Specializovaný knihovní fond "Brána vesmíru"

Tady můžete diskutovat o všech knihách, které souvisí s popularizací kosmounautiky
Odpovědět
MilanSpace
VIP uživatel
VIP uživatel
Příspěvky: 639
Reputace: 269
Bydliště: Pardubice
Registrován: 2.9.2010 19:12
Kontaktovat uživatele:
Specializovaný knihovní fond "Brána vesmíru"

Příspěvek od MilanSpace »

V rekonstruovaných historických prostorách na pardubickém Přihrádku připravuje právě teď Krajská knihovna Pardubice ve spolupráci s Českou kosmickou kanceláří zřízení specializovaného knihovního fondu "Brána vesmíru".

Od léta 2020 zde budou zájemcům zpřístupněny odborné i populárně-naučné knihy a další dokumenty mapující historii světové, československé i české kosmonautiky, především z majetku a pozůstalostí předních českých odborníků na kosmonautiku.
Dokumenty a knihy budou k dispozici pouze k použití v místní studovně, vzhledem k jejich jedinečnosti (řada připravených dokumentů existuje již možná pouze v jediném cyklostylovaném nebo strojopisném výtisku...) nebudou možné dlouhodobé výpůjčky.

V současné době máme shromážděno již několik desítek banánových krabic plných knih a dokumentů, které právě procházejí standardní knihovní katalogizací a následně budou umístěny v prosklených skříních ve studovně.

Na skříních studovny budou jako poděkování umístěny plakety se jmény, fotografiemi a životopisy velkých dárců, u menších dárců bude na jedné ze skříní jejich jmenný seznam.

Vnitřní uspořádání studovny není možné ještě zveřejnit. Na následujících fotografiích tedy alespoň venkovní pohled na rekonstruovaný objekt bývalého šafářství, kde bude knihovní fond "Brána vesmíru" umístěn - je to ten červený dům!





Podrobné informace o "Bráně vesmíru" budou představeny na letošní KOSMOS-NEWS PARTY 2020, v sobotu 2.května 2020 (http://knp.kosmo.cz/, podrobnosti později)

Součástí aktivit podporujících zprovoznění této unikátní odborné knihovny budou i populárně-vzdělávací a odborné přednášky o kosmonautice a navazujících tématech, které budou zahájeny na podzim 2020.

Další informace, třeba i o možnosti darů dalších knih a dokumentů do specializovaného knihovního fondu "Brána vesmíru", poskytnou:
Jan Kolář, Česká kosmická kancelář, tel. 603 319 407, e-mail [email protected]
Milan Halousek, Česká kosmická kancelář, tel. 602 153 564, e-mail [email protected]
-------------------
Milan H.
www.halousek.eu
MilanSpace
VIP uživatel
VIP uživatel
Příspěvky: 639
Reputace: 269
Bydliště: Pardubice
Registrován: 2.9.2010 19:12
Kontaktovat uživatele:
Re: Specializovaný knihovní fond "Brána vesmíru"

Příspěvek od MilanSpace »

V pátek 26. června 2020 bylo po tříleté rekonstrukci slavnostně otevřeno nové pardubické „Knihovní centrum U Vokolků“ na Příhrádku v těsné blízkosti pardubického zámku.
Kromě galerie věnované rodu Vokolkových, tiskařů, výtvarníků, archeologů a literátů spojených s Pardubicemi, je součástí nových prostor i hudební oddělení Krajské knihovny Pardubice, čítárna, ateliér a výstavní a muzejní prostory.

Unikátní však je vybudování odborné badatelny „Brána vesmíru“ s ojedinělým fondem dokumentů z oblasti kosmonautiky a astronomie. Ta byla připravena ve spolupráci s Českou kosmickou kanceláří a v řadě archivních skříní obsahuje (zatím) stovky publikací a unikátních dokumentů z osobních archivů předních českých/československých odborníků na kosmonautiku a dobývání vesmíru.
Přes všechny skříně badatelny „Brána vesmíru“ je vyvedena časová osa nejdůležitějších dějinných událostí vztahujících se k výzkumu vesmíru a k českým stopám v nich. Na jednotlivých skříních jsou potom vytištěny medailonky prvních velkých dárců do fondu – Karla Pacnera, Antonína Vítka, Jana Koláře, Jiřího Kroulíka a Františka Kantora. Další knižní vklady do fondu jsou rozjednány a medailonky tak budou postupně doplňovány. Stejně tak bude doplněn i jmenný seznam menších dárců na jednu z archivních skříní. Součástí fondu jsou i materiály z archivu České kosmické kanceláře, především dokumenty ESA a NASA.











Knihovní fond „Brána vesmíru“ bude veřejnosti i odborným badatelům přístupný od podzimu letošního roku po předchozím objednání.
-------------------
Milan H.
www.halousek.eu

Odpovědět

Zpět na „Knihy“