Všeobecně o agentuře

Novinky o projektech ruské Federální kosmické agentury
Odpovědět
Uživatelský avatar
argus123
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 451
Reputace: 198
Bydliště: Trenčín
Registrován: 10.1.2018 17:55
Re: Všeobecně o agentuře

Příspěvek od argus123 »

Vena píše:Rusáci se nějak začínají plašit
https://www.armadninoviny.cz/rusko-se-o ... marsu.html

A ja sa im nedivim, Starlink ma nebezpečny vojensky potencial v podstate 5G sieť narušuje rovnováhu síl pokial ho ma použivať armáda, Pentagon buduje kozmicke vojenske sily a nikde nieje zaruka že Mesiac a Mars budu realne civilne projekty (na oko môžu byť). Tu nejde len o tích zlych hnusnych Rusakov, ale prakticky o ziskanie monopolu pre jednú krajinu a to je dôvodna obava. Je na uváženie ako Pentagon finančne podporuje inak civilne projekty a nieje to len SpaceX je to aj spoločnosť Astra a iný výrobcovia.
Ono to stereotypicke videnie Ruska ako militantnej krajiny prestava platiť, ked uvážime to ako daleko je Amerika.

Za mňa a môj názor je ten, že skutočne mierove a civilne využitie vesmíru bude len vtedy ak bude na medzinárodnej úrovni ! Tak ako bol program ISS, nesmie byť prehliadane to aby sa "sukromne" "civilne" programy stali odrazovym mostíkom pre militarizáciu.

Na druhu stranu Rusko je v technologií konzervatívne a toto môže byť pre ich kozmický priemysel osudné. Zase na toto neplatí len pre Rusko, ESA, JAXA a ani ISRO neplanuju viacnasobne použitelné nosiče.
Avšak v tíchto krajinách naopak pracuju sukromne kozmicke spoločnosti s projektami lacnych a jednoduchých rakiet.
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: Všeobecně o agentuře

Příspěvek od Dugi »

K Tvému komentáři mám jen pár drobných postřehů.

Armáda využívá služby soukromého sektoru odjakživa - když kupuje nová vozidla, využije nabídku nějaké soukromé firmy. Tudíž je logické, že armáda bude jedním ze zákazníků Starlinku. Žádné nebezpečí bych v tom neviděl. je to pouze komunikační síť ,která není sama o sobě nikomu nebezpečná.

Kosmické síly ... já k nim mám takový zvláštní postoj. Pořád mne nikdo nedokázal přesvědčit, že jejich zřízení mělo význam. Tedy mělo význam politický a často se o tom mluvilo. Ale praktický význam? Pořád si myslím, že USSF budu dělat to samé co předtím dělalo letectvo, případně jiné složky armády. Jen to bude tentokrát pod jednou hlavičkou. Ta změna je podle mne spíše symbolická a program pojede dál jako doposud. Ostatně i jiné státy mají své tajné / armádní programy. Jen Američané to pojmenovali tak honosně.

Se závěrem tvého komentáře se ztotožňuju a jen bych dodal - pokud se některé státy cítí ohroženy novými technologiemi v rukou cizích států, nic jim nebrání, aby ty technologie rozvinuli také a srovnali pomyslnou výhodu. To by podle mého byla logičtější reakce než poukazování na to, že ostatní něco mají, já to nemám a tak chci, aby to neměl ani ten druhý.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Příspěvky: 4729
Reputace: 642
Bydliště: Sluneční soustava
Registrován: 8.8.2012 19:37
Re: Všeobecně o agentuře

Příspěvek od Wopat »

Dugi píše:Kosmické síly ... já k nim mám takový zvláštní postoj. Pořád mne nikdo nedokázal přesvědčit, že jejich zřízení mělo význam. Tedy mělo význam politický a často se o tom mluvilo. Ale praktický význam? Pořád si myslím, že USSF budu dělat to samé co předtím dělalo letectvo, případně jiné složky armády. Jen to bude tentokrát pod jednou hlavičkou. Ta změna je podle mne spíše symbolická a program pojede dál jako doposud. Ostatně i jiné státy mají své tajné / armádní programy. Jen Američané to pojmenovali tak honosně.
Nechci rozjíždět OT, ale založení Space Force svůj smysl má, jen to není na první pohled vidět. Netřeba si pod tím představovat vojáčky a-la Hvězdná pěchota, kteří budou létat bojovat s mimozemšťany. Má to mnoho pragmatických důvodů. Dosavadní i budoucí roztříštěné projekty je možné lépe centralizovat a řídit, zamezí se zdvojování některých projektů, bude to všechno mít ucelenější a vyšší financování, lepší plánování koncepcí a budoucího směřování..... Důvodů jsou mraky. Ze stejného důvodu je odděleno letectvo od armády. Můžeš mít u každé armádní jednotky pár vrtulníků, stíhaček a třeba jeden bombardér. Ale pokud letectvo oddělíš a centralizuješ, ušetříš, budeš mít víc strojů a můžeš je lépe poskytovat těm jednotkám, které je zrovna potřebují, nebo s nimi provádíš vlastní operace. Dobrou analogií je třeba založení nového praporu bezpilotních průzkumných prostředků v české armádě. AČR doposud měla bezpilotní letadla a provozuje je už dlouhé roky. Vzhledem k překotnému rozvoji v této oblasti ale bylo na čase vývoj, používání atd. centralizovat a zastřešit dedikovanou jednotkou.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: Všeobecně o agentuře

Příspěvek od Dugi »

Aha, to dává smysl. Díky za vysvětlení. Zatím nikde jsem podobný rozbor nenašel.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
todtv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 1331
Reputace: 183
Registrován: 18.11.2018 23:11
Re: Všeobecně o agentuře

Příspěvek od todtv »

To jsou argumenty typu můj soused má kozu, já ne. Chci aby mu chcípla, abychom na tom byly stejně. Co se týče mezinárodní spolupráce, tak poslední dobou se Ruskou profiluje jako časově nespolehlivý partner. Při zohlednění jistých informací, že Roskosmos se uvažuje zařadit pod armádu je toto už zcela směšné. Ale tato vyjádření jsou určena primárně pro domácí publikum.
OT: Ti, kteří situaci v Rusku politicky dobře odhadují do budoucna, včetně potvrzení jejich předpovědí i např. současným děním kolem V. Putina. Jasně říkají, že současná situace, kdy se v Rusku mnoho věcí zhoršuje nebo stagnuje, se hraje na vytváření nepřítele a hrozby války pro jejich lokální publikum. V tomto kontextu je dobré na toto také nahlížet. Dění v detailech např.i kolem jakoby preferovaných výkladních skříní např. kolem Armaty, něco kolem kosmodromů, sociální programy, municipální zabezpečení obyvatelstva průměrně pro celou zemi apod. je spíše dokreslující tragikomedie současného stavu.
Ostatně doporučuji si do Ruska zajet pracovně bez privilegií. Rádi se budete vracet do naší "zaprděné" hroudy.

Konec OT, bez dalších reakcí na toto z mé strany. Je zbytečné adresně na mě v tomto otázkovotázavě reagovat.
Naposledy upravil(a) todtv dne 10.5.2020 11:15, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Amper
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 2129
Reputace: 214
Bydliště: Plzeň
Registrován: 20.7.2012 12:53
Re: Všeobecně o agentuře

Příspěvek od Amper »

Kosmonautika je tak drahý obor že vždy půjde ruku v ruce s armádou. No a holt každý má chvilku výhodu či nevýhodu. Pokud by se Rusku, Číně nebo třeba Leshotu povedl vývoj hypersonicke střely tak ji taky zařadí do výzbroje. A je jasné že by v tomto případně USA dělali maximum proto aby to zakazalo třeba OSN.

Da se k tomu poznamenat možná to že kdyby se Rusko nesnažilo vymacknout z Muska nesmysl za raketu tak nemuselo SpX vůbec vzniknout
Peter
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Příspěvky: 774
Reputace: 291
Registrován: 26.8.2018 17:23
Re: Všeobecně o agentuře

Příspěvek od Peter »

Amper píše:... Da se k tomu poznamenat možná to že kdyby se Rusko nesnažilo vymacknout z Muska nesmysl za raketu tak nemuselo SpX vůbec vzniknout
Poopravim ...za motory...

Behem cesty z Ruska zpet si propocital, ze ho vyvoj motoru Merlin prijde levneji.

A proto mame SpaceX!

:tlesk: :tlesk: :tlesk:

Takze bychom jim meli spis podekovat.

Za mne, jak znam (nejenom) ruskou povahu, kazdy zaiteresovany se na tom chtel "zahojit"...
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
Uživatelský avatar
marian007
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 505
Reputace: 15
Registrován: 17.4.2015 0:34
Kontaktovat uživatele:
Re: Všeobecně o agentuře

Příspěvek od marian007 »

Amper píše:Da se k tomu poznamenat možná to že kdyby se Rusko nesnažilo vymacknout z Muska nesmysl za raketu tak nemuselo SpX vůbec vzniknout
No asi by bolo lepšie uviesť veci na správnu mieru, lebo toto je oblúbený mýtus, skutočnosť je ale trochu iná - Musk išiel do Ruska kúpiť rakety Dnepr, ktoré boli vtedy vôbec najlacnejšie na trhu. Muskovi, ktorý sa vtedy do kozmického biznisu veľmi nerozumel, sa ale aj ponúkaná cena zdala priveľa a chcel ich ešte za oveľa lacnejšie. Takže sa nie je čo diviť, že ho Rusi odtiaľ vypoklonkovali. Skôr sa teda dá povedať, že k vzniku SpaceX viedla vtedajšia Muskova neznalosť veci a hamižnosť. :-D
Uživatelský avatar
Amper
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 2129
Reputace: 214
Bydliště: Plzeň
Registrován: 20.7.2012 12:53
Re: Všeobecně o agentuře

Příspěvek od Amper »

ano, Dnepr byl nejlevnejsi a na wikipedii je uvedena cena $30 milionu. Za historickou konvertovanou ICBM s nosnosti 4.5tuny na LEO. Porovnej si to s F9 - dvojnasobna cena ale rozhodne vic nez dvojnasobna kapacita.

Elon si to spocital a dospel k nazoru ze je lepsi nacpat prachy do vyvoje nez pouzit historicky krap. Nezapominejme ze tu raketu chtel pro to aby mohli poslat na Mars sondu v ramci Mars Society.

Nevidim v tom hamiznost (kdyby byl hamizny tak nebude planovat platit sondu neziskovce) ale nezkaleny pohled z venci (a trochu te neznalosti :-D ). Myslim ze presne splnil ono prislovi - Nerikej ze neco nejde, najde se idiot co to nevi a udela to.....

Ale kdyz mluvime o Roskosmosu tak by se melo pripomenout ze "dojeni zapadnich partneru" tam je pomerne bezna vec. Staci se podivat na cenu sedacek do Sojuzu, az trapne odmitani barterove dohody ohledne Crew Dragonu a trvani na prodavani sedacek v Sojuzu, financni problemy pri stavbe ISS atd.....
Uživatelský avatar
marian007
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 505
Reputace: 15
Registrován: 17.4.2015 0:34
Kontaktovat uživatele:
Re: Všeobecně o agentuře

Příspěvek od marian007 »

Ale jasne, Muskov prístup kozmonautiku zmenil (a zlacnel), o tom niet pochýb, o tom sa tu nebavíme, súhlasím aj s tým že Rusi doja západných partnerov viac ako by sa patrilo. Ale ja som narážal na tvoj pôvodný výrok - "kdyby se Rusko nesnažilo vymacknout z Muska nesmysl". V skutočnosti povedať toto je nezmysel, pretože vrámci vtedajších cien (bavíme sa o roku 2002, nie 2020) keď aj najlacnejšie nosiče v USA boli 10-krát drahšie ako onen Dnepr, bola Rusmi ponúkaná suma absolútna tutovka. ;)

Odpovědět

Zpět na „Ruský Roskosmos“