Fotky oblohy ze stativu

Náš web se v první řadě zaměřuje na kosmonautiku. Ale najdete tu i pár drobností o astronomii.
Odpovědět
Tommy
Moderátor
Moderátor
Reputace: 4
Re: Fotky oblohy ze stativu

Příspěvek od Tommy »

Pěkné fotky :palec nahoru:

Takový program asi neexistuje (obyčejný obrázek totiž sám o sobě na nic reagovat nemůže). Šlo by to udělat s použítím HTML a JavaScriptu, kdy bys měl dva obrázky, jeden bez popisku a druhý s popisky (ve výchozím stavu by se zobrazoval jen ten bez popisku), a při najetí myši by JS zobrazení těchto obrázků "prohodil". Nicméně nevím, jak to je na blogu iDNESu s používáním vlastního HTML a JS (tipuju, že to tam používat nepůjde). Jinou možností by bylo udělat ze dvou takových snímků animovaný GIF - sice by to nereagovalo na myš, ale účel by to částěčně splnit mohlo :roll:
-------------------------------------------
Obrázek
» Dobývání vesmíru na ČSFD - KLIK! «
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Díky, o tom gifu jsem také jako o nouzové variantě uvažoval a asi to tak i dopadne. :(
Edit, takto jsem o tom neuvažoval a máš pravdu asi by to šlo použít jen na vlastních stránkách i když mám za to, že jsem něco podobného zahlédl na AF.
Tommy
Moderátor
Moderátor
Reputace: 4

Příspěvek od Tommy »

Ono jde hlavně o to, zda ten systém umožňuje uživatelům vkládat HTML, zdejší systém phpBB to neumožňuje (místo toho má své BBtagy, které vypadají jinak než HTML), jiné systémy to ale třeba umožňovat mohou...

Poslal jsem Ti soukromou zprávou HTML/JS kód, který to "střídavé zobrazení" umí - můžeš ho někam zkusit vložit, a buď to půjde nebo ne...
-------------------------------------------
Obrázek
» Dobývání vesmíru na ČSFD - KLIK! «
JNL
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0

Příspěvek od JNL »

Teď je momentálně pěkně vidět Měsíc a Jupiter snažil jsem se udělat foto, ale tak s tím mojím fotoaparátem tak dokážu prd :lol: , ale i tak je pěkně jasno tu u nás na Hané lepší prozkoumávat kde co je na obloze než se učit matiku :lol: .
JosefL.
Lidé jsou stvořeni k tomu, aby kontemplovali a přemýšleli o vesmíru. Oni sami nedosahují této vrcholné dokonalosti, ale jsou součástí této dokonalosti.
Cicero Marcus Tullius
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Tak jsem to zkusil i já. :-D
Nemám dalekohled ani fotoaparát, tak jsem zkusil posadit na stativ kameru a použít RegiStax. Objektiv jsem namířil směrem k Jupiteru, záběr pokrývá oblast souhvězdí Býka, Panny a Persea. Výsledek není v žádném případě dobrý, ale je to můj první pokus. Škoda, že jsem si nepohlídal, že kamera natáčí na okraji záběru i trám ve střeše. :? Po kliknutí se ukáže fotka s popisky.

Obrázek
Čas: 6.11.2012 22:48 SEČ
Místo: Jihlava
Kamera: SONY DSR-300P
Záznam: 78 sekund
Poznámka: Využito kamerové funkce Hyper Gain

Obrázek
Čas: 6.11.2012 22:52 SEČ
Místo: Jihlava
Kamera: SONY DSR-300P
Záznam: 62 sekund
Poznámka: Zisk v kameře zvýšen na 18 dB
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Ta druhá fotka už v sobě skrývá potenciál do budoucna :palec nahoru: .
Jak ten Registax funguje? Takhle to vypadá, že máš průhledný trám. Tak hmotný zase není, aby fungoval jako gravitační čočka :-D a Země se za pár sekund také nestihla otočit tak, že se krajní hvězdy za něj schovaly.

P.S. Vy nepoužíváte v práci HD kamery?
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Ten objekt na trámu je asi jen špína na objektivu. Já ho tak trochu nevyčistil :lol: .
Někdy v budoucnu zkusím Měsíc :)

HD kamery mají jen některé štáby. Já coby kameraman-začátečník pracuju s tímhle strojem. :)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Registax pracuje tak, že skládá snímky podle toho nej ( který určíš ) a nakonec dokáže výsledný snímek doostřit. Zde bude ale spíše v tom, že se kamera pohla, spíše bych si pohrál s doostřením v registaxu a udělal ořez bez toho trámu.Jinak by mě zajímalo jak by vyšel Měsíc vzatý touto technikou a upravený v registaxu. Jinak dobrý první počin.
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Pokusil jsem se složit 5 snímků z dnešního večera v něčem jiném než v Registaxu. Použil jsem DeepSkyStacker.
Zde je výsledek 5 snímků foťákem Olympus C-500 ZOOM po 15 vteřinách, na horním okraji snímku je Vega.

Na klik a myšítko více podrobností.
Program DeepSkyStacker ne ke stažení zde: http://deepskystacker.free.fr/english/index.html
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

A jak ty, coby ostřílený mazák, hodnotíš DSS? Je lepší než RegiStax? :roll:
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Astronomické okénko“