Izraelská ISA

Debata o projektech dalších, drobnějších kosmických agentur
Odpovědět
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Izraelská ISA

Příspěvek od Dugi »

Agentura byla založena v červnu roku 1983 jako hlavní koordninátorka kosmického programu Izraele navazující na Národní úřad pro kosmický výzkum (National Committee for Space Research, NCSR), který byl založen v roce 1960.

Tolik říká o izraelské kosmické agentuře Wikipedia. Izraelci na rozdíl od jiných agentur neusilují v první řadě o vědecké družice (i když i ty bychom v jejich historii našli), ale cílí především na satelity komerční a vojenské.
ISA využívá raketu Šavit (350 - 800 kg na LEO), která startuje z kosmodromu Palmachim, jehož střelecký prostor je pro potřeby startů raket značně nevhodný - umožňuje pouze lety na retrográdní dráhy - tedy proti směru otáčení Země, čímž nosnost rakety klesá minimálně o čtvrtinu ve srovnání se startem na klasickou oběžnou dráhu.
Izrael se ale s touto nepříjemností nehodlá smířit a snaží se najít nové cesty. Podle dostupných informací probíhají jednání o vybudování izraelské startovací rampy mimo území židovského státu. Spekuluje se o brazilském kosmodromu Alcantara, Guayanském Kourou, nebo o italské plošině San Marco nedaleko Keni.
Objevily se ale také divočejší teorie. Spekuluje se třeba o možnosti připevnění rakety Šavit na upravené letadlo Boeing 747. Boeing by letěl nad Indickým oceánem, krátce před odpálením by se nastavil do polohy vhodné pro start a pak by raketa umístěná na zádech letadla zažehla svůj raketový motor a vydala se na oběžnou dráhu. Na první pohled to vypadá šíleně - odpalovat kosmickou raketu vážící 32 tun z hřbetu letadla, ale podle izraelských odborníků by to mohlo být uskutečnitelné.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
dominog
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 171
Reputace: 0
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
Registrován: 2.5.2013 20:46
Kontaktovat uživatele:
Re: Izraelská ISA

Příspěvek od dominog »

Zajímavé sepsání Dugi :palec nahoru: :)
CarlJARx
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 412
Reputace: 389
Registrován: 8.5.2017 12:32
Re: Izraelská ISA

Příspěvek od CarlJARx »

Izrael oznámil, že letos v prosinci vypustí svou první lunární sondu, jež se v únoru 2019 pokusí o měkké přistání na měsíčním povrchu. Sondu, která bude vypuštěna nosnou raketou americké firmy SpaceX na protáhlou geocentrickou dráhu s apogeem asi 60 000 km, připravují společnosti SpaceIL a Israel Aerospace Industries a jejím hlavním úkolem bude kromě přistání na Měsíci výzkum měsíčního magnetického pole. Projekt lunární sondy byl zahájen v rámci programu Google Lunar XPrize a celkové náklady na projekt se odhadují na 95 miliónů dolarů.
Uživatelský avatar
DrHorak
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Příspěvky: 749
Reputace: 13
Bydliště: Praha
Registrován: 9.11.2017 18:28
Re: Izraelská ISA

Příspěvek od DrHorak »

V dubnu 2019 podepsaly NASA a ISA dohodu o použití vest na ochranu před radiací v kosmu, které vyvinula a vyrábí izraelská společnost StemRad. Vesta má být na palubě pozdějších testů lodě Orion jako součást experimentu MARE (Matroshka AstroRad Radiation Experiment). Pokud budou výsledky uspokojující, otevřou se dveře dalšímu využívání této ochrany při pilotovaných letech.
Zdroj: https://www.space.gov.il/en/research-an ... ent/131220

"Skafandry se vezměte sebou. Možná je budete potřebovat." - Kapitán Nemo v románu J.M.Trosky - Zápas s nebem
Uživatelský avatar
DrHorak
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Příspěvky: 749
Reputace: 13
Bydliště: Praha
Registrován: 9.11.2017 18:28
Re: Izraelská ISA

Příspěvek od DrHorak »

V červenci 2019 ISA oznámila dohodu o studii využití vesty na ochranu před radiací AstroRad na ISS v CASIS (americké laboratoři na ISS) jako součást studie Comfort and Human Factors AstroRad Radiation Garment Evaluation (CHARGE). Tři astronautky budou vestu nosit při běžných aktivitách na stanici po různý čas. To umožní vyhodnotit funkčnost, rozsah pohybů a ergonomii vesty v mikrogravitaci.
AstroRad by měla být na ISS dopravena při zásobovací misi (NG CRS-12) v říjnu 2019.


Zdroj: https://www.space.gov.il/node/131680

"Skafandry se vezměte sebou. Možná je budete potřebovat." - Kapitán Nemo v románu J.M.Trosky - Zápas s nebem

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“