Vtípky a srandičky z kosmonautiky
Re: Vtípky a srandičky z kosmonautiky
Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Ja uz to vidim... Prijdou prvni vysledky a vedci se budou chytat za hlavu - ve vypoctech se sekli dejme tomu v rychlosti, a sonda pri kazdem snimani mirila kousek vedle cile
snad se pluto ukaze!

Klidně mne oslovujte Radim.
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 798
- Kontaktovat uživatele:
Tak ta doba cesty bez gravitačních manévrů je zajímavá, to si z té knihy už nepamatuji..
Jinak s tím snímáním jsem v klidu, sonda se orinetuje podle hvězd, není podle mě možné, že by se kamery trefily jinam
Jinak s tím snímáním jsem v klidu, sonda se orinetuje podle hvězd, není podle mě možné, že by se kamery trefily jinam

-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nevím jestli už tady náhodou nebyl ale klasika je klasika...
Stojí 2 kosmonauti na Měsíci a koukaj střídavě na sebe, na raketu, na Zemi, na sebe, na raketu, na Zemi, na sebe, na raketu, na Zemi, na sebe, na raketu, na Zemi, na sebe, na raketu, na Zemi….. až to jeden z nich nevydrží a povídá druhýmu: ”No na mě se nečum, já tam ty klíče nezabouch…”
Stojí 2 kosmonauti na Měsíci a koukaj střídavě na sebe, na raketu, na Zemi, na sebe, na raketu, na Zemi, na sebe, na raketu, na Zemi, na sebe, na raketu, na Zemi, na sebe, na raketu, na Zemi….. až to jeden z nich nevydrží a povídá druhýmu: ”No na mě se nečum, já tam ty klíče nezabouch…”
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Se tomu směješ, ale Lunární modul z Apolla šel opravdu otevřít jen zevnitř. Proto si musel vždy druhý vystupující dát extra pozor, aby dveře nezabouchl.
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Šel otevřít i zvenčí. Pod půkruhovou fólií napravo (6)) je skryto madlo, pomocí kterého to bylo možné provést.

Problém byl spíš v tom, že se konstruktéři obávali, že ve vakuu se budou z povrchů materiálů v interiéru vypařovat plyny, které vytvoří přetlak oproti vnějšku a příklop pak nebude možné otevřít. V příklopu sice byl ventil, kterým se vypouštěla vnitřní atmosféra ven (číslo 6), ale v praxi museli astronauti příklop doslova "odloupnout", aby se dostali ven.
Příklop se během EVA částečně zavíral kvůli termální rovnováze a aby UV paprsky neudělaly v kokpitu nějaké škody.

Problém byl spíš v tom, že se konstruktéři obávali, že ve vakuu se budou z povrchů materiálů v interiéru vypařovat plyny, které vytvoří přetlak oproti vnějšku a příklop pak nebude možné otevřít. V příklopu sice byl ventil, kterým se vypouštěla vnitřní atmosféra ven (číslo 6), ale v praxi museli astronauti příklop doslova "odloupnout", aby se dostali ven.
Příklop se během EVA částečně zavíral kvůli termální rovnováze a aby UV paprsky neudělaly v kokpitu nějaké škody.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Neil Armstrong
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Aha díky. Zas jsem o něco chytřejší - někde jsem četl, Buzzovo vyjádření, že se snažil z tohoto důvodu příklop úplně nedovřít. Ale asi se pletu...
Ouha... Tak nad tím jsem při vkládání příspěvku nepřemýšlel a musím se přiznat, že takové znalosti o modulech nemám
(ale makám na tom). Díky chlapy za info
a jestli je ten vtip blbej tak ho radši smázněte ať nedělá ostudu. 

- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
to Fretka: myslím, že to spíš říkal v žertu. Je ale fakt, že se asi i trochu bál, aby v případě otevírání zvenčí poklop nepoškodil...
to Decker: Buď úplně v klidu, tenhle vtip je klasika a klasiky se sluší jednou za čas oprášit...

to Decker: Buď úplně v klidu, tenhle vtip je klasika a klasiky se sluší jednou za čas oprášit...

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Neil Armstrong
Neil Armstrong