Starship SN9 v Texasu

Informace o zkouškách nových technologiích firmy SpaceX.
Odpovědět
laik
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 721
Re: Starship SN9 v Texasu

Příspěvek od laik »

Zde na fotkách od Juvertsona Musk před SN9 před nehodou. Instalovány (!) byly dva raptory.
https://www.flickr.com/photos/jurvetson/50711597728/
Peter
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 300

Příspěvek od Peter »

Zajimave je dodatecne kotveni v leve casti padu!
Asi o problemech vedeli dopredu...

:krčící rameny:
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3143

Příspěvek od petrsida »

Na této fotce od Steva Jurvetsna je to vidět, na levé straně zavěšená závaží. Zároveň je vidět, že to stojí nohama na betonu a ne na železné obruči, jak jsem si myslel, že je to udělané.

Takže se snažili posunout těžiště víc vlevo, vpravo, kde to nakonec ruplo, byl nějaký problém, buď noha, nebo se opravdu prolomila do betonu (nějak se mi nechce věřit, že by se takový kus oceli namáhaný v tlaku ohnul), ale nevím, jak ta podlaha je udělaná, od toho jsem nenašel fotky

Obrázek

Nomadd nafotil Highbay zvenčí a je bez poškození, nebyl to rychlý pohyb

Obrázek
RoliD
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RoliD »

No sice tím posunuli těžiště, ale vzhledem k váze té cívky a celkové výšce a váze objektu by se to moc nešouplo. Naopak tím ještě zvýší zátěž celé betonové desky (byť jistě rozdělené na menší díly). Bylo by zajímavé si spočítat přibližnou plošnou zátěž na těch patkách a také spočítat zda průhyb těch plechů pod nohama konstrukce by nezvýšil plošnou zátěž v místě přivaření a tedy zda ten tlak nebyl ještě větší.

- Viděl jsem betonovou halu postavenou na dně bývalého tělesa řeky. U té haly došlo během pár let vlivem zatékání na ploše cca 300m2 k poklesu písečného podloží o cca 0,5-1m Takže se ta podlaha musela rozbít, dosypat to a udělat podlahu znova.
--------------------------------
Android Forum pro vaše mobily: https://androidforum.cz
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Aktuální fotka ukazuje poškození pouze jednoho horního křídla.

Obrázek
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

RoliD píše: 13.12.2020 13:50 Bylo by zajímavé si spočítat přibližnou plošnou zátěž na těch patkách a také spočítat zda průhyb těch plechů pod nohama konstrukce by nezvýšil plošnou zátěž v místě přivaření a tedy zda ten tlak nebyl ještě větší.
Tohle jsem nikdy neviděl, čímž neříkám, že to být nemůže, jak se taková legrácka počítá?

jinak jsem myslel spíš na rozložení přes rámovou konstrukci na bázi na větší plochu, pokud by to nepomohlo, tak centimetr tlusté roznášecí plechy, tam si myslím, že by na betonu průhyb nehrozil.

jinak jasně, písek a voda je potvora
RoliD
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RoliD »

petrsida píše: 13.12.2020 15:24 Tohle jsem nikdy neviděl, čímž neříkám, že to být nemůže, jak se taková legrácka počítá?
Blbě. Spíš se to modeluje. Uměl bych to v ANSYSu. (bohužel k němu už nemám přístup) Ale pro zjednodušení výpočtu bych uvažoval pouze s tlakem na plochu toho válce tvořeného podpěrou.
jinak jasně, písek a voda je potvora
Na příčinu problému jsem hodně zvědavý. Jinak si vzpomeňme kolik let nechalo SpaceX sesedat navezené vrstvy materiálu pro podloží (tipuju tak 3 roky?), než tam skutečně začli pořádně budovat
--------------------------------
Android Forum pro vaše mobily: https://androidforum.cz
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

3 roky to byly minimalne, ale to bylo pod rampou, ne tady
Samo
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 1388

Příspěvek od Samo »

Vo výrobni je troška iné podložie, hutnejšie, na rampe je čisto piesok.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

Takhle to v tuto chvíli vypadá na bázi SN9, na standu to vypodložili, fakt to vypadá, jako by se to celé zabořilo :icon_eek:

Obrázek

foto Nomadd

Odpovědět

Zpět na „Testování“