Starship SN9 v Texasu
Re: Starship SN9 v Texasu
Ten odlétávající kousek je vidět i na záznamu od SpX. A přijde mi, že to není z motoru. Kus přistávací nohy?

To som si všimol, je to až podozrivo lesklé. Lesklých vecí v motorovej sekcii, kde je všetko obalené v mylare, je dosť. Myslím že to mohlo byť hoci čo. Od kúsku mylaru, ktorý mohla odtrhnúť slobodná turbína, po kontrolér či len pitomý kábel.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3143
Krásný let, jenom vychytat to přistání
mám několik postřehů, na jednom z motorů cosi hoří opakovaně už v první minutě letu, to tam být určitě nemá
přistání na dva motory je podle mě norma, při přetočení potřebují asymetrický tah, aby tu rotaci srovnali
to co odlétá vypadá jako něco lehkého čert ví, co to je, těch kusů je po sobě několik
trosky letěly dost daleko ale na desítku nic velkého zdá se nespadlo, tak snad to bude ok
a ještě něco málo obrázků, tenhle pohled je brutální

mimochodem, kdyby tam ten jeřáb nechali, tak je po něm
mám několik postřehů, na jednom z motorů cosi hoří opakovaně už v první minutě letu, to tam být určitě nemá
přistání na dva motory je podle mě norma, při přetočení potřebují asymetrický tah, aby tu rotaci srovnali
to co odlétá vypadá jako něco lehkého čert ví, co to je, těch kusů je po sobě několik
trosky letěly dost daleko ale na desítku nic velkého zdá se nespadlo, tak snad to bude ok
a ještě něco málo obrázků, tenhle pohled je brutální

mimochodem, kdyby tam ten jeřáb nechali, tak je po něm
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3143
A srovnání přistání SN8 a 9 od Trevora Mahlmanna a Johna Krause

přijde mi, že zkoušeli trochu jinou (pozdější) zážehovou sekvenci pro úsporu paliva, proto se nesrovnal

přijde mi, že zkoušeli trochu jinou (pozdější) zážehovou sekvenci pro úsporu paliva, proto se nesrovnal
Taky si říkám, že minule to tolik nepřetočili jak teď, ale jestli je to jiným profilem letu, nebo například dřívější ztrátou tahu nedokáži posoudit.
Jsem zvědavý jestli to byl tentokrát problém na Raptoru, nebo nezafungovalo to opatření na zvýšení tlaku v nádržích a nebo úplně něco jiného.
Jsem zvědavý jestli to byl tentokrát problém na Raptoru, nebo nezafungovalo to opatření na zvýšení tlaku v nádržích a nebo úplně něco jiného.
On se po přetočení vůbec neměl snahu rovnat, naopak pokračoval dál v přetáčení a skoro si lehl.petrsida píše: 3.2.2021 0:10 přijde mi, že zkoušeli trochu jinou (pozdější) zážehovou sekvenci pro úsporu paliva, proto se nesrovnal
Teraz tak s odstupom pozerám snímku po snímke od LabPadre a bol to asi kus steny motorovej sekcie! Teda aspoň tak to vyzá, v posledných desiatkach až stovkách milisekúnd vidieť ako plápolá na strane poškodeného Raptoru kus nerezu zo starship. Asi fakt sa rozpadla turbína
, inak neviem si predstaviť čo iné ako šrapnel z motora by malo takú silu utrhnúť 4mm plech a COPV sme letieť nevideli.
Dovolil som si spraviť malé gifko z kamery LabPadre:

Dovolil som si spraviť malé gifko z kamery LabPadre:

"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 803
- Kontaktovat uživatele:
Milane když si srovnáš ty dvě sekvence obrázků, tak na té dnešní je vidět, že skutečně zážeh začal v pozdější fázi překlápění a taky že tím, že neproběhl jak měl, tak se samozřejmě překlápěla dál až si skoro lehla. Kdyby zafungovaly oba motory podle plánu, tak se určitě stihla srovnat. Bohužel nezbývá než počkat na další pokusy. Určitě jim to jednou klapne. Je alespoň vidět, že zdaleka mají co vylepšovat, hlavně na motorech.
Ale já přeci nepíšu ani nespekuluji co se stalo/ mělo stát, já jen konstatuji, že ve výsledku si nakonec skoro lehla. Jestli se něco nezapálilo , nebo zapálilo pozdě, nebo v tom bylo něco jiného přeci není na spekulace - to se snad nakonec dozvíme. Podstatný je výsledek , a tam můžeme jen konstatovat, že to nedopadlo dobře, že si to skoro lehlo, a že můžeme být rádi, že to nedopadlo při tom daleko hůře. nebylo k tomu daleko.
Z týchto sekvencí by som skôr povedal, že je výška zážehu rovnaká. U sn8 to odhadujem na cca 580 m a sn9 cca 510 m. Avšak druhá sekvencia nezachytila zážeh presne, je vidieť ze sn9 už nie je vodorovná ale výrazne s čumákom hore, takže zážeh bol celkom určite skôr, odhadujem min 560 m.petrsida píše: 3.2.2021 0:10 přijde mi, že zkoušeli trochu jinou (pozdější) zážehovou sekvenci pro úsporu paliva, proto se nesrovnal