STS-133

Novinky o raketoplánech a jejich misích.
Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2780
STS-133 - další odklad

Příspěvek od Dugi »

Máme tu bohužel další problém a odklad startu. Tentokrát ale minimálně o dva dny, čímž se dostáváme do šibeničního termínu. Z odvětrávacího sysétmu externí nádrže začal unikat plynný vodík.
Techniky teď čeká vypumpování paliva z externí nádrže a kontrola, případně oprava vlastního odvětrávacího zařízení. Nejbližší termín startu, o kterém NASA mluví je 7.11. v 19:16 SEČ.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
digiart
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:
Re: STS-133

Příspěvek od digiart »

:ustaraný: To nevypadá dobře!

Pár fotek z dnešního ranního tankování:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zde je nový odkaz na stažení té přípravy tisu průběhu mise můžete si to stáhnout free opíšete kód a je to :palec nahoru: .
http://uloz.to/6455587/prozatymni-prube ... v-mise.pdf
Nejenže je vesmír podivnější než si myslíme, je dokonce podivnější, než si dokážeme představit.

"JOHN BURDON SANDERSON HALDANE"
digiart
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od digiart »

Podle nejnovějších informací je pravděpodobné, že nejdřívější možný termín startu je až v pondělí 8.11.2010 kolem 18:53 SEČ. :Drbe se na hlavě: A já jsem ve službě do 14:30 no uvidím co vše stihnu z přenosu nahrát ve 14:19:00 je zahájení komentovaného přenosu na NASA TV.
Nejenže je vesmír podivnější než si myslíme, je dokonce podivnější, než si dokážeme představit.

Dugi
Administrátor
Administrátor
STS-133 odklad o měsíc

Příspěvek od Dugi »

Věci dnes nabraly hodně rychlý spád. Touhle dobou se měly odečítat poslední minuty před startem raketoplánu Discovery, ale únik vodíku z místa, kde je se k externí nádrži napojuje odvětrávací systém udělal čáru přes rozpočet.

Nejprve to vypadalo na odklad o dva dny, tedy na neděli, pak NASA několik hodin operovala s možností startu v pondělí, což je poslední možný termín v tomto velkém startovacím okně. Večer ale přišla z Ameriky nová zpráva. V tomhle startovacím okně raketoplán neodstartuje. I kdyby se podařilo problémy vyřešit, bude proti příliš vysoký úhel beta. Ten odezní 23.11. Ale problém je, že 30.11. bude od ISS odlétat loď Sojuz TMA-19, který na Zemi dopraví Douglase Wheelocka, Shannon Walkerovou a Fjodora Jurčichina. Kvůli nezbytným procedurám nemůže v té době být u ISS připojený raketoplán.
Nové velké startovací okno se tedy otevře až 1. prosince a zavře se už 5. prosince. Je krátké, protože už 15. prosince startuje z Bajkonuru nová loď Sojuz. Konkrétně TMA-20, který na stanici dopraví Dmitrije Kondratěva, Catherine Colemanovou a Paola Nespoliho.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
digiart
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od digiart »

No na jednu stranu alespoň kluci z NASA za ten necelí měsíc stihnou vychytat :palec nahoru: veškeré mouchy pro start a bude bezpečný, jen doufejme že se nezblázní počasí :ustaraný: .

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Přesně tak, aspoň budou mít čas navíc. Raketoplánu sice moc neprospěje když bude muset stát venku o měsíc déle, ale věřím, že po opětovném přiklopení RSS se podaří minimalizovat nepříznivý vliv povětrnostních podmínek.
Ale podívejme se na to z té lepší stránky. Jelikož start bude okolo desáté hodiny dopoledne SEČ, tak se oproti plánu dočkáme dalšího nočního startu, což má svůj neopakovatlený náboj. ;)
Obrázek

digiart
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od digiart »

Já mám raději denní starty ono toho je víc vidět v přenosu ale to je na každém jaký start má raději že. Duki koukal jsi na ten návrh tisku ?? Jsem zvědav na názor a případné návrhy či připomínky.

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Máš na mysli ten odkaz, který jsi dával na ulož.to? Nechápu jak je to možné, ale nejde mi to stáhnot. Kód opíšu dobře, ale hodí mě to zpátky na začátek. Asi mají zaplněné všechny sloty platícími zákazníky tak na free uživatele asi zatím nezbývá prostor, ale budu to zkoušet dál. ;)
Obrázek

digiart
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od digiart »

Jestli chceš mohl bych ti to zaslat třeba přes mail, záleží jen na tobě :palec nahoru: .

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

ok pošli mi to na [email protected]. Díky ;) :palec nahoru:
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Raketoplány“