusko, Francie, Finsko, Kanada, Bangladéš ( :lol: ), Portugalsko, Rakousko, Dánsko, Norsko, Maroko, Makedonie, Irsko, Slovinsko, Srbsko, Izreal, Nový Zélend, Itálie)

Doufám, že se v příštím roce počet návštěvníků i registrovaných uživatelů ještě zvýší ;)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Tano
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 241
Reputace: 1
Bydliště: Ostrava
Registrován: 1.11.2009 9:31
Re: PF 2011

Příspěvek od Tano »

Ano, také pevně věřím, že v letošním roce budeme mít více návštěv a to nejen z Bangladéše, ale doufejme, že brzy zde zavítají i obyvatelé Bhutánu a Kambodži :lol:
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Kosmonautický kalendář 2011

Příspěvek od Dugi »

Tano: Taky mě ta Bangladéš překvapila. Docela bych chtěl vědět, co tady ten dotyčný hledal. :) . Jinak Bhútán a Kambodža by tak velké překvapení nebylo (když už byla Bangaldéš :-D ), víc by mě překvapily africké země (v minulém roce tu nebyl nikdo z Afriky). Třeba taková Gambie, nebo Keňa to by byla exotika :lol: .

A ještě mám pro vás jeden tip. Chybí vám kalendář pro rok 2011? Není problém. Můžete si totiž stáhnout pdf kalendář s motivem ISS. A důležité je i to, že u jednotlivých dnů jsou poznámky o výročích kosmonautiky. Sám jsemsi ho vytisknul a vypadá moc hezky.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij

Odpovědět

Zpět na „Výročí, jubilea a kulatiny našeho fóra“