Starship SN5 v Texasu
Re: Starship SN5 v Texasu
Chtěl bych se zeptat - ten oheň u motoru - ciz např. v čase 00:40 - to je v pořádku?laik píše:Oficiální video od SpaceX. Něco tam kolem 0:10 na zemi exploduje.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12082
Moc ne. Raptor je motor s uzavřeným cyklem - jediné plameny, které z něho mají vycházet, mají jít z výstupního otvoru trysky.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Únik metanu z preburneru? Případně souvislost s tím výbuchem na rampě těsně po startu?
Jinak tohle je zde asi můj první příspěvěk, i když to tady docela pravidelně čtu, tedy tímto všechny zdravím
.
Jinak tohle je zde asi můj první příspěvěk, i když to tady docela pravidelně čtu, tedy tímto všechny zdravím

Podle mě tam žádný výbuch nebyl. Jenom spaliny z trysky trochu pocuchaly rampu.VaclavC píše:Únik metanu z preburneru? Případně souvislost s tím výbuchem na rampě těsně po startu?
Jinak tohle je zde asi můj první příspěvěk, i když to tady docela pravidelně čtu, tedy tímto všechny zdravím.
Vítám tě na našem fóru a doufám, že se ti tu bude líbit!
Těžko soudit, o co šlo bez bližší znalosti konstrukce systémů. Všechny informace máme zprostředkovaně a většinou jen z fotek pořízených blízko u země (čest výjimkám foceným z letadla). To na vytvoření komplexní představy o podobě systémů na rampě nestačí.
Těžko soudit, o co šlo bez bližší znalosti konstrukce systémů. Všechny informace máme zprostředkovaně a většinou jen z fotek pořízených blízko u země (čest výjimkám foceným z letadla). To na vytvoření komplexní představy o podobě systémů na rampě nestačí.
Musí vůbec být tato část motoru nad tryskou odkrytá? Obecně, z principu. Nebylo by lepší ji mít zakrytovanou a tak chráněnou před vnějšími vlivy? Přece jenom při přistání a startu z neupravených ploch se do toho může dostat kde co.
Falcon má motory krytý. Řekl bych, že byly doposud prostě jen jiný věci důležitější.
Andromeda píše:Podle mě tam žádný výbuch nebyl. Jenom spaliny z trysky trochu pocuchaly rampu.VaclavC píše:Únik metanu z preburneru? Případně souvislost s tím výbuchem na rampě těsně po startu?
Jinak tohle je zde asi můj první příspěvěk, i když to tady docela pravidelně čtu, tedy tímto všechny zdravím.
Jo jo. To jen odlétl nějaký plech asi podlaha z rampy či kryt čehosi
Asi máte pravdu, když jsem si to teď vykrokoval, tak ten "výbuch" je spíš asi okamžik, když plamen z Raptoru olízne prstenec startovací konstrukce. Nicméně tam cosi vylétne a možná mohlo i někam k motoru? Vzali to vlastně nad tou rampou docela nízko, místo aby vylétli kolmo nahoru a pak až do strany ...
Z motoru asi určitě ne. Tohle mi přijde spíš jako nějaká součást rampy, repsektive jejího okolního vybavení.